Avocado

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avocado (fruct)

Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală), clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestible iar Avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă GUACAMOLE.

UTILIZĂRI[modificare | modificare sursă]

Din avocado se fac diverse lucruri, printre care: măști de ten, diverse specialități culinare, ornamente, dulciuri (mai rar), se folosesc uneori în torturi dar nu prea des, medicină, etc.

În cosmetică[modificare | modificare sursă]

Avocado se folosește pentru măștile de ten care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr. Pe lângă asta, din el se mai fac șampoane și alte lucruri care valorează mulți bani, făcându-l popular într-un anumit fel, pentru cosmetică. El este o veritabilă și importantă plantă pentru industria cosmetică cât și farmaceutică, alături de Aloe Vera.

Delicii culinare[modificare | modificare sursă]

Milkşake în stil indonezian de avocado cu sirop de ciocolată

Din avocado se fac rareori milkshake-uri, dar renumită este pasta de avocado, GUACAMOLE. Avocado se mai folosesc în salate și rareori ori niciodată în dulciuri deoarece nu conține zaharuri. Nu foarte renumită este rețeta de înghețată de AVOCADO, fără prea multe zaharuri, care se consumă în unele țări.

PLANTA[modificare | modificare sursă]

Este probabil originală din Peru iar planta crește înaltă de 10-25 de metri, fructele lui neavând o perioadă exactă, fructele putând fi consumate în orice anotimp al anului . Fiind o plantă tropicală, plantele se coc în orice anotimp, cel puțin în California, de aceea putem întâlni avocado în supermarkete în orice timp al anului.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul "avocado" derivă din cuvântul spaniol AguaCate, care derivă din cuvântul Nahuatl āhuacatl awakatɬ,[1] care duce înapoi spre cuvântul proto-Aztec *pa:wa care totodată înseamnă "avocado".

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Un răsat tânăr de avocado

Se înmulțește prin semințe și prin butășire. Deși nu este un fruct foarte apreciat în țara noastră, foarte multă lume îl înmulțește deoarece este o plantă decorativă cu frunze închise la culoare.

Mari țări producătoare[modificare | modificare sursă]

Principalele țări producătoare de avocado
Mexic Mexic 1.264,14
Chile Chile 368,56
Republica Dominicană Republica Dominicană 295,08
Indonezia Indonezia 275,95
Columbia Columbia 215,32
Peru Peru 212,85
Statele Unite ale Americii Statele Unite 205,43
Kenya Kenya 201,47
Brazilia Brazilia 160,37
Rwanda Rwanda 143,28
uChina China 108,50
Guatemala Guatemala 91,47
Spania Spania 83,42
Republica Congo Republica Congo 83,21
Venezuela Venezuela 81,59
Israel Israel 75,28
Africa de Sud Africa de Sud 75,23
Camerun Camerun 69,53
Alte insule mai puțin importante. 17 %
Total Mondial (peste) 3.200 tone x 1000

De asemenea cresc și pe unele insule tropicale singuratice, acolo unde au ajuns, probabil prin natură sau prin mod accidental din vina oamenilor. Mai cresc sălbăticiți prin pădurile tropicale.

EXPORT[modificare | modificare sursă]

Afacerea cu Avocado este una profitabilă în țările tropicale sărace deoarece avocado se exportă în toată lumea, fiind u fruct cu multe utilizări și foarte sănătos. Țăranii locali din țările sărace obțin un profit mic de circa 20-30% din cultivarea acestei plante, fiind însă destul pentru un necesar mic al familiei.

Însă în statele mai mari și civilizate precum California, se obține un profit uriaș adus statului de aproximativ 70-80%.

Avocado devine încet-încet un fruct din ce în ce mai cultivat și mai apreciat în statele europene.

Flori și fructe

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nahuatl Dictionary/Diccionario del náhuatl. Whp.uoregon.edu. Retrieved on 2013-07-25.