Sari la conținut

Amazon Prime Video

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amazon Prime Video
Tip de afacereDivizie
Tipul site-ului
Platformă de streaming OTT
SediuSeattle, Washington, Statele Unite
Țara de origine Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Zona deservităMondial (excluzând China continentală, Cuba, Iran, Coreea de Nord, Rusia, Belarus,[1] și Siria)
Proprietar(i)Amazon
Industrie
Produse
 • Streaming media
 • Video on demand
 • Distribuție digitală
Servicii
 • Producție de film
 • Distribuție de film
 • Producție de televiziune
 • Distribuție de televiziune
Firma părinteAmazon
FilialeVideo Direct
URLprimevideo.com
ComercialDa
ÎnregistrareNecesară
Utilizatori 200 de milioane
(la data de  (2022 -09-03))[2]
Lansat7 septembrie 2006; acum 17 ani, 9 luni și 8 zile (2006-09-07)
Statusul curentActivă

Amazon Prime Video, sau simplu Prime Video, este un serviciu de internet de abonare video on-demand de streaming over-the-top și închiriere american al Amazon care este oferit ca un serviciu independent sau ca parte a abonării la Amazon Prime. Serviciul se ocupă în principal cu distribuția de filme și seriale produse de Amazon MGM Studios sau licențiate de Amazon, ca Originale Amazon, cu serviciul de asemenea prezentând conținut de la alți furnizori, suplimente de conținut, evenimente sportive în direct și servicii de închiriere și cumpărături video.

Operând mondial, serviciul are nevoie de o abonare completă la Prime pentru a fi accesat. În țări ca Statele Unite, Regatul Unit și Germania, serviciul poate fi accesat fără o abonare completă la Prime,[3] iar în Australia, Canada, Franța, India, Turcia și Italia se poate accesa doar printr-un site web dedicat. Prime Video de asemenea oferă servicii de completare de conținut cu numele de Amazon Channels, sau Prime Video Channels, care permit utilizatorilor să se aboneze la servicii de abonare video adiționale de la alți furnizori de conținut din cadrul Prime Video.[4]

Lansat pe 7 septembrie 2006 ca Amazon Unbox în Statele Unite, serviciul a crescut cu o librărie expansivă, și a adăugat calitatea de membru Prime Video după dezvoltarea abonamentului Prime. A fost apoi redenumit ca Amazon Instant Video on Demand. În 2011, după ce a cumpărat LoveFilm, un serviciu de streaming și DVD-ul prin mail pentru filme din Regatul Unit,[5] Prime Video a fost inclus cu abonamentul Prime în Regatul Unit, Germania și Austria în 2014,[6][7] valabil cu planul de 8,99 de £/€ pe lună, continuând planul LoveFilm Instant.[8] Serviciul a fost disponibil anterior în Norvegia, Danemarca și Suedia în 2012, dar a fost terminat în 2013.[9] Pe 18 aprilie 2016, Prime Video a fost despărțit de Amazon Prime în Statele Unite pentru 8,99 de $ pe lună.[10]

Pe 14 decembrie 2016, Prime Video a fost lansat mondial (cu excepția Chinei continentale, Cuba, Iran, Coreea de Sud și Siria) extinzându-și acoperirea dincolo de Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Austria și Japonia. Printre noile teritorii, serviciul a fost inclus cu Prime în Belgia, Brazilia, Canada, Franța, India, Irlanda, Italia, Polonia, Turcia și Spania, în timp ce pentru restul teritoriilor a fost făcut disponibil pentru un preț promoțional de 2,99 de €/$ pe lună pentru primele cinci luni și 5,99 de €/$ pe lună după aceea.[11]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Malik, Aisha (). „Amazon suspends access to Prime Video in Russia, halts shipments to the country”. TechCrunch. Accesat în . 
 2. ^ „Amazon Claims First-Day Record Audience for 'Rings of Power'. The Hollywood Reporter. . 
 3. ^ „Amazon Prime Video subscription”. Amazon. Accesat în . 
 4. ^ Kleinman, Alexis (). „Amazon Prime Just Got Way Better With A Ton Of Old HBO Shows”. The Huffington Post. Accesat în . 
 5. ^ „Amazon takes full control of Lovefilm”. The Guardian (în engleză). . Accesat în . 
 6. ^ Sawers, Paul (). „Amazon Launches Prime Instant Video in UK & Germany”. The Next Web (în engleză). Accesat în . 
 7. ^ „Amazon launches Prime streaming in Austria”. DigitalTVEurope. . Accesat în . 
 8. ^ Amazon Prime, Prime is Fast Delivery and More Arhivat în , la Wayback Machine., Looking for the Prime Video Monthly Membership? "After your free trial, Prime Video is just £5.99/month. You can cancel your membership at any time". Amazon.co.uk. Accesat pe 16 iunie 2016.
 9. ^ Lawler, Ryan (). „Amazon's LOVEFiLM Pulls Its Subscription DVD And Streaming Service Out Of Scandinavia”. TechCrunch. 
 10. ^ Benjamin Mayo (). „Video streaming race heats up, Amazon now offers its Prime Video service independent of Prime subscription for $8.99/mo”. 9to5Mac. 
 11. ^ „Amazon Prime Video Now Available in More Than 200 Countries and Territories Around the World”. Nasdaq Investor Relations. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]