Parcul Copou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru un parc din Vaslui, vedeți Copou, Vaslui.
Obeliscul cu lei, Copou, Iași
Teiul lui Eminescu

Grădina Copou (sau Parcul Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului. Parcul datează din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a început în anii 1833-1834), în centrul său fiind amenajat "Obeliscul cu lei", numit inițial "Monumentul Legilor Constituționale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi în cinstea generalului rus Pavel Kiseleff și a reformelor introduse de acesta în Moldova. Tot în acest parc se află “Teiul lui Eminescu”, ca și un muzeu închinat aceluiași poet. O serie de busturi dedicate unor mari personalități ale culturii române străjuiesc aleea principală a parcului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Situat într-o zonă urbană împădurită, Copoul se numea la începutul îndelungatei sale existențe "Podu Verde", căci trecea printre vii, grădini și livezi străpunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "uliță aristocratică a Copoului" este în prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.

Grădina Copou este cel mai vechi parc din Iasi. Aici se spune că Grigore Ghica ar fi ridicat un foișor de odihnă în stil turcesc, revenindu-i astfel meritul de a fi introdus Copoul în atenția boierilor, obișnuiți până atunci cu plimbările în zonele Bucium și Galata.[necesită citare]

Lucrările de amenajare a parcului ca grădină publică au început in 1833, sub îndrumarea domnitorului Mihail Sturza.

Aleea Junimea

Una dintre atracțiile principale ale parcului o reprezintă un tei argintiu în vârstă de aproximativ 500 de ani și intitulat Teiul lui Eminescu. Potrivit botanistului Mandache Leocov, arborele ar fi fost remarcat de însuși Gheorghe Asachi, în timpul desenării planurilor pentru parc: "Gheorghe Asachi a întâlnit un tei cu o coroană rotată superbă, dar care nu intra în viziunea amenajării parcului în stil mixt. El nu se încadra în axa centrală a parcului. Dar datorită frumuseții lui, a fost menținut, iar în perioada în care Eminescu și-a desfășurat activitatea la Iași, el a oferit umbra, el a oferit cadrul pentru refacerea forțelor sleite de o muncă extrem de intensă. Aici, la umbra teiului, ieșenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet, fie alături de Veronica Micle, fie alături de bunul său prieten, Ion Creangă. [...] După plecarea lui la București, ieșenii au botezat acest tei Teiul lui Eminescu. [...] În cel de-al doilea Război Mondial, în Parcul Copou a fost lagăr, lagăr al românilor luați de pe stradă. Fostul meu socru a fost luat de pe stradă și a fost aici, în lagăr, și apoi a fost dus în Uniunea Sovietică. Învățătorii care erau în lagăr au făcut strajă teiului, pentru a nu fi tăiat."[1]În apropiere de tei, într-o clădire veche de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a avut diverse destinații (pavilion de vânătoare, local de alimentație publică ș.a.), a fost organizată o expoziție documentară Mihai Eminescu (1983), iar în iunie 1984 s-a organizat o expoziție permanentă de carte, documente și fotografii dedicată poetului. În locul clădirii vechi, care a fost demolată, s-a construit o clădire nouă (după proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei), inaugurată cu prilejul centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989, cu scopul de a servi ca Muzeu dedicat lui Mihai Eminescu.

Anual are loc în Grădina Copou târgul național de ceramică "Cucuteni", care adună meșteri olari din toată țara.

Alee a Parcului Copou, noiembrie

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Prof. dr. Mandache Leocov. Despre Teiul lui Eminescu. Comunicare publică, Grădina Copou. Înregistrare video (minutul 7:00), accesată în 28 noiembrie 2014 la http://www.dailymotion.com/video/x10va9e_mandache-leucov-despre-teiul-lui-mihai-eminescu-iasi_creation.

Legături externe[modificare | modificare sursă]