Sari la conținut

Wikipedia:Evaluare rapidă articole calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Respins Această este o propunere care a fost respinsă. Consensul în favoarea sa nu a fost stabilit într-o perioadă rezonabilă de timp. Dacă doriți să reinițiați o discuție pe această temă, vă rugăm să folosiți pagina de discuție sau adăugați o secțiune nouă la Cafenea.

Ca urmare a adoptării unui set cerințe mai stricte ce trebuiesc îndeplinite de către articolele de calitate, a fost creată această politică, ce servește drept îndrumare și asistență cu privire la deciderea asupra articolelor care trebuiesc înlăturate din lista de articole de calitate. Această politică se concentrează în principal asupra condițiilor minime ce trebuie îndeplinite de articole, pentru ca acestea să fie păstrate în listă (pentru detalii vezi mai jos).

Evaluările pot fi făcute de către orice utilizator înregistrat cu o vechime de 30 zile sau mai mult, atât timp cât acesta nu este unul dintre principalii scriitori ai articolului, sau cel ce a propus articolul spre a deveni unul de calitate de prima dată. Pe lângă aceasta, administratorii sunt încurajați și rugați să ia parte la procesul de evaluare.

Cum fac o evaluare?[modificare sursă]

Pentru a face o evaluare a unui articol de calitate, alegeți unul din lista de mai jos, care nu a fost, sau nu este deja în curst de evaluare.

Pentru a evalua țineți cont de indicațiile cu privire la modul în care trebuie făcută o evaluare. De asemenea încadrați articolul între <s></s> (ex: <s>[[NumeArticol]]</s>, care va produce NumeArticol), pentru a evita eventualele conflicte.

Dacă ați notificat autorul cu privire la anumite probleme ușor de rezolvat ale articolului (vezi indicații evaluare), înlăturați articolul din lista articolelor neevaluate și adăugați-l în lista articolelor în așteptarea rezolvării problemelor.


După ce ați terminat de evaluat articolul urmați următoarele indicații, în funcție de decizia dumneavostră:

Dacă ați decis să mențineți un articol
 1. Adăugați-l în lista articolelor păstrate de pe acestă pagină, după ce l-ați înlăturat din lista articolelor neevaluate.
 2. Actualizați numărul articolelor de la baza listei.
Dacă ați decis să respingeți un articol
 1. Adăugați-l în lista articolelor respinse de pe acestă pagină, după ce l-ați înlăturat din lista articolelor neevaluate.
 2. În dreptul articolului, în lista articolelor respinse menționați foarte scurt în paranteză motivul respingerii; ex: [[NumeArticol]] (referințe).
  Dacă considerați că este nevoie puteti întocmi un rezumat mai detaliat al problemelor articolelor pe pagina acestuia de discuții.
 3. Actualizați numărul articolelor de la baza listei.
 4. Înlăturați formatul {{articol de calitate}} din codul sursă al articolului.
 5. Notificați autorul de faptul că articolul său a fost înlăturat, menționând și motivul. Puteți folosi acest program pentru a afla cine sunt scriitori articolului.

Indicații evaluare[modificare sursă]

Dacă doriți să evaluați un articol, va trebui să luați în considerare următoarele aspecte, care vă vor ajuta să formulați un verdict. Este de menționat că politica și implicit aceste indicații se concentreză asupra scoaterii din listă a articolelor cu probleme majore, precum este descris mai jos:

Referințe[modificare sursă]

Pentru problemele legate de refeințe:

 1. Articolul are o bibliografie completă, dar nu sunt prezente referințe in-line, adică Note, care să zică exact unde într-o lucrare se poate găsi informația ce trebuie citată (exemplu).
  În astfel de cazuri autorul articolului ar trebui notificat, oferindu-i-se un termen limită de 7 zile, după care, dacă problema nu este rezolvata, articolul sa fie scos din listă.
 2. Lipsa atât a referințelor, cât și a bibliografiei, sau insuficienta acesteia.
  Scoaterea din lista a articolului.

Licență imagini[modificare sursă]

Imaginile din articolele de calitate ar trebui sa fie însotițe de o licenta adecvată.
Din moment ce aceasta nu este o problemă ce necesită foarte mult timp, fiți îndrăzneț și rezolvați-o chiar dumneavoastră. Cu toate acestea nu sunteți obligat, iar dacă nu puteți (spre exemplu nu puteți determina sursa imaginii) notificați atât autorul articolului, cât și utilizatorul ce a trimis imaginea. Dacă problema nu este rezolvată în termen de 7 zile, articolul trebuie scos din listă.
Dacă depistați în articole imagini cu utilizare cinstită ce nu sunt necesare, îndepărtați-le din articol.

