Avatar: Legenda lui Aang

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Avatar: Legenda lui Aang
Avatar-TLAlogo.jpg
Informații generale
Gen acțiune/aventură
comedie
dramă
Format serial animat
Regizor(i) Lauren MacMullan
Dave Filoni
Giancarlo Volpe
Ethan Spaulding
Joaquim Dos Santos
Scenarist(i) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Tim Hedrick
Nick Malis
Creator(i) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Voci Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower (sezonul 2&3)
Dee Bradley Baker
Dante Basco
Grey DeLisle
Mark Hamill
Mako (sezonul 1&2)
Greg Baldwin (sezonul 3) Jason Isaacs
Țară de origine Format:US
Limbă(i) engleză
Nr. de sezoane 3
Nr. de episoade 61 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i) Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Companie(i) de producție Nickelodeon Animation Studios
Perioadă de difuzare 23 de minute
Difuzare
Canal originar Nickelodeon
Format imagine NTSC 4:3 (480i)
Vizionat prima oară în 21 februarie 2005 - 19 iulie 2008
Cronologie
Urmat de The Last Airbender: Legend of Korra
site web oficial
Internet Movie Database
pentru filmul din 2010 vezi The Last Airbender

Avatar: The Last Airbender (cunoscut si ca Avatar: The Legend of Aang[1]) este un serial de animație american care a fost difuzat timp de trei sezoane pe Nickelodeon în perioada 2005 - 2008. Serialul a fost creat și produs de Michael Dante DiMartino și Bryan Konietzko, care au fost și producători executivi alături de Aaron Ehasz. Avatar este situat într-o lume cu influențe asiatice, cu arte marțiale chinezești și controlul elementelor. Serialul a atras elemente din cultura tradițională asiatică, amestecuti de stiluri anime și desene animate americane. A câștigat premiul Emmy

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Serialul urmărește aventurile lui Aang și ale prietenilor săi, care trebuie să salveze lumea înfrângându-l pe Lordul Focului și astfel să pună capăt războiului cu Națiunea Focului. Personajele principale sunt: Katara (o stăpână a apei din Triburile de Sud), Sokka, fratele ei, Aang (Avatarul) și ajutoarele lor Momo și Appa, iar printre personajele negative se numără prințul Zuko si unchiul său Iroh. După sfârșitul primului sezon in scenă mai apare si prințesa Azula (sora lui Zuko) dar și o nouă stăpână a Pământului, Toph Bei Fong, care se va alătura ulterior echipei lui Aang.Abia în al treilea sezon apare și Supremul Lord al focului Ozai unde va avea loc o înfruntare a titanilor dintre el și Aang.Tot războiul a început de la Împăratul Focului Sozin find și bunicul actualului împărat.

Cartea I: Apa[modificare | modificare sursă]

În primul sezon Aang, ultimul maestru al aerului și totodată și avatarul, iese la lumină după 100 de ani în care poporul Focului a încercat să cucerească celelalte 3 popoare și să-l găsească. După ce se întalnește cu Katara și Sokka ,ei pornesc intr-o misiune până în Triburile apei de Nord pentru a-i găsi lui Aang un maestru de la care să învețe sâ stăpânească Apa.Înainte să-și înceapă călătoria ajung în Templul Aerului de Sud,unde îl întâlnește pe mentorul său spiritual pe Avatarul Roku omorât de prietenul său cel mai bun fostul Lord al Focului Sozin, care a pornit războiul, și în minunatul oraș Omashu.Pe parcurs îl întâlnesc pe Jet ,liderul unor copii ai pădurii care au ca scop eliberarea Regatului Pământului de către Națiunea Focului si pe Suki ,o războinică Kioshi.Când călătoria este aproape la final ei ajung in Templul Aerului de Nord unde află că a fost repopulat de către niște refugiați,buni inventatori ,care se apără de către Națiunea Focului.În ultimele două episoade în Tribul Apei de Nord se duce o bătălie pentru cucerirea lui și totodată pentru prinderea lui Aang.Aici Sokka găsește dragostea ; prințesa Tribului dar care sfârsește restabilind balanța dintre Yin și Yang, adică devenind Spiritul Lunii.

