Ai Enma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ai Enma
AliasFata Iadului
Genfeminin
Vârstăcel putin 400 de ani (când a murit 13 ani)
Culoarea păruluinegru
Culoarea ochilorroșii (inițial căprui)
FamiliePărinți necunoscuți (decedați)
Bunica lui Ai
Sentarou Shibata (văr)

Ai Enma este un personaj ficțional și protagonist din seria anime și manga Jigoku Shoujo. Entitate cu un trecut tragic, este cea care finalizează acțiunile de răzbunare ale clienților ei[1]. Începutul activității de Fată a Iadului a început cu primul ei act de răzbunare asupra sătenilor care au îngropat-o de vie; ceea ce face ea ca și Fata Iadului este o pedeapsă de 400 de ani[1].

Ai trăiește împreună cu bunica sa și asistenții într-un tărâm aflat în crepuscul etern. Prin intermediul unui calculator vechi, Ai primește numele clienților care au scris pe site și îi răzbună cu ajutorul asistenților ei, Wanyūdō, Ren Ichimoku și Hone Onna.

Modul de operare al Fetei Iadului constă în întâlnirea cu clientul care îi solicită ajutorul, predarea păpușii cu sfoara roșie, prezentarea instrucțiunilor necesare îndeplinirii sarcinii sale, dar și consecințele înfăptuirii actului de răzbunare. Ea apare în toate cele trei sezoane din "Jigoku Shoujo" deși pare să aibe un rol mai mic, în cea mai mare parte din "Jigoku Shoujo Mitsuganae". În versiunea originală, Ai este exprimată de Mamiko Noto iar în dublajul din engleză de Brina Palencia și apoi de Andrea Kwan. Ea este jucată de Sayuri Iwata în seria live-action.

În mod ironic se poate spune, că ea are de asemenea o parte antagonistă, în același timp, asta din cauza naturii sale și a sarcinii sale, și datorită faptului că ea se opune chiar și de cei care încearcă să o oprească pentru o cauză bună.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Personalitate și înfățișare[modificare | modificare sursă]

Ai are părul lung și negru care-l poartă mereu despletit , ochi rubinii, piele palidă; ochii ei erau căprui când era vie, însă au devenit roșii când sătenii au îngropat-o de vie. De obicei, este văzută purtând seifuku (uniforma de marinar), însă întotdeauna poartă un kimono cu motive florale atunci când răzbună o anumită persoană. Kimono-ul ei tinde să-și schimbe stilul subtil odată cu fiecare sezon.

Când își face apariția, Ai este la început tăcută și serioasă, fără a-și dezvălui emoții. Ea pare să vorbească doar atunci când este nevoie, și rareori vorbește doar de dragul de a vorbi. Chiar și atunci când nu vorbește de dragul ei, acesta este de obicei, ceva ce crede că este necesar ca cineva să știe, sau să corecteze pe cineva acolo unde este nevoie. În cea mai mare parte ea face acest lucru, probabil pentru că ea s-a ocupat incredibil de mult și s-a obișnuit. Mai târziu Wanyuudou afirmă că ea încă are sentimente, însă nu și le poate exprima în mod puternic, lucru indicat ulterior de ordinul Păianjenului de a-și închide inima.

În sezonul 2, Ai devine mult mai expresivă și dezvăluie mai multe emoții, interacționând mai mult cu victimele și clienții ei. Ea arată un semn al victoriei ("V este pentru Victorie") în fața unei victime pentru a o batjocori înainte să meargă în Iad. Totodată, a fost observată citind o revistă de modă în timp ce asistenții ei îi urmăresc clientul și și-a arătat îngrijorarea pentru o mamă care s-a sinucis pentru ca fiica acesteia să nu fie nevoită să meargă în Iad.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cândva, Ai era o tânără normală, ce trăia într-un sat îndepărtat, aflat lângă munți. Ea era chinuită de săteni pentru că era diferită, iar singurul ei prieten era Sentarou, vărul acesteia. La vârsta de 7 ani, ea a fost aleasă să fie sacrificată Zeului Muntelui, însă a fost scăpată când părinții ei au ascuns-o între munți, unde doar Sentarou o putea vizita pentru a-i aduce mâncare. Până la urmă, a fost descoperită și readusă în sat, unde ea și părinții ei au fost aruncați într-o groapă pentru a fi sacrificați. Au fost îngropați de vii, Sentarou fiind cel care a aruncat prima lopată de pământ; pământul îi lovise ochii, făcându-i astfel roșii.

