Râul Iordan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru țara din Orientul Apropiat vedeți Iordania.
Râul Iordan
Aerial jordan.jpg
Râul Iordan, fotografie NASA
{{{5}}}


Israel cu Râul Iordan
'
{{{punct-3}}} {{{descrie3}}}
{{{punct-4}}} {{{descrie4}}}
{{{punct-5}}} {{{descrie5}}}
{{{punct-6}}} {{{descrie6}}}
{{{punct-7}}} {{{descrie7}}}
{{{punct-8}}} {{{descrie8}}}
{{{punct-9}}} {{{descrie9}}}
{{{punct-11}}} {{{descrie11}}}
{{{punct-12}}} {{{descrie12}}}
{{{punct-13}}} {{{descrie3}}}
{{{punct-14}}} {{{descrie14}}}
{{{punct-15}}} {{{descrie15}}}


Iordan (ebraică : נהר הירדן Nahar Ha Yarden, „râul care coboară”; arabă ‎ Al-Urdunn) este un râu în Orientul Apropiat. Râul Iordan are 320 km lungime totală, care ocupă cea mai joasă parte a unei fose tectonice. Izvorăște în munții Antiliban, este o prelungire septentrională a muntelui Hermon, de unde curge traversând Libanul spre sud, intră în Israel și se varsă pe coasta Lacul Kineret. Se varsă în acest lac traversând kibuțul Degania , pe coasta meridională a lacului, curgând spre sud și servind drept frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania vărsându-se în Marea Moartă.

Râul Iordan este cel mai mare din Țara Sfântă și unul dintre cele mai importanți a regiunii Canaan, scenariu de multe evenimente biblice. Prin formarea regatului Israel râul făcea graniță cu celelate popoare vecine. In forma alegorică expresia de „trecere a Iordanului” înseamnă a părăsi lumea pământească.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Râul străbate, de la nord la sud, la 64 km de Hasbany alimentând lacul Merom, continuând 24 km până la Marea Galilea, (deasemenea alimentată de acest râu), continuă convertindu-se un râu rapid, plin de cascade si pietre, sfîrșind în Marea Moartă. Distanța dintre Hermon până la vărsare în Marea Moartă este de 215 km, dar calculând și multiplele oscilații din traect ,masoară 320 km. Lățimea medie este de 27–45 m și profunzimea de 1,5-3,5m.

Iordanul între izvor și vărsare are o diferență de altitudine de 800 de m, însă trebuie de menționat că la gura de vărsare în Marea Moartă are altitudinea de 400 m sub n.m..

Importanță politică[modificare | modificare sursă]

Prin faptul că face graniță naturală, râul are o importanță deosebită în aplanarea conflictelor din Orientul Apropiat. În medie, Iordanul aduce anual o cantitate relativ mare de apă în regiune. În schimb, în relațiile dintre Siria și Israel, râul a contribuit la agravarea conflictului cu privire la înălțimea Golan.

Utilizarea apei râului[modificare | modificare sursă]

Iordanul este principala sursă de apă dulce din regiune pentru Israel și Iordania. Anual statul israelian consumă 1200 milioane m³ de apă, din care, numai din lacul Genezareth 500 milioane m³. Apa fiind necesară agriculturii prin irigațiile din deșert Negev și necesarul de apă potabilă pentru localități. Acest consum de apă duce la reducerea cantității anuale ( 200 milioane m³ ) adusă de râul Iordan la vărsare în Marea Moartă care atrage scăderea continuă a nivelui mării.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Râul Iordan