Conținut[modificare sursă]

Există posibilitatea ca articolele să aibă și probleme legate de conținut:

 1. Lipsa de neutralitate, sau omiterea unor informații. Pentru a determina dacă există astfel de neajunsuri, puteți să aveți drept referință alte articole din alte limbi (de preferat de calitate).
  Dacă există astfel de probleme articolul ar trebui înlăturat din listă, din moment ce acestea nu pot fi rezolvate într-un timp relativ scurt.
 2. Dacă problemele nu sunt grave, de genul folosirea ghilimelelor englezești în locul celor românești, sau o introducere prea scurtă.
  Dacă nu doriți dumneavoastră să rezolvați problemele, sunteți rugat să atenționați autorul articolului cu privire la aceste lucruri. În astfel de cazuri articolul nu ar trebui înlăturat din listă, chiar dacă problemele nu sunt rezolvate.
 3. Nefolosirea diacriticelor.
  Atenționarea autorului, după care dacă problema nu este rezolvată în termen de 7 zile, articolul să fie înlăturat din listă.

Liste articole[modificare sursă]

Articole neevaluate[modificare sursă]

Covor persanLeonardo da VinciRenaștereaAnna AhmatovaBarbu Ștefănescu DelavranceaGeorge CoșbucIon Luca CaragialeAnghel DemetriescuIvan Andreevici KrîlovLev TolstoiLiteratura portughezăMiguel de CervantesPostmodernismSofocleStăpânul InelelorZilot RomânulAlicia KeysAvril LavigneChristina AguileraEvanescenceJacques OffenbachJazzJoJoKelly ClarksonMadonnaNightwishSeptemberWithin TemptationIndependența României (film)Marilena de la P7Mașini (film)Wall Street (film)Biserica de lemn din CizerBiserica de lemn din Ieud DealBiserica de lemn din VălariMănăstirea BârnovaMănăstirea FrumoasaMănăstirea Mihai VodăAromâniGrigore Vasiliu BirlicCăsătorii între persoane de același sex în SpaniaCeremonia ceaiuluiMaria Henrietta ChotekChrono TriggerCrucea RoșieAndrei FilottiEugen FilottiCarl Gustaf Emil MannerheimJulius PopperJunii BrașoveniRomânii din VoivodinaCarl SchmittVincent-Marie Viénot de VaublancAuroră polarăDumitru PrunariuSteaTelescopul spațial HubbleAfazieBoala AlzheimerCornul secareiGrădina Botanică din Cluj-NapocaPsihiatrieSchizofrenieVidră de mareAcid aceticBrașovCircuitul apei în naturăCluj-NapocaInsula ȘerpilorFrankfurtLugojOceanul planetarPoloniaRacovița, SibiuSankt PetersburgSibiuTâmpaTimișoaraTorinoUniunea EuropeanăAtacul de noapteBătălia de la AusterlitzBătălia de la BelgradBătălia de la StalingradBătălia de la Varșovia, 1920Căderea ConstantinopoluluiConflictul din TransnistriaDrapelul RomânieiFrontul de Răsărit (Al Doilea Război Mondial)Heraldica RomânieiIstoria TimișoareiMasacrul de la KatyńMișcările studențești din București din 1956Operațiunea BarbarossaOrdinul TemplierilorPrimul Război MondialRăzboiul Civil RusRăzboiul de optzeci de aniRăzboiul de Yom KippurRăzboiul polono-sovieticRăzboiul troianRepublica RomanăRevoluția română din 1989Basarab INicolae CeaușescuIulius CezarVladimir Ilici LeninMircea cel BătrânIosif Vissarionovici StalinVlad ȚepeșLimba croatăLimba danezăLimba japonezăLimba moldoveneascăLimba polonezăLimba românăLimba spaniolăNume ale grecilorAngela de FolignoBiserica Ortodoxă AlbanezăBiserica Ortodoxă RusăBiserica Română Unită cu Roma, Greco-CatolicăBudismGeneză (mitologie)GlykonJainismMoarte (mitologie)OrfeuToma de AquinoAston Villa FCFC BarcelonaFinala Ligii Campionilor 2007Formula 1IFK GöteborgNovak ĐokovićReal MadridSL BenficaTottenham HotspurU ClujCăile Ferate RomâneGospodărirea apelorLocomotivă cu aburMotorul StirlingPodul FaidherbeRenaultSaturn VSEATSistemul internațional de unitățiTurbină cu gazeCifrul CezarCookieMozilla Firefox

Articole în așteptarea rezolvării problemelor[modificare sursă]

Aici sunt incluse articolele cu probleme minore, sau care pot fi ușor rezolvate. Când adăugați un articol în acestă listă sunteți rugat să menționați și data și problemele care trebuiesc rezolvate. Dacă problemele nu sunt rezolvate în termen de 7 zile, articolele vor fi mutate la lista articolelor respinse. (Pentru detalii vezi mai sus.)

Articole păstrate[modificare sursă]

(0 articole)

Articole respinse[modificare sursă]

(0 articole)