Arte marțiale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Wrestling-NR. 1

Artele marțiale reprezintă un sistem complex de tehnici de luptă, cu sau fără arme, însușit la nivel individual.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Se poate spune despre "artele marțiale", că au existat de-a lungul întregii istorii a omenirii. Să nu uităm că din vremea Olimpiadelor ne rămâne moștenire o artă, pe care în timpurile moderne, o numim, pankration box precum și celebrele lupte greco-romane, modificate în mai puțin protectivele lupte libere, care la români au fost cunoscute sub denumirea de trântă. Merită amintit celebrul dans al călușarilor, care denotă transformarea unui sistem de luptă, cu sabia, într-un dans. De asemenea se pot menționa obiceiurile oșenilor și moroșenilor de a purta cuțite. Se poate spune că încă există o transmisie orală a unor tehnici de luptă cu această armă. De asemenea la nivel european, trebuie să fi existat forme similare sau diferite de luptă, aici este de menționat franțuzescul savate (anul 1790).

Epoca modernă[modificare | modificare sursă]

Artele marțiale, în acceptul actual, au în general origine orientală și presupun căutarea de către practicanți a unui sens mai adânc decât simpla pregătire pentru o confruntare fizică. Aceste țeluri se constituie într-un evantai larg, de la aspirații religioase până la simpla menținere a unei sănătăți perfecte. Din cauza scopurilor urmărite de fiecare tip de artă marțială, acestea nu sunt în esență sporturi, însă spiritul de competiție prezent în unele dintre ele și pregatirea fizică pe care o presupun au dus la includerea unora (sau a formelor fizice de manifestare a lor) în această categorie. În realitate, practicarea artelor marțiale înseamnă în principal dezvoltarea unei conștiințe superioare, în armonie cu mediul înconjurator și autocontrol realizat prin exerciții fizice și mentale, cunoștințe extinse de medicină, filosofie orientală, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.
În funcție de principiile strategice folosite, rolul acordat forței, vitezei și inițiativei, artele marțiale se împart în două mari ramuri (școli) stilul extern și stilul intern.

Nu se poate face referire la arte marțiale (Marte - zeul războiului), în acceptul oriental, fără a face referire la celebra lucrare chinezească a lui Sun Tzu - Arta Războiului.

Stiluri de arte marțiale[modificare | modificare sursă]

La ora actuală, există în lume, sute de stiluri de arte marțiale, printre care se numără:

Stiluri de arte marțiale mixte[modificare | modificare sursă]

Observație: Gruparea artelor marțiale realizată mai sus este extrem de subiectivă. O mulțime de arte marțiale tradiționale sunt predate în prezent ca sporturi (cu pregătirea orientată spre competiții), iar altele, chiar dacă au origini militare, sunt predate în special civililor (cum ar fi Krav-Maga).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Muay Boran - Arta Regilor Thailandezi, 23 octombrie 2011, Nicu Parlog, Descoperă, accesat la 22 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]