Sari la conținut

Funimation

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la serviciul de streaming. Pentru compania cunoscută anterior ca Funimation Global Group, LLC și fostul operator al serviciului, vedeți Crunchyroll, LLC.
Funimation
Tip de afacereSubsidiară
Disponibil în
Dizolvat2 aprilie 2024; acum 2 luni și 13 zile (2024-04-02)
SediuCoppell, Texas,
Statele Unite ale Americii
Zona deservităMondial[a]
Proprietar(i)Sony Group Corporation
Industrie
Produse
Servicii
  • Distribuire de film
  • Distribuire de televiziune
URLfunimation.com (redirecționează către site-ul Crunchyroll)
ComercialDa
ÎnregistrareNecesară
Lansat7 ianuarie 2016; acum 8 ani, 5 luni și 8 zile (2016-01-07)
Statusul curentDefunct (consolidată în Crunchyroll)

Funimation[b] a fost un serviciu de streaming over-the-top de abonament video la cerere american. Lansat în 2016, serviciul este unul dintre distribuitorii lideri de anime și alte proprietăți străine de divertisment în America de Nord. A transmis seriale populare ca Dragon Ball, One Piece, Yu Yu Hakusho, My Hero Academia, Attack on Titan, Fairy Tail, Black Clover, Fruits Basket, Assassination Classroom și Tokyo Ghoul printre multe altele.[1]

În 2017, serviciul și compania sa părinte au fost achiziționate de Sony,[2][3] care a condus serviciul prin Sony Pictures Entertainment din 2017 până în 2019 și apoi prin SPE și Aniplex al Sony Music Entertainment Japan din 2019 până în 2022. În 2021, Sony a achiziționat Crunchyroll. În martie 2022, s-a anunțat că o majoritate largă din catalogul Funimation se va muta la Crunchyroll; în ciuda acestui lucru, serviciul de streaming Funimation rămas activ și continua să distribuie titluri achiziționate de compania Funimation înainte de fuziune[4] până când a fost închis pe 2 aprilie 2024.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Funimation a operat direct în Statele Unite, Canada (în engleză), Mexic, Chile, Colombia și Peru, în Regatul Unit și Irlanda prin Funimation UK and Ireland și în Australia și Noua Zeelandă prin Madman Anime.
  2. ^ Cunoscut anterior ca FunimationNow din 2016 până în 2019.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „FUNimation Entertainment”. Anime News Network (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Ressler, Karen (). „Sony Pictures TV to Acquire Majority Stake in Funimation”. Anime News Network (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „SONY PICTURES TELEVISION NETWORKS TO ACQUIRE SUBSTANTIAL MAJORITY STAKE IN FUNIMATION”. Sony Pictures (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Mateo, Alex (). „Sony's Funimation Global Group Completes Acquisition of Crunchyroll from AT&T”. Anime News Network (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ Megan, Peters (). „Funimation Site and App Will Shut Down This Spring”. ComicBook (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Funimation la Wikimedia Commons