Ulterior, ea va ieși din mormânt și va începe să se răzbune, arzând satul întreg datorită urii sale. Datoria ei de îndeplinire a răzbunării oamenilor și trimiterea lor în Iad este o pedeapsă, care a fost îndeplinită pentru 400 de ani după acel incident. Un păianjen, care ulterior s-a dovedit a fi Stăpânul Iadului, i-a dat o nouă viață și făcuse un pact cu ea; în schimbul formei sale nemuritoare, ea nu poate intra în Iad și trebuie să rămână pe malurile Iadului, fiind corespondentul urii și răzbunării oamenilor. Pentru ca aceasta să poată îndeplini sarcinile, Stăpânul Iadului i-a cerut să uite de propria ură, să se detașeze de sentimentele celorlalți și să fie doar un observator al celor ce se întâmplă. Dacă nu ispășea această pedeapsă, sufletele celor iubiți de Ai ar fi rătăcit pentru eternitate în Iad. Neavând de ales, Ai a acceptat condițiile Păianjenului și a devenit Fata Iadului[2].

Abilități[modificare | modificare sursă]

Ca Fata Iadului, Ai Enma are diferite abilități de natură supranaturală:

Atac energetic: Ai a dezvăluit abilitatea de a emite raze mari, letale de energie neagră. Aceasta a fost indicată când s-a întâlnit cu membrii familiei Shibata, atunci când i-au reamintit trecutul tragic.

Teleportare: De-a lungul seriilor, Ai apare de nicăieri, de obicei când își întâlnește clienții.

Inducerea morții: După ce victimele ei sunt terorizate cu iluziile acesteia, Ai îi omoară instant, pe măsură ce modelele florale de pe kimono-ul ei vin peste victimă. Victima pare să dispară sau să fie disipată.

Invulnerabilitate: Ai nu poate fi rănită, până la un anumit nivel, ca și în momentul când Gilles a lovit-o de pereți telekinetic; totodată, când acesta a incendiat-o, Ai avea o privire indiferentă și nu indica faptul că suferă datorită focului. Totuși, când a trimis-o pe Yuuna Serizawa în Iad, a fost lovită în stomac și pare să fi simțit durerea (continuând astfel până spre finalul episodului). Acest lucru poate fi contra-argumentat, pentru că pur și simplu s-a întâmplat cu ajutorul corpului lui Yuzuki.

Posedare: Când Ai a fost "moartă", aceasta posedase corpul lui Yuzuki Mikage, pentru a avea un vasal în scopul îndeplinirii datoriei sale de Fată a Iadului, însă mai târziu când Poarta Iadului a fost deschisă pentru un timp, datorită Festivalului Celor 6 Lanterne, ea părăsește corpul lui Yuzuki și pare aparent "înviată".

Creare de iluzii: Înainte să ia o victimă în Iad, Ai adesea creează iluzii pentru a-și teroriza țintele. De asemenea, creează iluzii când dorește să o convingă pe Tsugumi Shibata să-și trimită tatăl în Iad.

Retrospecția și Prevestirea: Ai posedă abilitatea de a indica viitorul unei acțiuni de ranchiună, după cum îi arătase lui Yuzuki Mikage în episodul 16 din Mitsuganae, sau trecutul unei persoane, cum îi arătase trecutul clientului ei în sezonul 2. Totuși, această abilitate este limitată la un anumit nivel, Ai nefiind abilă să prezică confruntarea ei cu Băiatul Iadului, Gilles de L'enfer.

Înviere: Când a fost îngropată de săteni, ea s-a "ridicat" din lumea morților pentru a-și incendia satul. De asemenea, în timpul Festivalului celor 6 lanterne, unde Poarta Iadului a fost deschisă temporar, ea părăsește corpul lui Yuzuki și pare să fie reînsuflețită.

Pirokinezie: Ai incendiase întreg satul cu o singură mișcare a mâinii. De asemenea, Ai distrusese templul contruit de Sentaro cu o lovitură explozivă (ucigând preotul din interiorul său). Se pare că Ai creează foc sau poate își menține capacitatea de a crea foc numai atunci când ea devine de obicei, evocată emoțional cu furie.

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • Este ironic faptul că numele său se traduce: Ai (dragoste) și Enma (judecător al Lumii Interlope). Cu toate acestea, o a doua traducere în numele lui Ai este "complice", ceea ce denotă rolul asistenților săi. Pentru că primul ei nume este scris în kanji, sensul său adevărat rămâne ambiguu.
  • A fost lăsat să se înțeleagă că Ai și Sentarou au avut sentimente romantice unul față de celălalt.
  • Ai s-a dovedit a fi capabiă să cânte la flaut, deși l-a utilizat o singură dată, lucru care s-a întâmplat înainte de a trimite pe cineva în iad, a ridicat îndoieli cu privire la faptul că a fost doar o iluzie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Year in Television, 2009: A Catalog of New and Continuing Series ... De Vincent Terrace, pagina 71
  2. ^ Encyclopedia of Television Shows, 1925 through 2010, 2d ed., de Vincent Terrace, pagina 449

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • The Year in Television, 2009: A Catalog of New and Continuing Series ..., De Vincent Terrace