Oleum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aspectul amestecului de oleum cu 20% trioxid de sulf

Oleum (din Latină oleum, însemnând „ulei”), denumit și acid sulfuric fumans, este un termen care face referire la soluții cu diferite compoziții de acid sulfuric și trioxid de sulf, mai specific la soluții care conțin diverse concentrații de acid disulfuric (sau acid pirosulfuric).[1]

Oleumul poate fi descris utilizând formula chimică ySO3·H2O, unde y este masa molară totală a trioxidului de sulf. Valoarea lui y este variabilă, în funcție de tipul de oleum.

Obținere[modificare | modificare sursă]

Oleumul este obținut ca urmare a procesului industrial de oxidare al sulfului la trioxid de sulf, care este ulterior solubilizat în acid sulfuric concentrat.[2] Acidului sulfuric este regenerat din acest proces prin diluarea unei părți din oleum.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hinds, John Iredelle Dillard (ianuarie 1902). Inorganic Chemistry: With the Elements of Physical and Theoretical Chemistry (în engleză). J. Wiley & sons. 
  2. ^ Speight, James G. (), Speight, James G., ed., „Chapter Three - Industrial Inorganic Chemistry”, Environmental Inorganic Chemistry for Engineers (în engleză), Butterworth-Heinemann, pp. 111–169, ISBN 978-0-12-849891-0, accesat în  

Vezi și[modificare | modificare sursă]