Claustrul dominican-franciscan din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Fostul claustru dominican
(str. Victor Deleu nr. 2-4)
Intrarea în mănăstire

Claustrul dominican-franciscan (monument de arhitectură religioasă, cod LMI CJ-II-a-A-07305, str. Victor Deleu nr. 2-4) este un vechi ansamblu monahal (cloașter), una din cele mai vechi clădiri din Cluj-Napoca.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea, una din primele mănăstiri dominicane din Transilvania, a fost construită lângă vechea biserică dominicană din Cluj.

Claustrul dominican a fost construit la începutul secolului al XII-lea și a fost distrus de marea năvălire tătară din 1241. Ulterior complexul a fost reconstruit în mai multe etape (între secolele XIV-XV).

După alungarea dominicanilor în contextul Reformei Protestante, claustrul și biserica au fost trecute succesiv în posesia luteranilor, unitarienilor și reformaților, imobilele suferind degradări treptate, unele deosebit de grave.[1]

În anul 1693, după instalarea administrației imperiale habsburgice în Transilvania, în absența dominicanilor, biserica a fost trecută în posesia iezuiților. În 1724 iezuiții au predat biserica franciscanilor, care nu au putut recupera Biserica de pe Ulița Lupilor.[2] Iezuiții își construiseră propria biserică, Biserica Universității.

În perioada comunistă claustrul dominican-franciscan a fost folosit ca liceu de muzică.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mircea Țoca, Clujul baroc, pag. 30.
  2. ^ Țoca, Op. cit., pag. 30.

Vezi și[modificare | modificare sursă]