Ahtum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ahtum sermon03 01.png
Formaţiuni politice româneşti în secolele IX - XIII[1]

Ahtum (decedat 1021), ortografiat și Achtum, Ohtum sau Ajtony, a fost voievod (duce) al unei formațiuni statale medievale timpurii localizată pe teritoriul Banatului istoric (teritoriul dintre Tisa, Mureș, Dunăre și Carpați), în prima jumătate a secolului al XI-lea, având ca reședință cetatea Morisena sau Maresiana, pe malul Mureșului. Teritoriul de la Criș până la hotarul Transilvaniei și până la Vidin și Severin se numea (în jurul anului 1000) Morisena. A construit în Morisena, cu binecuvântarea episcopilor de rit grecesc, o mănăstire închinată Sfântului Ioan Botezătorul și a pus aici un egumen cu călugări.

Mai târziu, Csanád (Chanadinus), un general maghiar, fiul lui Dobuca (Doboka; vezi toponimele Dăbâca), (nepotul regelui Ștefan I al Ungariei), care împreună cu tatăl său fusese botezat creștin, după ce l-a înfrânt pe Ahtum, a ctitorit o biserică de rit grecesc închinată Sfântului Gheorghe și a așezat aici noi călugări. Ahtum a murit pe la 1021. La porunca regelui Ștefan, țara s-a numit Cinadina. În anul 1054, când biserica s-a despărțit între ortodocși și catolici, mânăstirea de la Morisena a ales catolicismul, devenind benedictină, dar clerul românesc și sârbesc din zonă a rămas credincios Constantinopolului, adică ortodoxiei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ovidiu Drimba - Istoria culturii şi civilizaţiei româneşti, Editura Ştiinţifică şi Pedagogică, Bucureşti, 1987, vol.2, pag.404


Predecesor:
Glad
Conducător al Banatului
955 - 1013

Succesor:
Chanadin sub conducerea Regatului UngarieiFlag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.