Peștera Boiu Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Peștera Boiu Mare
La Peșteri
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Peștera Boiu Mare
Harta locului unde se află Peștera Boiu Mare
Localizarea rezervației pe harta țării
(punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
PozițiaActual Maramureș county CoA.pngJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașȘomcuta Mare
Coordonate47°23′53″N 23°35′18″E () / 47.39806°N 23.58833°E[1]
Suprafață0,50 ha
Lungime0, 031 km
Înființare2000

Peștera Boiu Mare (monument al naturii cunoscut și sub denumirea „La Peșteri”) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Boiu Mare.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Podișul Someșan, în extremitatea sudică a județului Maramureș (la limita de graniță cu județul Sălaj), în partea estică a satului Boiu Mare la o altitudine de 400 m, lângă drumul județean (DJ109G) care leagă localitatea Mesteacăn de Românești[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și ocupă o suprafață de 0,50 hectare și o lungime de 31 de m[4].

Aria protejată reprezintă o cavitate (peșteră) în abruptul stâng al văii Lăpușului la baza unei doline, cu o intrare formată dintr-o poartă de fier prinsă de un zid de piatră (mascat în exterior de un val de pământ), o galerie descendentă, un horn și o galerie principală (astăzi colmatată)[5].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, arii protejate, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]