Oleg Serebrian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Oleg Serebrian
Date personale
Născut (52 de ani)
Hădărăuți, raionul Ocnița
Căsătorit cuSnejana Serebrian
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
ReligieCreștin-ortodox
Ocupațiepolitician
geopolitolog[*]
diplomat Modificați la Wikidata
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
28 august 2009 – 16 iulie 2010
În funcție
24 martie 2005 – 5 mai 2009

PremiiOrdinul Gloria Muncii ()
Partid politicPartidul Democrat din Moldova
Alianța pentru Integrare Europeană (2009–2010)
Alma materUniversitatea de Stat din Moldova

Oleg Serebrian (n. 13 iulie 1969, Hădărăuți, raionul Ocnița) este un politolog, scriitor, diplomat și politician moldovean.

Originea și familia[modificare | modificare sursă]

Tatăl său, Dumitru Serebrian, a absolvit Institutul Agricol din Chișinău, a fost primar al comunei Hădărăuți, apoi șeful secției privatizare a executivului raional Ocnița [1] . Mama sa, Larisa Serebrian, a absolvit Institutul de medicină din Chișinău, a fost medic-pediatru la policlinica raională din Ocnița și medic-șef la spitalul raional de ftiziatrie. Soția, Snejana Serebrian, e o fostă colaboratoare a Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, absolventă a Institutului European din Nisa. Oleg Serebrian mai are o soră, de specialitate psiholog, căsătorită cu un diplomat român.

Studii[modificare | modificare sursă]

A studiat istoria și dreptul la Universitatea "Ion Creangă" din Chișinău și relațiile internaționale la Institutul European din Nisa, după care a urmat studii de specializare la Universitatea din Edinburgh, Școala Națională de Administrație din Paris și Centrul de studii în domeniul securității și diplomației al Universității din Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice la Academia de Științe a Moldovei. Vorbește limbile română (maternă), rusă, franceză, engleză, germană și italiană.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

În 1992 - 1993 a fost secretar II în Direcția Europa și America de Nord a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între 1993 și 1994 a fost secretar I în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova și concomitent, lector la catedra de istorie antică și medievală a Universității "Ion Creangă" din Chișinău, apoi, între 1994 și 1995, a fost șeful secției România în Direcția Europa și America de Nord a MAE al Republicii Moldova. Între 1998 și 1999, după susținerea tezei de doctor, revine în ministerul de externe de la Chișinău, ocupând concomitent funcțiile de șef al Direcției Analiză Politică și purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 - 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului. Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franța și delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Președinte al Congresului Uniunii Latine[2] .

La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania[3].

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Între anii 2001 și 2008 a fost președintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii Partidului Social-Liberal cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreședinte al PDM, funcție din care a demisionat în iunie 2010[4], după numirea sa ca Ambasador al Republicii Moldova în Franța.

Activitatea în sectorul neguvernamental[modificare | modificare sursă]

Oleg Serebrian este un militant federalist european, membru al Uniunii Federaliștilor Europeni. În 1997 a fondat Institutul de studii europene din Moldova, prima organizație neguvernamentală moldovenească specializată în probleme de integrare europeană. Din 1997 este membru al Consiliului Centrului Internațional de Formare Europeană, iar între 1999 și 2010 a fost președintele secției moldovenești a Mișcării Europene. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Activitatea de cercetare[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 1998 Oleg Serebrian a ținut prelegeri și la Institutul European din Nisa, Institutul European al Universității Catolice din Louvain (Belgia), Universitatea Harvard, Institutul European al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Academia Diplomatica din Viena ș.a. Este autorul mai multor studii de geopolitică și geografie politică (tratează cu precădere subiecte legate de zona Caucazului și Mării Negre) apărute în România, Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Ucraina ș.a. Din 1998 este membru al Consiliului Științific al Institutului European de Înalte Studii Internaționale din Nisa.

Distincții[modificare | modificare sursă]

În 2000, pentru contribuție la dezvoltarea științelor politice, a fost decorat cu ordinul Steaua României (cea mai înaltă distincție oferită de statul român) în grad de ofițer. În 2012 i s-a decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul Cântecul mării. La 10 iulie 2015 a fost decorat de președintele francez Francois Hollande cu Ordinul Național de Merit pentru aportul adus la dezvoltarea relațiilor moldo-franceze și promovarea valorilor francofoniei[5]. În 2019 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru romanul Woldemar[6]. La 17 ianuarie 2020 a fost decorat de Președintele Republicii Moldova cu Ordinul Gloria Muncii[7].

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 • [1] Încercând mașinăria politică ("VIP Magazin", decembrie 2005)
 • [2] Adrian Cioroianu: Geopolitica - o sumă a istoriei. Despre geopolitica lui Oleg Serebrian ("Dilematica", București, mai 2009)
 • [3] Catherine Durandin, Un roman al dragostei în bernă, un roman sonor ("Timpul", 25 februarie 2012)
 • [4] Lorina Bălteanu, Un roman care trebuia scris ("Gazeta Basarabiei", 16 aprilie 2012)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Interviu pentru portalul Unimedia, martie 2008
 2. ^ Situl oficial al Uniunii Latine
 3. ^ Guvernul a acceptat candidaturile... | Realitatea.md
 4. ^ Oleg Serebrian a lăsat partidul
 5. ^ „Ambasadorul Oleg Serebrian, decorat de Președintele Franței cu Ordinul Național de Merit”. 
 6. ^ „Uniunea Scriitorilor din Moldova a decernat premiile pentru anul literar 2018”. 
 7. ^ „Distincții de stat conferite cu ocazia Zilei Diplomatului”.