Partidul Democrat din Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Partidul Democrat din Moldova
Sigla Partidul Democrat din Moldova
Președinte Vladimir Plahotniuc
Secretar general Constantin Botnari[1]
Prim-vicepreședinte Pavel Filip
Președinte de onoare Dumitru Diacov
Înființat 8 februarie 1997
Organizație de tineret Tineretul Democrat
Ideologie oficială Social-democrație
Poziție politică Centru-stânga[2]
Afiliere națională Coaliția PDM–PL–neafiliații
Afiliere internațională Internaționala Socialistă
Afiliere europeană Partidul Socialiștilor Europeni (membru asociat)
Culori oficiale Albastru
Parlamentul RM[3]
41 / 101
Președinții raionale
19 / 32
Prezență online pdm.md

Partidul Democrat din Moldova (PDM) este o formațiune politică de centru-stânga[2] din Republica Moldova. Înființat în anul 1997, PDM este membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste. Președintele partidului este omul de afaceri și oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Conform statutului, PDM pledează pentru afirmarea Republicii Moldova ca stat independent, suveran, și democratic, bazat pe drept și integrat în familia unită a democrațiilor europene.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Partidul Democrat din Moldova a fost înființat pe 8 februarie 1997 sub denumirea Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă. Congresul din 17 octombrie 1998 a ales organele de conducere ale partidului și a adoptat statutul și programul politic bazat pe principiile social-democrației. La alegerile parlamentare din martie 1998, blocul electoral creat în baza Mișcării – Blocul „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” a obținut 18,64% din voturi, respectiv 24 din 101 mandate în Parlament, ceea ce i-a permis să participe la guvernare, în cadrul Alianței pentru Democrație și Reforme (ADR). Dumitru Diacov, președintele formațiunii, a fost ales ca speaker al legislativului. Din 1997 și pînă în vara lui 2009, partidul a fost condus de către Dumitru Diacov, care, între anii 1997-2001, a deținut funcția de președinte al Parlamentului. În 1999, în fruntea guvernului țării a fost numit reprezentantul MPMDP, Ion Sturza.[4]

Sigla anterioară a partidului

La Congresul din 15 aprilie 2000 Mișcarea pentru o Moldovă Democrată și Prosperă și-a schimbat denumirea în Partidul Democrat din Moldova. La alegerile parlamentare din 2001, partidul a obținut 79.757 voturi (5,02%), dar nu a reușit să treacă pragul electoral de 6%. Însă, la alegerile locale din 25 mai 2003 PDM a reușit sa obțină aproximativ 8,3% pe țară.

Congresul partidului din 22 noiembrie 2003 a stabilit sarcini noi în activitatea formațiunii. Unul din documentele de bază adoptate la Congres a fost noua redacție a programului politic, unde partidul declară caracterul invariabil al scopurilor și principiilor sale politice. La Congres, Partidul Democrat și-a declarat intenția de a deveni membru al Internaționalei Socialiste și a adoptat Rezoluția ce ține de relația Partidului Democrat din Moldova cu mișcarea sindicală. La 8 mai 2004, reacționând la așteptările electoratului ce țineau de consolidarea forțelor reformatoare și democrate, Partidul Democrat din Moldova, Alianța "Moldova Noastră" și Partidul Social-Liberal (PSL) au creat Blocul "Moldova Democrată" (BMD).

În urma alegerilor parlamentare din 6 martie 2005 PDM obține 8 mandate în parlament, fiind singurul partid ce a pierdut alegerile în 2001 și a reușit să-și întoarcă prezența în parlament în 2005. După aderarea grupului deputaților PSL la grupul parlamentar al PDM, în octombrie 2007, numărul deputaților democrați a crescut la 11, PDM devenind a treia forță politică în legislativul de atunci de la Chișinău.

După fuziunea PDM cu Partidul Social-Liberal, care s-a produs la Congresul din 10 februarie 2008, președinte al partidului a fost reconfirmat Dumitru Diacov iar prim-vicepreședinte a fost ales fostul lider al PSL Oleg Serebrian. Imnul de partid al PDM a devenit "Odă bucuriei" de Beethoven, care simbolizează vectorul pro-european al formațiunii și aderența ei la curentul federalist european. La 19 iulie 2009 Congresul Extraordinar al PDM l-a ales în calitate de președinte al formațiunii pe Marian Lupu.

La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 Partidul Democrat a obținut doar 2,97% din voturi, rămânând în afara Parlamentului.

