Gyula (voievod)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Gyula (sau Gyla / Jula / Jila) este conducătorul tribului omonim maghiar, numele semnificând și o importantă demnitate cu caracter laic. Tatăl Șaroltei, mama primului rege maghiar, Ștefan I.

Gyula este menționat de unguri ca voivod dux magnus et potens în Transilvania până în mijlocul secolului al X-lea. Gyula era fiul cel mare a lui Tuhutum, căpitanul lui Árpad care l-a învins pe Gelu și a format voievodatul Transilvaniei. Teritoriul era până la Tisa, pentru apărarea împotriva dușmanilor unguri din Panonia.

Gyula și-a stabilit reședința la Alba Iulia (Bălgrad (slavona veche, preluat de români pîna în epoca Școlii Ardelene). În anul 953 trece la creștinism, primind botezul la Constantinopol, de unde îl va aduce pe grecul Ierotei (Hieroteus) pe scaunul unui episcopat bizantin de Alba Iulia, disputat în istoriografie. În jumătatea a doua a secolului X politica sa manifestă tendințe centrifuge față de centrele de putere din Câmpia Panoniei și a dat adăpost refugiaților politici și religioși, fapt pentru care în anul 1003 va fi atacat și dus în captivitate de nepotul său, regele Ștefan I al Ungariei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.Predecesor:
Tuhutum
Conducător în Transilvania
înainte de 953 - 1003

Succesor:
Ocupația Regatului Ungariei