British Museum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
British Museum
Înființat1753
LocațiaLondra, Anglia
Great Russell Street, London WC1, GB
Mărimea colecției94 de galerii
Numărul vizitatorilorpeste 6.000.000 (2016)
DirectorHartwig Fischer[*][[Hartwig Fischer (istoric al artei german)|​]][1][2]  Modificați la Wikidata
PreședinteGeorge Osborne[3]  Modificați la Wikidata
Prezență online
www.thebritishmuseum.ac.uk

British Museum (Muzeul Britanic) este unul din cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane. Clădirea muzeului datează din anul 1848.

Istoric[modificare | modificare sursă]

British Museum a fost fondat în anul 1753, fiind primul muzeu național public din lume. Încă de la început admitea intrarea liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase”.

Originile muzeului le găsim în testamentul unui medic, naturalist și colecționar, Sir Hans Sloane (1660–1753). De-a lungul vieții sale acesta a colecționat peste 71.000 de obiecte ce trebuiau să fie păstrate intacte și după moartea sa. Așa că întreaga colecție a fost lăsată moștenire regelui George al II-lea în schimbul sumei de 20.000 de lire sterline ce urma să fie acordată moștenitorilor lui Sir Hans Sloane. Regele a acceptat această donație și pe 7 iunie 1753 un Act al Parlamentului Britanic a stabilit înființarea British Museum.

British Museum s-a deschis publicului la 15 ianuarie 1759. Colecția de început conținea manuscrisuri, cărți, obiecte uscate din natură, câteva antichități.

În prezent[modificare | modificare sursă]

În prezent British Museum are expuse numeroase obiecte de o valoare inestimabilă, multe din acestea cunoscute publicului precum: Piatra Rosetta, Craniul de cristal, Sfinxul din Taharqo, un fragment din Columna lui Traian, Bustul lui Julius Caesar etc. Obiectele sunt cuprinse în galeriile tematice ale muzeului: Africa, Asia, America, Egiptul Antic, Roma și Grecia antică, Europa, Colecția de ceasuri, Orientul Mijlociu, etc.

British Museum oferă vizitatorilor și expoziții temporare tematice ce nu trebuie ocolite, care sunt însă contra cost. Numărul de vizitatori ai British Museum a crescut de la 5000 pe an în secolul al XVIII-lea, până la aproximativ 6.000.000 pe an în prezent.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hartwig Fischer Appointed as Director of the British Museum (în engleză), British Museum, septembrie 2015 
  2. ^ REPORT AND ACCOUNTS FOR THE YEAR ENDED 31 MARCH 2016 (PDF) (în engleză), British Museum 
  3. ^ https://www.artdependence.com/articles/george-osborne-is-the-new-chair-of-british-museum/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de British Museum