În urma alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009 PDM a obținut 13 mandate de deputat, devenind în scurt timp una din cele patru componente ale Alianței pentru Integrare Europeană (AIE), care deținea majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova. Marian Lupu, liderul PDM, a fost candidatul Alianței pentru Integrare Europeană la funcția de Președinte al Republicii Moldova la alegerile din 10 noiembrie și 7 decembrie 2009, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi.

La alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 PDM obținea 15 mandate de deputat în Parlament, devenind una din cele trei părți constituante ale AIE-2.

La începutul anului 2013, în urma răsunătorului caz „Pădurea Domnească”, alianța s-a destrămat. În mai 2013, PD (cu 15 deputați), împreună cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (31 de deputați) și Partidul Liberal Reformator (7 deputați) au format o nouă alianță de guvernare – Coaliția Pro-Europeană.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 PD a acumulat 15,80% din sufragii, obținând 19 mandate în parlament. După alegeri, PD și PLDM (23 de mandate) au format o coaliție minoritară de guvernare – Alianța Politică pentru Moldova Europeană.

Începând cu 2009, Partidul Democrat este membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste. Din 2010 și până în 2015 a avut statut de membru observator al Partidului Socialiștilor Europeni, iar în iunie 2015 PDM a devenit membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni.[5]

La 14 ianuarie 2016, noul candidat la funcția de prim-ministru a devenit Pavel Filip, înaintat de PDM și susținut de noua majoritate parlamentară.

Guvernul în frunte cu Pavel Filip a fost votat și învestit în funcție, cu votul a 57 de deputați: 20 deputați din fracțiunea PDM, 13 deputați din PL, 14 deputați ex-comuniști, 8 deputați din PLDM și 2 ex-deputați PLDM.[6]

Congresul VIII a fost convocat după deciziile adoptate la ședința Consiliului Politic al PDM din 10 decembrie 2016 unde liderul partidului Marian Lupu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PDM. Sarcina principală a Congresului VIII a fost alegerea noilor organe de conducere, adoptarea noilor modificări în statutul partidului și trasarea noilor obiective de modernizare a partidului. În calitate de președinte al PDM a fost ales omul de afaceri Vlad Plahotniuc, susținut cu votul unanim al delegaților la congres. Vlad Plahotniuc a declarat că se va axa pe modernizarea formațiunii politice, ca să devină un partid care promovează interesele cetățenilor și nu unul cu interese geopolitice. De asemenea, delegații la congres l-au ales pe Pavel Filip în funcția de prim-vicepreședinte al PDM, au votat lista noului Consiliului Național Politic și au adoptat noua redacție a Statutului partidului.

Potrivit organizatorilor, la congres au participat circa 1000 de delegați din toate raioanele țării și oaspeți de peste hotare.

La 10 martie 2017 cei 14 deputați ex-comuniști care au format împreună cu PDM “Platforma Social-Democrată pentru Moldova” au aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova. Liderul fracțiunii parlamentare a democraților, Marian Lupu, a declarat la un briefing de presă că decizia celor 14 deputați este un pas care va duce la consolidarea majorității parlamentare, fracțiunea PDM devenind cel mai numeros grup politic din Parlament.

Doctrina PDM[modificare | modificare sursă]

Doctrina PDM se întemeiază pe principiile social-democrației. Ea are ca principale valori: Egalitatea, pentru ca toți indivizii să-și poată realiza potențialul în condiții echitabile; Solidaritatea, pentru ca toate persoanele să aibă asigurate cele necesare pentru un trai decent și Libertatea, pentru ca fiecare individ să își poată construi proiectul său personal de viață.[7]

Sigla[modificare | modificare sursă]

Sigla actuală a partidului

Sigla Partidului Democrat din Moldova este compusă din trei trandafiri care cresc dintr-o tulpină, încununați cu un semicerc, modificarea acesteia a fost anunțat de către președintele Partidului Democrat din Moldova, domnul Vlad Plahotniuc la Congresul VII.[8]


Organizare și echipa PDM[modificare | modificare sursă]

Consiliul Politic Național al PDM este organul de conducere al Partidului între două Congrese. Ședința Consiliului Politic Național se convoacă nu mai rar decât de două ori pe an de Președintele PDM sau la solicitarea a cel puțin 1/3 din numărul membrilor Consiliului Politic Național. Consiliul Politic Național al PDM este ales de Congres pentru o perioadă de 4 (patru) ani, componența numerică fiind determinată prin hotărârea Congresului PDM. Consiliul Politic este reprezentantiv pentru membrii din toate raioanele țării, ceea ce asigură ca puterea de decizie a membrilor PDM să fie pusă în valoare și respectată.

