Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare
Harta locului unde se află Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaCoat of Arms of Maramureș County.svgJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare
Coordonate47°45′49″N 23°31′55″E () / 47.76361°N 23.53194°E[1]
Suprafață500 ha
Înființare1977, declarat în 2000

Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al municipiulul Baia Mare.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nord-vestică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Satu Mare), în teritoriul nordic al municipiului Baia Mare, orașului Tăuții Măgherăuș și al localității Tăuții de Sus, la poalele sudice ale Munților Gutâi[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Castan comestibil (Castanea sativa)

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 500 hectare[4] și se suprapune sitului Natura 2000 - Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare[5].

Aria naturală situată în versantul sudic al Munților Igniș (o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali) reprezintă o zonă împădurită cu arboret de castan comestibil (Castanea sativa). Acesta vegetează în asociere cu specii de stejar (Quercus robur), gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), paltin de munte (Acer pseudoplatanus), tei argintiu (Tilia tomentosa), cireș sălbatic (Cerasus avium) sau alun (Corylus avellana)[6].

Aria protejată se suprapune sitului de importanță comunitară - Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare[7], la baza desemnării căruia se află trei specii faunistice enumerate în anexa I-a a Directivei Consiliului European 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[8] și aflate pe lista roșie a IUCN; astfel: ivorașul-cu-burta-galbenă, un amfibian din specia Bombina variegata[9] și două specii de ortoptere: cosașul-de-munte-cu-picioare-roșii (Odontopodisma rubripes)[10] și o lăcustă (Stenobothrus eurasius) endemică pentru această zonă[11].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]