Cartea II: Pământul[modificare | modificare sursă]

În al doilea sezon Aang , Katara și Sokka se îndreaptă spre Omashu pentru ca Aang să învețe să stăpânească Pământul de la prietenul său ,acum Împăratul Boomie.Când ajung ei află că orașul a fost ocupat de națiunea Focului așa că Aang trebuie să găsească un alt maestru al pământului.Așa o găsesc pe Toph Bei Fong o fată de 12 ani ,oarbă fiind de la naștere.Ea a promis că-l va ajuta pe Aang să stăpânească pământul dacă o va lua și pe ea în aventura lor.În deșert Aang află ca Toph îi pierde bizonul zburător pe care îl cheamă Appa și că în ziua când va fi următoarea eclipsă de Soare națiunea Focului își va pierde puterea.Văzând o oportunitate Sokka plănuește un atac asupra palatului împăratului Focului. După ce ajung în Ba Sing Se, capitala regatului Pământului, Aang și echipa sa vor să-l facă pe împărat să li se alăture în atacul asupra poporului Focului.Când totul părea să fie perfect capitala este ocupată de armata poporului Focului condusă de Azula.

Cartea III: Focul[modificare | modificare sursă]

Nu mai este mult și cometa lui Sozin este pe cale să îi sporească puterile împăratului Ozai.Aang nu crede că se simte în stare să se lupte cu un asemenea titan și este cât pe ce să renunțe, dar Katara, Sokka și Toph îi stau alături și îl conving să meargă mai departe și să sfârșească odată și pentru totdeauna acest război.Planul lui Sokka încă este în mișcare și după ce își întâlnește tatăl, ei împreună cu soldații pământului și vechii lor prieteni iau cu asalt Poporul Focului.Când Aang vrea să-l înfrunte pe Lordul Focului Ozai el pur și simplu dispare.Toți atacatorii Poporului Focului sunt închiși după ce planul lor eșuează, iar toți copii care au participat s-au ascuns în Templul Aerului din Vest. Acum Zuko vrând să-și răscumpere greșeala se alătură echipei lui Aang.Prima dată Katara nu l-a crezut. După ce Zuko a dus-o pe Katara la omul crud care i-a ucis mama, Katara i-a mai dat o șansă învățându-l pe Aang să stăpânească focul. Când cometa lui Sozin se vede pe cer Aang se înfruntă cu împăratul Ozai.Aang era cât pe ce să moară pentru că căzuse în ocean dar s-a ridicat cu puterea apei în starea avatar.Sfârșind ca Aang să îl înfrunte pe Ozai prin a-i lua puterile de stăpânire a focului.După aceasta Zuko și Azula încă se luptau dar Zuko a învins și devine Lord al Focului, Azula și Ozai fiind închiși, începând o nouă eră de pace dintre Poporul Focului, Triburile Apei, Regatul Pământului și din singurul Nomad al Aerului, cel puțin deocamdată.

Dublajul Avatar: Legenda lui Aang[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat de către studioul Audio Design Digital Art.

Dublajul Avatar: Legenda lui Korra[modificare | modificare sursă]

Sezonul 1[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat de către studioul Audio Design Digital Art.

 • Izabela Drăghici - Korra
 • Marius Săvescu - Tenzin
 • Cătălin Babliuc - Mako
 • Viorel Ionescu - Bolin
 • Adina Lucaciu - Asami Sato
 • Șerban Pavlu - Alte voci

Sezonul 2[modificare | modificare sursă]

Dublajul a fost realizat de către studioul Fast Production Film.

 • Alexandra Radu - Korra
 • Cristian Niculescu - Mako
 • Dan Lupu - Bolin
 • Andra Gogan - Ikki
 • Răzvan Gogan - Meelo
 • Olimpia Mălai - Kya
 • Ionuț Grama - Bumi
 • Ionuț Ionescu - Unalaq
 • Cătălin Rotaru - Varick
 • Silvia Gîscă - Eska
 • Adrian Venete - Desna

Episoade[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ ^ "Nick.co.uk : Avatar: The Legend of Aang". Nickelodeon. http://www.nick.co.uk/avatar. Retrieved 2009-01-07.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Avatar: Legenda lui Aang