Consiliul Executiv al PDM este organul executiv decizional și de conducere al PDM, care coordonează activitatea acestuia între ședințele Consiliului Politic Național și este ales pe un termen de 4 (patru) ani în componența de 31 (treizeci și unu) membri. Biroul Permanent este organul operativ de analiză și sinteză al PDM între ședințele Consiliilor Executiv și Politic Național și se întrunește săptămânal sau după necesitate, la solicitarea Președintelui PDM. Biroul Permanent al PDM reunește Președintele, Prim-vicepreședintele, Președintele de onoare, Vicepreședinții și Secretarul General PDM. Acest for de conducere este mandatat de către membrii partidului să analizeze și să decidă acțiunile politice de zi cu zi ale PDM, ținând cont de dorința unanim exprimată de către membrii formațiunii: ca PDM să realizeze creșterea nivelului de trai pentru cei mulți, într-o Moldovă modernă și solidară.

Din structura PDM fac parte Organizația de Femei, Tineretul Democrat, persoanelor în etate «Tezaurul Națiunii» și aleșilor locali. Organizația de Femei fiind cea mai puternică, activă și reprezentativă organizație de partid a femeilor din Moldova.

Numărul membrilor de partid[modificare | modificare sursă]

Numărul membrilor de partid: ~ 50,100 (04/2018) [9]

Conducerea partidului[modificare | modificare sursă]

Obiective[modificare | modificare sursă]

PDM urmărește atingerea următoarelor obiective politice, în conformitate cu valorile sale fundamentale și necesitățile de dezvoltare sustenabilă și durabilă a Republicii Moldova:[10]

1. Consolidarea ordinii constituționale în stat, garantarea respectării drepturilor politice, economice și sociale ale omului, în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și alte acte de drept internațional;

2. Constituirea și afirmarea în Republica Moldova a națiunii civice potrivit principiului „toți suntem moldoveni ca cetățeni ai Republicii Moldova”, respectând, totodată, dreptul fiecărui cetățean la autoidentificare etnică.

3. Finalizarea prin soluții politice, pe cale pașnică, a procesului de reintegrare teritorială a Republicii Moldova;

4. Conferirea unui rol social activ statului, care prin instituții puternice să devină o forță de echilibru în societate. Statul este cel care trebuie să se preocupe de asigurarea binelui public, de îndeplinirea obiectivelor de interes comun, de promovarea justiției și solidarității în societate. Atributele instituțiilor publice puternice sunt buna guvernare, legea și transparența;

5. Reformarea și modernizarea administrației publice locale și centrale, a cărei activitate trebuie corelată cu interesele țării și pusă în serviciul cetățenilor;

6. Implementarea în Republica Moldova a conceptului de stat puternic, de tip social, care joacă un rol-cheie în protejarea contra riscurilor sociale, în asigurarea bunăstării economice și sociale a cetățenilor săi, punând accentul pe educație, cercetare, inovare, cultură și pe respectarea valorilor naționale;

7. Asigurarea dreptului la muncă al cetățenilor și a dreptului de a-și construi propriul viitor în condiții de securitate economică și socială. În acest sens, PDM consideră că statul este obligat să investească în cetățean și să contribuie la crearea locurilor de muncă bine plătite și la formarea profesională continuă a cetățenilor;

8. Crearea unui sistem echitabil de redistribuire a veniturilor statului, orientat spre a asigura condiții decente de viață pentru persoanele care nu pot lucra (copii, bătrâni, persoane cu dizabilități ș.a.). Este necesar de dezvoltat și de utilizat resursele societății pentru a asigura egalitatea în drepturi, pentru a oferi fiecărei persoane șansa de a-și crea propriul destin, pentru reduce disparitățile economice, a combate sărăcia și a asigura echitatea socială;

9. Dezvoltarea unui complex optimal de programe de protecție socială a categoriilor defavorizate, acordînd un rol important dezvoltării și promovării politicilor de incluziune socială și de încadrare în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilitati;

10. Crearea unor sisteme publice performante de sănătate și de educație, la care să aibă acces fiecare cetățean, indiferent de resursele financiare de care dispune;

11. Diversificarea și dezvoltarea programelor moderne de formare și de afirmare a tinerilor în paralel cu politicile bazate pe conceptul de „îmbătrânire activă”;

