Igor Cașu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Igor Cașu
Date personale
Născut (45 de ani) Modificați la Wikidata
Borogani, raionul Leova, Moldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Modificați la Wikidata

Igor Cașu (n. 8 octombrie 1973, Borogani, fostul raion Comrat, actualmente Leova, Republica Moldova) este un istoric, educator și realizator de manuale român din Republica Moldova.

Educație[modificare | modificare sursă]

Licențiat al Facultății de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1995, doctor în istorie al aceleiași instituții (2000), cu o teză despre "Politica națională" din Moldova sovietică, 1944-1989. Bursier Fulbright (2000), CEP Alumnus (2001-2003). Lector, lector superior și apoi conf. univ. la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1998-prezent). Efectuează între 2005 și 2007 un stagiu de doi ani în Elveția, la Universitățile din Fribourg și Geneva. Expert al Comisiei pentru Analiza Dictaturii comuniste din România, alias comisia Tismăneanu, responsabil de capitolul privind teroarea în RSS Moldovenească.

În octombrie 2010 devine director (fondator) al Centrului pentru Studierea Totalitarismului de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova. Este de asemenea editorialist la Adevărul, ediția Moldova, unde ține și o rubrică săptămânală intitulată Arhivele Comunismului. Reporter la Radio Europa Liberă, rubrica istoria trăită.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri