Pădurea Bavna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pădurea Bavna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Bavna
Harta locului unde se află Pădurea Bavna
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Maramureș county CoA.pngJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare

Fersig (sat)
Coordonate47°31′50″N 23°21′32″E () / 47.53056°N 23.35889°E[1]
Suprafață26 ha
Înființare2000, declarat în anul 1977

Pădurea Bavna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Satulung.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria protejată se află în vestul județului Maramureș, pe teritoriul sud-vestic al satului Fersig, în apropierea drumului județean (DJ108E) care leagă localitatea Lucăcești de satul Mireșu Mare[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 26 hectare[4].

Aria naturală reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru arborete din specia de stejar pedunculat (Qercus robur - cu vârste de peste 150 de ani și înălțime de cca. 35 de m), mediu prielnic de cuibărire pe perioada verii a unei comunități păsări migratoare din specia stârcu cenușiu (Ardea cinerea). La nivelul ierburilor, primăvara înflorește lalea pestriță (Fritillaria meleagris), specie floristică declarată monument al naturii[5].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]