Cheile Tătarului, Munții Gutâi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Tătarului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Tătarului
Harta locului unde se află Cheile Tătarului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare

Mara (sat)
Coordonate47°48′11″N 23°45′34″E () / 47.80306°N 23.75944°E[1]
Suprafață15 ha
Lungime0,7 km
Înființare1977, declarat în 2000

Cheile Tătarului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip hidro-geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Desești

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Munții Gutâi - Igniș (o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali), în partea central-nordică a județului Maramureș și cea nord-vestică a satului Mara, la o distanță de 30 de km, față de municipiul Baia Mare, lângă drumul județean DJ183A[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 15 hectare[4] și se suprapune sitului Natura 2000 - Igniș[5].

Cheile se întind pe o lungime de 700 sute de metri[6] și sunt singurele chei în andezit din țară. Stâncile înalte dau un aspectul sălbatic și deosebit de pitoresc zonei, dar cu toate acestea cheile sunt destul de puțin cunoscute ca și atracție turistică.

Prin chei curge pârâul Runcu. Pe același pârâu este în construcție un lac de acumulare cu baraj din anrocamente. Finalizarea acestui baraj va duce la acoperirea de ape a zonei cheilor.

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Din stațiunea turistică Izvoare, se urmează drumul forestier spre nord care duce în direcția Cabanei Pleșca și spre Poiana lui Dumitru.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Deseşti

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mihai Grigore: Defileuri, chei și văi de tip canion în România, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989

Note[modificare | modificare sursă]