Peștera Vălenii Șomcutei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Peștera Vălenii Șomcutei
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Peștera Vălenii Șomcutei
Harta locului unde se află Peștera Vălenii Șomcutei
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Maramureș county CoA.pngJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașȘomcuta Mare

Vălanii Șomcutei (sat)
Coordonate47°27′N 23°26′51″E () / 47.450°N 23.44750°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare2000, declarat în 1977

Peștera Vălenii Șomcutei (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Șomcuta Mare

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea sud-vestică a județului Maramureș, pe teritoriul sudic al satului Vălenii Șomcutei, în apropierea drumului național DN1C care leagă municipiul Cluj-Napoca de Baia Mare.[2]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și ocupă o suprafață de 5 hectare[4].

Aria naturală reprezintă o cavernă (peșteră în abruptul stâng al Văii Vălenilor) săpată în calcare badeniene (cu alge calcaroase de tip Lithothamnion calcareum) și prezintă o singură intrare, mai multe galerii, săritori, marmite, gururi și un curs de apă subteran cu debit permanent. Peștera este și sit arheologic, aici descoperindu-se mai multe resturi ceramice atribuite epocii bronzului[[5].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, situri arheologice, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]