12. Garantarea dreptului la proprietate privată și asigurarea competiției libere și oneste, ca bază a economiei de piață, a demnității și a securității omului. Proprietatea privată este expresia economică a liberei inițiative a cetățeanului și un factor esențial al progresului economic general, al bunăstării individuale și comune;

13. Consolidarea democrației reprezentative, pentru a da mai multă credibilitate instituțiilor și pentru a asigura cetățenilor dreptul de exprimare liberă și de participare în procesele decizionale;

14. Respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a dreptului la identitate culturală, lingvistică, religioasă și etnică al cetățenilor Republicii Moldova. Urmărim combaterea și condamnarea extremismului de orice fel, a manifestărilor de rasism, șovinism, separatism etnic sau teritorial;

15. Garantarea egalității de șanse între bărbați și femei, recunoașterea rolului femeii în familie și în societatea moldovenească, susținerea și promovarea egalității de gen în structurile decizionale ale partidului și ale statului;

16. Dezvoltarea unui sistem de impozitare echitabil, care să garanteze securitatea și să contribuie la diminuarea tensiunilor sociale, dar și la dezvoltarea economică;

17. Aplicarea unor politici economice ce țintesc creșterea economică sustenabilă și uniformă pe întreg teritoriul țării bazată pe inovații, productivitate și competitivitate, care să creeze condiții pentru generarea de venituri la bugetele de toate nivelurile, suficiente pentru asigurarea implementării politicilor sociale, precum și să asigure creșterea bunăstării populației;

18. Dezvoltarea unei economii mixte competitive, care să combine un sistem privat dinamic, un sector public eficace și un sistem de servicii publice calitative și accesibile pentru cetățeni. Combinarea eforturilor acestor sectoare, inclusiv, aplicând conceptul de Parteneriat Public Privat;

19. Implementarea principiului de dezvoltare durabilă, care să răspundă și necesităților actuale. Conservarea mediului înconjurător, amenințat de activitatea umană, de riscurile schimbărilor climatice și de reducere a biodiversității. Statul trebuie să răspundă necesităților curente ale societății de o manieră care să nu afecteze viitorul noilor generații;

20. Consolidarea statutului constituțional de neutralitate permanentă;

21. Promovarea unei politicii externe echilibrate care să asigure imaginea și interesele Republicii Moldova în context regional și global, prin integrarea în Uniunea Europeană și dezvoltarea cooperării cu țările CSI.

Sloganul partidului[modificare | modificare sursă]

Partidul Democrat din Moldova privește în viitor.[11]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegeri parlamentare[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor voturi % din voturi mandate obținute +/-
1998 294.691 18,2
24 / 101
2001 79.757 5,0
0 / 101
24
2005* 444.377 28,5
8 / 101
8
aprilie 2009 45.698 3,0
0 / 101
8
iulie 2009 198.268 12,5
13 / 101
13
2010 218.620 12,7
15 / 101
2
2014 252.489 15,80
19 / 101
4

Notă: În anul 2005 PDM participă la alegeri alături de Alianța „Moldova Noastră” și Partidul Social-Liberal în cadrul Blocului „Moldova Democrată”.

Notă: În anul 2018, PDM formează cea mai mare fracțiune parlamentară din Parlamentul Republicii Moldova, deținând 42 mandate de deputat . [12]

Alegeri locale[modificare | modificare sursă]

Consilii raionale și municipale[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor voturi % din voturi mandate obținute
2007 112,242 9.7
117 / 1103
2011 212,504 15.4
226 / 1120
2015 226,661 17.6
259 / 1116

Notă: În anul 2017 numarul de reprezentanți cu funcții de conducere este de 31 persoane (președinți și vice-președinți de raioane).[13]

Consilii orășenești și sătești[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor voturi % din voturi mandate obținute
2007 105,888 10.5
1155 / 10621
2011 209,284 18.8
2663 / 10630
2015 232,460 21.9
2810 / 10564

Primari[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor primari % din total mandate obținute
2007 74 8.2
74 / 895
2011 220 24.5
220 / 898
2015 287 32.0
287 / 898

Notă: În anul 2017 numarul de primari este de 396 persoane.[14]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Afiliere internațională[modificare | modificare sursă]

Partidul Democrat este membru cu drept de vot consultativ al Internaționalei Socialiste (de la 1 iulie 2008) și colaborează cu Partidul Socialiștilor Europeni și cu partidele de orientare social-democrată și social-liberală din alte țări.

În iunie 2018 Partidul Democrat din Moldova a fost primit oficial în rîndurile grupului Social-Democrat al Adunării parlamentare din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. [15]

Note[modificare | modificare sursă]