Avatar: Legenda lui Aang

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avatar: Legenda lui Aang
Genacțiune/aventură
comedie
dramă
Creator(i)Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Scenarist(i)Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Tim Hedrick
Nick Malis
Regizor(i)Lauren MacMullan
Dave Filoni
Giancarlo Volpe
Ethan Spaulding
Joaquim Dos Santos
VociZach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower (sezoanele 2 și 3)
Dee Bradley Baker
Dante Basco
Grey DeLisle
Mark Hamill
Mako (sezoanele 1 și 2)
Greg Baldwin (sezonul 3)
Jason Isaacs
Țară de origineStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limbă(i)engleză
Nr. de sezoane3
Nr. de episoade61 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
Perioadă de difuzare23 de minute
Companie(i) de producțieNickelodeon Animation Studios
Difuzare
Canal originalNickelodeon
Format imagineNTSC 4:3 (480i)
Cronologie
Urmat deThe Last Airbender: Legend of Korra
pentru filmul din 2010 vezi The Last Airbender

Avatar: The Last Airbender (cunoscut si ca Avatar: The Legend of Aang[1]) este un anime produs în America de Nickelodeon Animation Studios . Acesta a fost difuzat timp de trei sezoane pe Nickelodeon în perioada 2005 - 2008. Serialul a fost creat și produs de Michael Dante DiMartino și Bryan Konietzko, care au fost și producători executivi alături de Aaron Ehasz. Avatar este situat într-o lume influențată de cultura asiatică și inuită, de artele marțiale chinezești și controlul a patru elemente: apa, pământul, focul și aerul. Serialul a tras elemente din amestecuti de stiluri anime și desene animate americane, câștigând premiul Emmy.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Serialul urmărește aventurile lui Aang și ale prietenilor săi, care trebuie să salveze lumea înfrângându-l pe Lordul Focului și, astfel, să pună capăt războiului cu Națiunea Focului. Personajele principale sunt: Katara (o stăpână a apei din Tribul de Sud), Sokka, fratele ei, Aang (Avatarul) și ajutoarele lor Momo și Appa, iar printre personajele negative se numără prințul Zuko (fiul Lordului Focului) și unchiul său Iroh. După sfârșitul primului sezon, în scenă mai apare prințesa Azula (sora lui Zuko), dar și o nouă stăpână a Pământului, Toph Beifong, care se va alătura, ulterior, echipei lui Aang. Tocmai în al treilea sezon, apare Supremul Lord al Focului Ozai, când va avea loc o înfruntare între el și Aang. Războiul a fost început acum 100 de ani, de către Împăratul Focului Sozin, acesta fiind bunicul actualului împărat.

Cartea I: Apa[modificare | modificare sursă]

În primul sezon, Aang, ultimul maestru al aerului și, totodată, actualul avatar, iese la lumină, după 100 de ani, timp în care poporul Focului a încercat să cucerească celelalte 3 popoare și să-l găsească pe Aang, pentru a-l distruge și a-și asigura, în acest fel, supremația asupra întregii lumi. După ce se întâlnește cu Katara și Sokka, avatarul pornește împreună cu aceștia într-o călătorie până în Triburile apei de Nord, pentru a găsi un maestru de la care Aang să învețe stăpânirea apei. La începutul călătorei, ei se opresc în Templul Aerului de Sud, unde Aang are o viziune cu mentorul său spiritual Avatarul Roku (omorât de prietenul său cel mai bun, fostul Lord al Focului Sozin, cel care a pornit războiul). Apoi poposesc pe Insula Kyoshi, unde o întâlnesc pe Suki, trec prin minunatul oraș Omashu și, peste câteva zile, în urma unei viziuni a unei comete, avatarul și prietenii lui pleacă spre Insula Semilunii aflată în Regatatul Focului. Acolo are loc prima întâlnire înlesnită de solstițiul de iarnă dintre Aang și Roku. Acesta din urmă îi spune că la sfârșitul următoarei veri, cometa care i-a oferit puterea lui Sozin de a începe războiul va reveni, forța ei urmând a fi folosită de Lordul Focului Ozai pentru a încheia războiul. În continuarea drumului lor spre Polul Nord, echipa avatar l-a întâlnit pe Jet, liderul unui grup intitulat "Luptătorii libertății", format din copii ai pădurii, care au ca scop eliberarea unei regiuni din Regatului Pământului, aflat sub controlul Națiunii Focului. Când călătoria este aproape de final, ei ajung in Templul Aerului de Nord, care a fost repopulat de către niște refugiați, buni inventatori, aceștia se aflau în conflict cu Națiunea Focului. În ultimele două episoade, în Tribul Apei de Nord se duce o bătălie pentru cucerirea lui și, totodată, pentru prinderea lui Aang. Aici, Sokka se îndrăgostește de prințesa Tribului, dar aceasta se sacrifică pentru a restabili balanța dintre Yin și Yang, ea devenind Spiritul Lunii.

