Cireș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cireș
Prunus avium fruit.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytina
OrdinRosales
FamilieRosaceae
SubfamilieAmygdaloideae
TribAmygdaleae
GenPrunus
Nume binomial
Prunus avium
L., 1755
Prunus avium range.svg
Areal de răspândire
Prunus avium burlat - MHNT

Cireșul (Prunus avium L.) este un pom fructifer care face parte din genul Prunus din familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis (pasăre), denumire care se datorează faptului că cireșele sunt o hrană preferată de ele.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Cireșul este un arbore ce atinge înălțimea de 6-8 metri, mai rar ajungând să aibă 10 metri înălțime. Pomul are o coroană circulară, sferică, crengile sunt în general scurte și groase. Coaja cireșului este friabilă de culoare cenușiu-roșcată, tulpinile tinere au la început scoarța netedă, urmând ca apoi scoarța să devină zgrunțuroasă. Frunzele sunt de formă ovală, alungită, zimțate pe margini și ascuțite la capăt. Lungimea frunzelor este între 6 – 15 cm, iar lățimea de 3,5 – 7 cm. Florile, de culoare albă, sunt grupate frecvent câte două sau câte patru, o floare având un diametru între 2,5 - 3,5 cm. Fructele pot fi de culori diferite, cu nuanțe de la roșu spre galben până la negru, ele fiind de formă sferică sau elipsoidală, cu un diametru de 6 – 25 mm; în mijlocul fructului cărnos se află un sâmbure rotund, cu mărimea de 7 – 9 mm.

Areal de răspândire[modificare | modificare sursă]

Cireșul în forma sălbatică ca areal natural este răspândit în regiunile submeridionale și temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului. Limita de nord în Europa fiind paralela de nord de 54°, spre est linia care unește localităție Minsk, Kursk, Voronej și Rostov, spre sud Asia Centrală de sud. Prin cultivare de către om apare acum în Africa de Nord, regiunea de est din America de Nord și Asia de Sud.

Sistematică[modificare | modificare sursă]

  • Prunus avium subsp. avium (cireșul sălbatic)
  • Prunus avium subdpp. duracina
  • Prunus avium subsp. juliana

Proprietăți medicinale[modificare | modificare sursă]

Ceaiul din cozi de cireșe are efect antiinflamator și antiseptic, recomandându-se frecvent în tratamentul infecțiilor urinare (cistită, uretrită, pielonefrită și nefrite).[2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2021.3 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Cozile de cireșe, remediu cu beneficii multiple, Adevărul, 9 iunie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Cireș la Wikimedia Commons

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Cireș