Geodezie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Geodezia este o ramură a matematicii aplicate și științelor pământului care stabilește prin obervații și măsurători poziția exactă a punctelor, figurilor și ariilor porțiunilor mari ale suprafața terestră, identifică forma și dimensiunile Pământului și variațiile gravitației terestre în spațiu trimensional și în timp.

Scopul geodeziei: determinarea poziției unor puncte/obiecte, poziție care este dată printr-un set de coordonate.

Definiția lui Helmert (1880): Geodezia este știința măsurării și reprezentării suprafeței pământului.

Definitia lui Sigl (1978): Geodezia este știința ce are ca obiect determinarea configurației, mărimii și câmpului gravific al pământului, plus reprezentarea acestuia sub formă de hărți.

Definiția lui Helmert a fost completată de către Institutul Național al Canadei: Geodezia este disciplina care se ocupă cu măsurarea și reprezentarea pământului, inclusiv a câmpului său gravific într-un spațiu tridimensional în funcție de timp.

Geodezia (din grecește γη = Pămînt, δαιζω = a împărți) este o disciplină care descrie geometria suprafeței terestre ca bază pentru cartografie. Ea se ocupă de asemenea și cu măsurarea și reprezentarea Pământului, a câmpului său gravitațional și fenomenele geodinamice cum sunt, deplasarea polilor, mareea terestră și mișcările crustei în spațiul tridimensional, variabil în timp.

Instrumente folosite în geodezie:

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționar enciclopedic de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cartografie și cadastru, Nicolae Zegheru, Mihai Gabriel Albotă, Editura Nemira, București, 2009
  • Manualul inginerului geodez, Vol I-III, coordonator Nicolae Oprescu, Editura Tehnică, București, 1972-1974

Legături externe[modificare | modificare sursă]