Ana Guțu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ana Guțu
Ana Guțu and Inese Lībiņa-Egnere (15524640856) (cropped).jpg
Dumitru Diacov, Ana Guțu (centru) și Inese Lībiņa-Egnere
Președinte al Comisiei parlamentare pentru
Politică Externă și Integrare Europeană
a Republicii Moldova
În funcție
30 mai 2013 – 2014
Președinte Nicolae Timofti
Prim-ministru Iurie Leancă
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
2011 – 2014

Născută 13 martie 1962 (1962-03-13) (53 de ani)
s. Alexandru Ioan Cuza, Raionul Cahul,
RSS Moldovenească, URSS
Partid politic Partidul Liberal Reformator (din 2013)
Partidul Liberal (2009—2013)
Rezidență Chișinău
Soț Ion Guțu
Alma mater Universitatea de Stat din Moldova
Ocupație om politic
Profesie Filolog, traducător, profesor
Naționalitate  România
 Republica Moldova
Etnie Română

Ana Guțu (n. 13 martie 1962, în Alexandru Ioan Cuza, județul Cahul) este o politiciană din Republica Moldova, filolog, trăducător, profesor de limba și literatura franceză, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ana Guțu s-a născut la 13 martie 1962, în satul Alexandru Ioan Cuza, județul Cahul. În 1984 a absolvit Facultatea de limbi străine la Universitatea de Stat din Moldova (USM), în 19851990 doctoratul la USM, catedra filologie franceză.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

  • 19841985 — lector la Institutul pedagogic “T.G. Șevcenko”, Tiraspol
  • 19851988 — profesor de limbă franceză la Școala nr. 2.
  • 19881991 — lector la UASM.
  • 19911995 — lector superior la ASEM.

Din 1995 este lector superior, conferențiar, șefa catedrei limbă și literatură franceză, director departament, vicerector, prim-vicerector la ULIM.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Din aprilie 2009 până în 2014 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVII-a, a XVIII-a și a XIX.

Din octombrie 2009 până la iunie 2011 a fost șefa Delegației Parlamentului RM la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), iar din mai 2011 — șefa Delegației Parlamentului RM la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Începând cu 22 ianuarie 2013 este vicepreședintele Comisiei APCE pentru Regulament, imunități și afaceri instituționale, iar din mai 2013 până în 2014 a fost președinte Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană.

Din iunie 2013 Ana Guțu este vicepreședintele grupului politic Alianța Liberalilor și Democraților din APCE.

Din 15 decembrie 2013 este co-președinte al Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova.

În octombrie 2014, Ana Guțu împreună cu mai mulți membri activi ai Partidului Liberal Reformator, printre care: Anatol Arhire, deputat, președintele organizației teritoriale PLR Ungheni, Dorin Dușciac, viceministrul mediului, vicepreședinte PLR, Gheorghe Șalaru, vicepreședinte PLR, Vasile Grama, vicepreședinte PLR, Sergiu Stanciu, viceministrul tineretului și sportului, Sergiu Ghețiu, viceministrul agriculturii și industrii alimentare, Tudor Ulianovschi, viceministrul afacerilor externe și integrării europene și Maxim Guțu, președintele organizației de tineret PLR — au formulat un apel către președintele partidului, Ion Hadârcă, prin care solicitau retragerea formațiunii din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, întrucât șansele PLR de a accede în parlament ar fi fost minime și participarea în alegeri a formațiinii ar dispersa votul alegătorilor pro-europeni.[1] Conducerea PLR a reacționat la apelul Anei Guțu prin a spune că „prin gestul și apelul său Ana Guțu trădează așteptările și încrederea electoratului, întreaga echipă, structurile teritoriale și simpatizanții partidului care și-au exprimat clar intenția de a participa în campanie la evenimentul de lansare din 19 octombrie 2014”. Propunerea inițială a Anei Guțu de a participa în alegeri pe lista electorală a PLDM, de asemenea, a fost respinsă unanim de Consiliul Național Politic al PLR.[2] Ana Guțu a preferat să rămână în afara listei electorale a Partidului Liberal Reformator și a respins acuzațiile de trădare, lansate de conducerea PLR prin a spune că „diferența de opinie nu trebuie să fie luată drept trădare, de altfel nu se poate vorbi de democrație internă de partid”.[3] Pe 14 noiembrie 2014, prin decizia Consiliului Național Politic al PLR, Ana Guțu, Anatol Arhire, Maxim Guțu și Dorin Dușciac, toți semnatari ai apelului de retragere a formațiunii din cursa electorală pentru a consolida votul pro-european – au fost excluși din partid.[4]

Pe 5 septembrie 2015, Ana Guțu împreună cu un grup de inițiativă format din Dorin Dușciac, Anatol Arhire, Vitalie Marinuța, Gheorghe Șalaru, Ilie Ilașcu, Alina Ghețiu, Maxim Guțu, Victor Sandu și Dan Nicu, au creat partidul politic „DREAPTA”, o formațiunea care optează pentru reunificarea celor două state românești – Republica Moldova și România.[5] La ședința de constituire a grupului de inițiativă a participat și europarlamentarul român Monica Macovei.[6]

Ana Guțu este căsătorită cu Ion Guțu, un doctor în filologie, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. Cei doi soți sînt născuți în același an (1962) și au studiat la aceeași facultate.[7]

Declarații[modificare | modificare sursă]

«Într-acolo (în Rusia) pleacă moldovenii, care, din păcate, au absolvit doar 8-9 clase. Acum e la modă [...], iată moldovenii și pleacă acolo la construcții. Deoarece acești moldoveni nu au demnitate, din păcate[8]».

«Îmi este rușine de salariul unui deputat din Republica Moldova [...] Sunt de acord că nu toți primesc acești bani, dar vreau să spun că 30 000 lei nu este nici măcar salariul pe o lună și jumătate a unui parlamentar din România și ei sunt 600, noi suntem 101[9][10]».

«Pentru condițiile RM, cred că un deputat ar trebui să aibă un salariu de cel puțin la nivelul unui ambasador, adică 1200 de euro. Fiecare muncește după capacități și să decidă ce vrea să facă în viața asta ca să aibă un salariu mai bun[11]».

Distincții[modificare | modificare sursă]

Pe 24 iulie 2014 Ana Guțu a fost decorată cu „Ordinul Republicii” de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”.[14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ana Guțu