Cartea II: Pământul[modificare | modificare sursă]

În al doilea sezon, Aang, Katara și Sokka se îndreaptă spre Omashu pentru ca avatarul să învețe să stăpânească Pământul de la vechiul său prieten, actualul Împărat Bumi. Când ajung ei, află că orașul a fost ocupat de Națiunea Focului, Aang fiind nevoit să găsească un alt maestru al Pământului. După o căutare lungă, o găsesc pe Toph Beifong, o fată de 12 ani oarbă din naștere, dar, în ciuda acestei probleme, o uimitoare maestră a Pământului. Ea a promis că-l va ajuta pe Aang să stăpânească pământul dacă o va lua și pe ea în aventura lor, în acest mod scăpând de protecția excesivă a părinților ei. În deșert, echipa avatar a găsit o bibliotecă, de unde Aang și prietenii săi au aflat că, în ziua în care va fi următoarea eclipsă de soare, națiunea Focului își va pierde puterile pe parcursul acesteia. Dar, cât timp Aang, Katara și Sokka erau în bibliotecă, Appa, bizonul zburător al lui Aang, a fost furat. În ciuda acestui lucru, membrii echipei avatar nu renunță la misiunea lor, începând să plănuiască un atac asupra palatului împăratului Focului. După ce ajung în Ba Sing Se, capitala regatului Pământului, Aang și echipa sa vor să-l facă pe împărat să li se alăture în atacul asupra poporului Focului. Când totul părea să fie perfect, capitala este ocupată de armata poporului Focului condusă de Azula.

Cartea III: Focul[modificare | modificare sursă]

Nu mai este mult și cometa lui Sozin este pe cale să îi sporească puterile împăratului Ozai. Aang nu crede că se simte în stare să se lupte cu un asemenea titan și este cât pe ce să renunțe, dar Katara, Sokka și Toph îi stau alături și îl conving să meargă mai departe și să sfârșească odată și pentru totdeauna acest război. Planul lui Sokka încă este în mișcare și după ce își întâlnește tatăl, ei împreună cu soldații pământului și vechii lor prieteni iau cu asalt Poporul Focului. Când Aang vrea să-l înfrunte pe Lordul Focului Ozai, el pur și simplu dispare. Toți cei care au atacat Poporului Focului sunt închiși după ce planul lor eșuează, cu excepția copiilor care au reușit să scape, refugiindu-se în Templul Aerului din Vest. După o discuție aprinsă cu tatăl său, Zuko a decis să-și răscumpere greșelile, încercând să se alăture echipei avatar și să-l învețe pe Aang stăpânirea Focului. Din cauza răului provocat în trecut de el, Katara nu l-a crezut din prima. Dar, după ce Zuko a dus-o pe Katara la omul crud care i-a ucis mama, Katara i-a mai acordat o șansă, astfel începând pregătirea lui Aang. Iar, în urma unei întâlniri cu ultimii dragoni în viață, pregătirea avatarului a luat sfârșit. Dar, pe măsură ce se apropia momentul în care Cometa lui Sozin le va spori puterile tuturor membrilor Națiunii Focului, toată lumea îl îndeamnă să Aang să-l ucidă pe Ozai, ceea ce contravine principiilor sale. Însă, o țestoasă-leu îi arată o alternativă, învățându-l cum să ia puterile celor care fac abuzuri. Când cometa lui Sozin se vede pe cer, Aang se înfruntă cu împăratul Ozai. Iar, după o confruntare epică, când Lordul Focului era cât pe ce să învingă, Aang a ieșit victorios, încheind Războiul de 100 de ani prin luarea puterilor lui Ozai. În acest răstimp, Zuko și Katara au înfruntat-o pe Azula, reușind să o înfrângă. După aceea, Ozai și Azula au fost închiși, iar Zuko a devenit noul Lord al Focului, inaugurându-se astfel o nouă eră de pace între Poporul Focului, Triburile Apei, Regatul Pământului și singurul Nomad al Aerului, cel puțin deocamdată. Iar Aang și Katara sau sărutat devenind un cuplu fericit având 3 copii (unul din ei fiind un omad al Aerului).

Episoade[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ^ "Nick.co.uk : Avatar: The Legend of Aang". Nickelodeon. http://www.nick.co.uk/avatar Arhivat în , la Wayback Machine.. Retrieved 2009-01-07.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Avatar: Legenda lui Aang