Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cheile Lăpușului
(între Groapele și Împreunături)
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături)
Harta locului unde se află Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături)
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Maramureș county CoA.pngJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașTârgu Lăpuș
Coordonate47°26′55″N 23°37′58″E () / 47.44861°N 23.63278°E[1]
Lungime25 km
Înființare1994, declarat în 2000

Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Târgu Lăpuș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic - Împreunături)[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[4] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o distanță de 25 de kilometri[5] și se suprapune sitului Natura 2000 - Cheile Lăpușului[6].

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică - Sălnița, Buteasa Râu - La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.

În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), specie aflată pe Lista roșie a IUCN[7].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Rogoz

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]