Comuna Nenciulești, Teleorman

44°2′N 25°11′E (Comuna Nenciulești, Teleorman) / 44.033°N 25.183°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nenciulești
—  comună  —
Bisericanenciulesti.jpg
Nenciulești se află în România
Nenciulești
Nenciulești
Nenciulești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°2′N 25°11′E ({{PAGENAME}}) / 44.033°N 25.183°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema Teleorman.svg Teleorman

SIRUTA154996
Atestare Documentara2 iulie 1527

ReședințăNenciulești
ComponențăNenciulești, Păru Rotund

Guvernare
 - primar al comunei Nenciulești[*]Vița Necea[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Totalkm²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2477 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Nenciulești este o comună în județul Teleorman, Muntenia, România, formată din satele Nenciulești (reședința) și Păru Rotund.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Comuna Nenciulești este atestată documentar de peste 480 de ani. La 2 iulie 1527, Radu de la Afumați „întărește lui Bojica și lui Oprea, cu frații și cu ceata lor, Ocina Nenciulești”. Se spune că satul ar fi existat încă de prin sec. al XV-lea pe valea Urluiului, în apropierea actualului sat Bogdana, dar locuitorii au decis să se mute pe actuala vatră, aducându-și și biserica de lemn, împreună cu preoții Ianciu și Radu. Vechea biserică a funcționat până când a început construirea actualei biserici, cu hramul „Sf. Paraschiva”, pe care au ridicat-o în doi ani.Înființată prin Legea 335 din 8 iulie 2003, fiind prima comună din județ care se reînființează, comuna Nenciulești este așezată în câmpia Burdea, pe malul stâng al râului Vedea. Are o populație de peste 2800 de locuitori și o suprafață de 4105 ha,cu un numar de locuinte de 925.

Lăcașuri de cult[modificare | modificare sursă]

biserica Sf. Cuv. Parascheva a comunei Nenciulești

Construită în 1904, biserica Sf. Cuv. Parascheva are formă de cruce, cu zid din cărămidă și învelită cu tablă, având o singură turlă. La exterior este zugrăvită, iar în planul superior se află medalioane cu chipuri de sfinți, pe frontispiciu este pictată rugăciunea din grădina Ghetsimani. Pictura interioară a fost realizată în nulei si restaurată în 1994. Biserica dispune de o clopotniță din cărămidă și învelită cu tablă.

Căminul cultural[modificare | modificare sursă]

Căminul cultural este folosit pentru organizarea de întâlniri distractive cu tinerii comunei, discoteci, evenimente gen zi de nastere, nunți, botezuri, tot aici se mai tin într-o sală special amenajată ședințele Consiliului local și alte întâlniri cu cetățenii comunei, etc. Căminul, fiind construit din perioada comunistă, se afla într-o stare de avansată de degradare, fiind renovat între anii 2008-2009, iar în spate se află frizeria locală.

Educație[modificare | modificare sursă]

Comuna Nenciulești are o școală generală cu clasele I-VIII, o grădiniță de copii și școală cu clasele I-IV în satul PARUL-ROTUND.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Pe langa Nenciulești trece un singur râu, Râul Vedea, mai existand un mic pârâu care în timp s-a astupat de la resturile menanjere aruncate de localnici, iar ce a rămas sunt zone de apă stătătoare.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Nenciulești

     Români (95,92%)

     Necunoscută (4,07%)

     Altă etnie (0%)Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Nenciulești

     Ortodocși (90,31%)

     Adventiști de ziua a șaptea (4,48%)

     Necunoscută (4,11%)

     Altă religie (1,09%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Nenciulești se ridică la 2.477 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.776 de locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,92%). Pentru 4,08% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,31%), cu o minoritate de adventiști de ziua a șaptea (4,48%). Pentru 4,12% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Nenciulești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Vița Necea[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat5      

Transport[modificare | modificare sursă]

Autobuz circuland pe soseaua din Nenciulesti

In Nenciulesti exista o serie de autobuze si microbuze pentru transportul in comun spre Municipiul Alexandria si alte localitatii,microbuz sclolar ,pentru transportul copiilor din satul Paru Rotund la scoala din Nenciulesti

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  4. ^ Populația satelor componente la recensământul din 2002. Pe atunci, comuna încă nu exista, ea fiind înființată la o dată ulterioară. „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
  5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .