Partidul Liberal Reformator (Republica Moldova)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Partidul Liberal Reformator
Sigla Partidului Liberal Reformator
Președinte Ion Hadârcă
Înființat 12 aprilie 2013
Ideologie oficială liberalism
Afiliere națională Coaliția Pro-Europeană
Afiliere internațională Internaționala Liberală (membru observator)
Culori oficiale albastru, galben
Website www.plr.md

Partidul Liberal Reformator[1], abreviat PLR este un partid politic de centru-dreapta din Republica Moldova, format la 12 aprilie 2013, ca Consiliul de Reformare a Partidului Liberal. Din mai 2013 PLR se află la guvernare în cadrul Coaliției Pro-Europene.

Istoricul partidului[modificare | modificare sursă]

Consiliul de Reformare a Partidului Liberal[modificare | modificare sursă]

La 12 aprilie 2013 31 de membri ai Partidului Liberal (PL), printre care 7 deputați și 2 miniștri, au anunțat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL). CRPL a cerut convocarea a congresului extraordinar al partidului și alegerea lui Dorin Chirtoacă in fruntea PL-ului, în locul lui Mihai Ghimpu[2][3].

La 13 aprilie 2013 Consiliul Republican al PL a exclus din rândurile partidului 5 deputații și-a retras susținearea politică pentru ministrul Apărării, Vitalie Marinuța și ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru[4].

La 30 mai 2013 liderul PLDM, Vladimir Filat, liderul PDM Marian Lupu și președinte fracțiunii parlamentare PL, liderul CRPL, Ion Hadârcă au semnat acordul de constituire a Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană. În aceeași zi a fost votat Guvernul Iurie Leancă, în componența caruia au intrat 4 din 18 miniștrii din partea CRPL: viceprim-ministru Tatiana Potîng, ministrul mediului Gheorghe Șalaru, ministrul tineretului și sportului Octavian Bodișteanu și ministrul apărării Vitalie Marinuța. Liberalul-reformator Oleg Bodrug a fost ales în funcția de vicepreședinte al Parlamentului, liberal-reformatoarea Ana Guțu a fost numită în funcția de președinte a Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană[5][6].

Partidul Liberal Reformator[modificare | modificare sursă]

La data de 21 iunie 2013 la Costești, Ialoveni a avut loc Adunarea Generală a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, la care a fost adoptată decizia de constituire unei noii formațiuni politice cu doctrina liberală[7].

La 1 august 2013 la Chișinău a avut loc prima ședință a Consiliului de Constituire a Partidului Liberal Reformator [8][9].

La 15 decembrie 2013 la Chișinău, la Palatul Național «Nicolae Sulac» a avut loc Congresul I de Constiuire al Partidului Liberal Reformator. La Congresul au fost înregistrați 1689 de delegați, au participat 100 de invitați de onoare dintre reprezentanții a societății civile, instituțiilor de presă, oameni de creație, savanți, diplomați, oaspeți de peste hotarele țării[10].

Congresul I de Constituire al PLR a ales în funcția de președinte al partidului pe deputatul Ion Hadârcă cu 969 de voturi a delegaților. Pentru Vitalie Marinuța au votat 305 delegați. În total la vot au participat 1696 de delegați. În funcțiile de copreședinte a Partidului Liberal Reformator au fost aleși Ana Guțu și Oleg Bodrug, în funcții de vicepreședinți au fost aleși: Boris Gherasim, Tatiana Potîng, Vitalie Marinuța, Ștefan Chitoroagă, Dorin Dușciac, Gheorghe Șalaru și Vasile Grama. În calitatea de secretar general al partidului a fost ales Roman Clima. Congresul a adoptat Statutul, Programul și simbolistica PLR. Imnul partidului a devenit piesa «O Libertate, Sfântă Libertate»[11][12].

La 31 decembrie 2013 Partidul Liberal Reformator a fost înregistrat la Ministerul Justiției[13].

La 22 ianuarie 2014 la ședința fracțiunii Partidului Liberal s-a hotărât schimbarea denumirii fracțiunii în fracțiunea Partidului Liberal Reformator. Decizia a fost luată cu votul a 7 din 12 deputați ai fracțiunii. Conform deciziei, toți deputații din fracțiunea PL, cu excepția lui Gheorghe Brega au fost automat transferați în fracțiunea PLR[14][15]. Partidul Liberal nu a recunoscut schimbarea denumirii fracțiunii și s-a adresat la Curțea Constituțională[16].

Conducerea partidului[modificare | modificare sursă]

Deputații și miniștrii PLR[modificare | modificare sursă]

Deputații PLR[17]:

Miniștrii PLR:

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Liberalii reformatori și-au ales denumirea partidului. Accesat la 2 august 2013.
 2. ^ Scindare in PL! 31 de membri au anuntat ca il vor pe Chirtoaca la carma partidului: Ghimpu sa plece!
 3. ^ Membrii consiliului de reformare a PL: Îl vrem pe Chirtoacă în fruntea formațiunii
 4. ^ PL a decis excluderea mai multor membri, dar și crearea unui grup de negociatori privind desemnarea unui nou Guvern
 5. ^ Noul-vechi Guvern al noii coaliții pro-europene
 6. ^ Oleg Bodrug și Adrian Candu sunt noii vicepreședinți ai Parlamentului Republicii Moldova
 7. ^ CRPL a convocat duminică, 21 iulie 2013 la Costești, Ialoveni, o întrunire generală a reprezentanților filialelor teritoriale, a primarilor, consilierilor raionali, orășenești și municipali ( Declarație – doc )
 8. ^ Ședință cu reprezentare națională a Consiliului de Constituire a Partidului Liberal Reformator din Moldova
 9. ^ Viitoarea formațiune a lui Hadârcă se va numi Partidul Reformator Liberal din Moldova
 10. ^ Au început lucrările Congresului de Constituire a Partidului Liberal Reformator
 11. ^ Hadârcă, șeful reformatorilor
 12. ^ Liberalii-reformatori au desfășorat congresul de constituire, în cadrul căruia președintele partidului a fost ales Îon Hadârcă
 13. ^ PLR, inregistrat la Ministerul Justitiei
 14. ^ PLR, cu fracțiune în Parlament
 15. ^ Partidul Liberal a rămas fără fracțiune parlamentară
 16. ^ Liberalii au contestat la Curtea Constituțională redenumirea fracțiunii din Parlament
 17. ^ Deputații la sfat, la sediul PD. La discuții au venit Iurie Leancă și membrii grupului Hadârcă

Legături externe[modificare | modificare sursă]