Mlaștina Poiana Brazilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Poiana Brazilor
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Poiana Brazilor
Harta locului unde se află Mlaștina Poiana Brazilor
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașSighetu Marmației

Giulești (sat)
Coordonate47°50′20″N 23°42′44″E () / 47.83889°N 23.71222°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare2000, declarat în 1977

Mlaștina Poiana Brazilor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier, floristic, faunistic și hidrologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Giulești.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș, în Munții Igniș (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali) în nord-estul rezervației naturale Tăul lui Dumitru, la o altitudine ce nu depășește 1.000 m, în apropierea drumului județean DJ183[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare[4]. Mlaștina Poiana Brazilor se suprapune sitului Natura 2000 - Igniș[5].

Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini oligotrofe ce adăpostește o mare varietate de plante (rogoz, bumbăcăriță, negară) specifice turbăriilor; precum și suprafațe acoperite cu vegetație lemnoasă (molid, jneapăn) și pajiști. Fauna este reprezentată de mamifere, păsări și reptile.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Fereşti

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]