Tankōbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tankōbon (単行本?) este un termen japonez pentru o carte care este considerată un întreg și nu face parte dintr-o serie, deși industria manga îl folosește pentru volume care pot face parte dintr-o serie.[1][2] Poate fi folosit și pentru un roman, un manual de economie, o carte de sfaturi pentru înfrumusețare, o carte care conține un set coerent de fotografii, un catalog pentru o expoziție care conține mostre ale altor cărți, și așa mai departe.

Tankōbon nu includ bunkobon (文庫本, normal folosit pentru romane), shinsho (新書, normal folosit pentru cărți de informații intelectuale), sau formatul de dimensiuni mari mukku (ムック, cu multe fotografii), deoarece fiecare aparține unei serii.

Tankōbon poate avea orice dimensiune, de la un roman de dimensiuni mici (ex. mamehon, 豆本) până la unul de tip folio. Folosind termeni pentru cărți legate în Engleză, un tankōbon de o anumită mărime poate fi numit quarto sau octavo.

Manga[modificare | modificare sursă]

În mod obișnuit, manga sunt publicate mai întâi în "reviste" săptămânale sau lunare (precum Afternoon, Shonen Jump, sau Hana to Yume), de dimensiunea unei cărți de telefon. Aceste reviste au adesea sute de pagini și o duzină de povești individuale de către autori multipli. Ele sunt printate pe hârtie ieftină de ziar și sunt considerate dispensabile. Un tankōbon conține capitolele unei singure serii, fiind tipărite în format paperback pe hârtie de calitate mai bună.

În Engleză, deși traducerile tankōbon sunt vândute ca "romane grafice" sau "trade paperback", termenul tankoubon sau tankobon este folosit de comunitățile online. Populația Japoniei folosește frecvent pentru serii manga tankōbon termenul komikku (コミック?), de la cuvântul englezesc "comics" (benzi desenate).

Termenul se mai poate folosi pentru însăși formatul — o colecție de benzi desenate în trade paperback de dimensiunea (în jur de 13 × 18 cm (5" × 7")) unei cărți (diferit de formatul tradițional american (18 × 25 cm (7" × 10") folosit pentru romanele grafice). Formatul tankōbon a realizat o invazie a pieții americane a benzilor desenate, mai multe edituri optând să-și lanseze unele titluri în acest format mai mic.

Aizōban și kanzenban[modificare | modificare sursă]

Un aizōban (愛蔵版?) este o ediție de colecție a unui volum. Aceste volume sunt în general mai scumpe și conțin trăsături mai speciale precum coperți unice create special pentru această ediție, hârtie specială pentru copertă, hârtie de calitate superioară pentru conținut, o învelitoare de protecție, și așa mai departe. Aizōban sunt în general tipărite în numar limitat, de aceea valoarea acestora crește fiind colecționate de fani. În general numai cele mai populare serii manga (precum Dragon Ball) sunt lansate în acest format. Kanzenban (完全版?) este un alt termen folosit pentru acest tip de ediție specială. Dacă apelativul aizōban exprimă valoarea volumelor, termenul kanzenban exprimă întregimea seriei.

Formatul aizōban a invadat piața americană, cu titluri ca Fruits Basket și Rurouni Kenshin care au fost reprintate în format aizōban.

Bunkoban[modificare | modificare sursă]

O ediție bunkoban (文庫版?) este un volum tipic japonez de dimensiunea unui roman. Acestea sunt mai mici (în jur de 16 cm înălțime) și mai groase decât un tankōbon, tipărite pe hârtie de calitate mai bună, și în general au o copertă nouă realizată special pentru aceasta (în cazul seriilor manga). Dacă publicarea se face sub forma wideban, ediția bunkoban va avea acelaș număr de volume. Termenul este abreviat ca bunko ( fără prefixul -ban). O aproximare a numărului de ediții bunko este jumătate din nr. de ediții tankōbon, ex. Please Save My Earth a fost publicat în 21 tankōbon, și apoi relansat în 12 bunko.

Wideban[modificare | modificare sursă]

O ediție wideban (ワイド版 waidoban?) este mai mare decât obișnuita tankōbon, și în general adună o serie într-un număr mai mic de volume decât ediția originală tankōbon. De exemplu, Maison Ikkoku a fost publicat original în 15 volume tankōbon, dar a fost republicat ca 10 volume wideban. Seria Trigun, original tipărită în 3 cârți, a fost retipărită ca două voume wideban în S.U.A. VIZ Media publică wideban ca ediții VIZBIG.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gravett, Paul. 2004. Manga: Sixty Years of Japanese Comics. NY: Harper Design. ISBN 1-85669-391-0. pag. 8.
  2. ^ Schodt, Frederik L. 1986. Manga! Manga! The World of Japanese Comics. Tokyo: Kodansha. ISBN 978-0-87011-752-7.
  3. ^ "Rurouni Kenshin, Vol. 1 (VIZBIG Edition)," VIZ Media