Sari la conținut

Mlaștinile Vlășinescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștinile Vlășinescu
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Mlaștinile Vlășinescu
Harta locului unde se află Mlaștinile Vlășinescu
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașSighetu Marmației

Desești (sat)
Coordonate47°44′47″N 23°43′21″E () / 47.74639°N 23.72250°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare1977, declarat în 2000

Mlaștinile Vlășinescu alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Desești.

Aria naturală se află în Munții Gutâi - Igniș (o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali), în partea central-nordică a județului Maramureș (în Platoul Izvoare) și cea nord-vestică a satului Mara, la o distanță de 30 de km, față de municipiul Baia Mare, lângă drumul județean DJ183A[2]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 3 hectare[4].

Biodiversitate

[modificare | modificare sursă]

Aria protejată se află pe versantul nordic al Ignișului, la confluența pârâului omonim cu râul Vlășinescu și reprezintă o zonă de mlaștini oligotrofice cu o bogată floră și faună specifică turbăriilor[5].

Flora este constituită din arbori, arbusti și ierburi cu specii de: molid (Picea abies), scoruș de munte (Sorbus aucuparia), mesteacăn (Betula nana) brădișor (Lycopodium selego), ferigă de mlaștină (Dryopteris cristata), trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata), roua cerului (Drosera rotundiflora - specie insectofagă), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), brădișor (Lycopodium selago) sau trifoiște (Menyanthes trifoliata).

Fauna este reprezentată de specii de reptile (viperă - Vipera berus), amfibieni (salamandră carpatică - Triturus montondoni[6]) și batracieni (buhai de baltă cu burtă galbenă Bombina veriegata, specie aflată pe Lista roșie a IUCN[7].

Atracții turistice

[modificare | modificare sursă]
Biserica de lemn din Desești

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Legături externe

[modificare | modificare sursă]