India antică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Civilizația Indusului a apărut în mileniul III î.Hr., pe valea fluviului Indus. Au luat naștere orașele Mohenjo-daro și Harappa. Timp de o mie de ani triburile arienilor dinspre nord au cucerit India, formând pe valea fluviului Gange numeroase state. În India, Manu a fost al doilea conducator după Hammurabi care a creat un cod de legi. În sec. al III-lea î.Hr., regele Așoka (273-235 i.Hr.) a unit intreg teritoriul Indiei, întemeind dinastia Maurya. După moartea sa, Imperiul Maurya s-a destrămat.

Valea Indusului[modificare | modificare sursă]

În India primii oameni s-au așezat în nord, între fluviul Indus, de la care se trage numele țării, și fluviul Gange. Acolo s-a dezvoltat o civilizație la fel de străveche și înfloritoare ca cele din Egipt sau Mesopotamia. India antică acoperea teritoriile pe care se află în prezent India, Pakistan și Bangladesh. Mai multe civilizații s-au dezvoltat in antichitate, fără să reusească să stăpâneasca acest ansamblu care, fiind atât de vast, este desemnat adesea sub numele de „Subcontinentul Indian”. Cotropită cu regularitate prin frontiera ei nordică, India nu a construit aproape niciodata un imperiu unificat; numai două dinastii Maurya și apoi Gupta, au ajuns sa domnească aproape în întreaga țară.

Orașele de pe Indus[modificare | modificare sursă]

Oraşul Lothal

Orașul Lothal în antichitate

Începând cu anul 7000 î.Hr., primii indieni se grupează în state în nordul Indiei antice (Pakistanul actual). Crescători de animale, ei erau totodată meșteșugari indemânatici; utilizând roata olarului ei produceau ceramică. Prin anul 2400 î. Hr., își clǎdesc de-a lungul fluviului Indus, mari orașe înconjurate de metereze, ca: Mohenjo-Daro și Harappa. Clădirile lor din cărămizi erau aliniate de-a lungul unor străzi care se întretaie în unghi drept. Un sistem perfecționat de canalizare permitea alimentarea lor cu apă curentă. Datorită săpăturilor arheologice efectuate în aceste orașe, se cunoaște destul de bine viața locuitorilor lor. Se știe că făceau negoț cu Mesopotamia și foloseau un sistem de scriere. In schimb nu se cunosc motivele dispariției aceste civilizații numita "Civilizația Indusului" in anul 1500 in.e.n

Arienii și sistemul castelor[modificare | modificare sursă]

În momentul în care dispare civilizația Indusului, niște triburi venite din Persia (Iranul actual), arienii, cotropesc nordul Indiei, unde se stabilesc. Aceste populații cu pielea mai deschisă la culoare decât a dravindienilor, au o civilizatie pe care majoritatea popoarelor Indiei o adopta treptat. Dravindienii rămaân însă majoritari în sudul Indiei pana in zilele noastre. Odata cu arienii se impune si sistemul de impartire a societatii pe caste. Prin nastere fiecare om apartine unei caste, grup social pe care n-o poate parasi. Exista peste 100 de caste care corespund unor meserii. Ele pot fi grupate in trei categorii:casta brahamanilor cei care se roaga si provaduiesc invatatura, Kșatriya, casta razboinicilor, Vaisya si Sudra, castele celor care muncesc cu mâinile.Timp de peste 1000 de ani, arienii isi intind stăpânirea spre sud și spre vest. La nord, ei nu pot totuși ține piept unor noi cuceritori.

Imperiul lui Așoka[modificare | modificare sursă]

Nordul Indiei este cucerit de regele Persiei, Darius în sec. al VI-lea î. Hr., apoi de regele grec, Alexandru Macedon, la începutul sec. al IV-lea î.Hr. Câțiva ani mai târziu, grecii sunt alungați la rândul lor de un suveran indian, Ceandragupta Maurya. Acum se întemeiază dinastia Maurya (prin anul 320 î.Hr.), prima mare dinastie indiană. Treptat, membrii dinastiei Maurya isi intind dominatia asupra intregii Indii, cu exceptia Sudului.Cel mai renumit dintre regii Maurya este Așoka, rege care urca pe tron in anul 269 i Hr. El se converteste la budism, religie fondata in India in sec. al V-lea i Hr., Incurajand expansiunea ei. Contribuie la dezvoltarea tarii, porunceste sa se construiasca drumuri si „spitale”. Domnia sa este mult mai bine cunoscuta decat a celorlalti regi, intrucat el a pus sa se graveze textul hotararilor sale (edicte) pe stanci ori pe stalpi mari de piatra care au fost descoperiti in intreaga Indie.

Fișier:Ashoka2.jpg
Aşoka, suveran al imperiului Maurya

Regatele războinice[modificare | modificare sursă]

Dupa moartea lui Așoka in anul 232 i Hr., urmasii sai nu au putut impiedica impartirea imperiului sau.Dinastia Maurya se rastoarna prin anul 185 i Hr. India va ramane divizata in mai multe regate timp de aproape 5 veacuri. Nordul tarii este cotropit in mai multe randuri, intai de sciti, apoi de nomazii Kusani veniti din Asia Centrala. Abia in sec. al IV-lea d Hr., un nou rege din N Indiei, Candragupta I, intemeiaza dinastia Gupta. Aceasta unifica India pana la navalirea hunilor, popor venit din Asia Centrala in scolul urmator.

Știința și moartea[modificare | modificare sursă]

Indienii credeau că după moarte sufletul omului renaște într-un alt trup. Aceasta se numește reîncarnare sau samsara. Indienii studiau astronomia, matematica, geometria, știința și medicina.

Legile lui Manu[modificare | modificare sursă]

Societatea indiană era împărțită în patru caste, conform legilor lui Manu: preoții (brahmanii), războinicii (kșatriya), producătorii (vaisya) și servitorii (sudra).

Legături externe[modificare | modificare sursă]