Cuaternar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru un sistem de numerație, vedeți Sistem cuaternar.
cuaternar

pliocen

gelasian

pleistocen

paleolitic
paleolitic inferior
paleolitic mijlociu
paleolitic superior

holocen

mezolitic sau epipaleolitic
neolitic

Cuaternarul este ultima perioadă din istoria geologică a Pământului, caracterizată prin oscilații climatice și prin apariția și dezvoltarea omului. Durata Cuaternarului face încă obiectul unor studii și discuții, apreciindu-se în prezent la 2,588 milioane de ani.

Potrivit recomandărilor International Commission on Stratigraphy (Comisia Internațională de Stratigrafie, ICS), cuaternarul se împarte în Pleistocen și Holocen.

Fenomenul geografic cel mai important a fost alternanța intervalelor climatice reci cu cele calde. Au fost mai multe astfel de intervale, numărul lor diferind în funcție de locul pe glob. În Europa se consideră că au existat 4 (după alți autori 5) astfel de răciri - încălziri succesive ale climei. Cele 4 intervale (numite faze) se referă mai mult la cele de clima rece, când ghețarii avansau. Acestea sunt Günz, Mindel, Riss și Würm, denumiri valabile pentru aria europeană.

Se consideră că în faza glaciară de dezvoltare maximă (Riss) ghețarii ocupau o treime din uscatul planetei noastre.

Pe teritoriul României doar ariile montane înalte au fost afectate de modelare glaciară, zonele mai joase fiind supuse unui climat asemănător celui de astăzi din regiunile de tundră. Zonele de peste 1800-2000 m din Munții Carpați erau acoperite cu ghețari care modelau un relief specific. După topirea ghețarilor a rămas un relief ce se caracterizează prin prezența unor forme precum văile glaciare (cu aspectul profilului transversal sub forma literei „U”), circuri glaciare, cu depresiuni în care s-au format ulterior lacuri glaciare, praguri glaciare și morene. Astfel de forme de relief se întâlnesc în Munții Maramureșului, Munții Rodnei, Munții Bucegi, Munții Iezer-Păpușa, Munții Făgăraș, Munții Lotrului, Munții Cindrel, Munții Parâng, Munții Șureanu, Munții Retezat, Munții Godeanu și Munții Țarcu. Unele urme glaciare incipiente sau insuficient dezvoltate au fost identificate în Munții Călimani, Munții Leaota, Munții Căpățânii, Munții Cernei și Munții Bihor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]