Sari la conținut

Wikipedia:Cafenea/Propunere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Afișierul administratorilor Cereri de protejare Propuneri de știri Reclamații Schimbarea regulilor

Această pagină de proiect este destinată introducerii de către utilizatori a propunerilor de modificare a regulilor enciclopediei noastre. Faptul că Wikipedia este o enciclopedie liberă și oricine poate contribui la ea înseamnă că există în permanență idei noi privitoare la organizarea ei și la principiile care reglementează colaborarea utilizatorilor.

De ce?

Puteți introduce o propunere în cazul în care vreți:

 • schimbarea, adăugarea sau înlăturarea unei politici oficiale/îndrumări (adică și pentru traducerea uneia de pe proiectele Wikipedia din alte limbi);
 • schimbarea, adăugarea sau înlăturarea unor criterii de notabilitate (revenirea la definiția standard a notabilității);
 • stabilirea încrederii unei surse online sau tipărite.

Cine?

Pentru ca un utilizator să introducă o propunere, trebuie să aibă o cunoaștere bună a enciclopediei. În acest sens, este necesar ca utilizatorul să îndeplinească următoarele condiții:

 • o vechime de cel puțin două luni pe ro.wikipedia
 • un număr minim de 200 de modificări în spațiul de articol.

În cazul neîndeplinirii ambelor criterii de experiență de mai sus, se va face revert după introducerea ei, ea putând fi reintrodusă doar de un utilizator care le satisface (chiar la cererea inițiatorului original).

Cum?

Inițiatorul va completa formularul atașat și îl va introduce la capătul acestei pagini, în ordine cronologică descrescătoare, specificând inițiatorul (sau inițiatorii), data inițierii propunerii, prezentând propunerea și argumentele în favoarea ei.

Formularul standard de propunere de schimbare a unei reguli

==Titlul regulii de schimbat==

===Inițiator și dată===

(adică semnătura aici sau lista de susținători)

===Prezentare a propunerii===

În caz că propunerea este substanțială, inițiatorul va introduce la capătul scurtei prezetări și un link spre proiectul său, salvat într-o subpagină a spațiului său de utilizator, cu eticheta următoare:

===Argumente===

===Discuție===

===Încheiere===

Desfășurarea, durata și încheierea discuției

În continuare, orice utilizator autentificat își va putea exprima opinia. Dacă nu există nici o opoziție din partea vreunui utilizator, discuția va fi închisă după o săptămână de către un evaluator și pusă în aplicare de orice utilizator, în funcție de permisiunile necesare.

Dacă există o opoziție argumentată, durata discuției se va prelungi automat la două săptămâni (putând fi prelungită, la cererea unuia dintre participanți, la maximum o lună, pentru motive bine întemeiate: de exemplu, documentare).

Decizia finală în acest caz va fi luată astfel: inițiativa va fi acceptată dacă

 • evaluatorul va stabili validitatea argumentelor în favoarea ei

și

 • dacă nu există o opoziție din partea a peste 50% dintre participanții care își exprimă opinia. În acest sens, un grup de minim 5 (sau 3) utilizatori poate cere la expirarea perioadei de discuții un sondaj, care va avea loc după cele 2 săptămâni, durând 3 zile; opiniile fiind exprimate pe două coloane, cu pro și contra. Abținerile nu vor fi luate în seamă.

Dacă în cursul discuției au fost propuse/aduse modificări propunerii originale, inițiatorul va reveni în ultima zi a perioadei de discuții, precizând dacă își menține propunerea în forma inițială sau într-o formă modificată.

Arhivare

O inițiativă respinsă va putea fi readăugată abia peste trei luni de la data respingerii, precizându-se oportunitatea rediscutării ei. Propunerile de schimbare se arhivează imediat după închidere, în ordinea datei închiderii, în arhive semestriale (01 ianuarie - 30 iunie și 1 iulie - 31 decembrie) sau anuale. Propunerile de stabilire a încrederii unei surse online sau tipărite se arhivează separat, putând fi accesate de orice utilizator.

Evaluator Inițial era administrator în draft-ul meu, însă evaluarea propunerii poate fi făcută și de un utilizator experimentat. Corvoada de evaluator ar putea fi acordată din oficiu administratorilor și la alegerea comunității oricărui utilizator cu experiență (de peste 1-2 ani).


EXEMPLU

Propunere de agăugare a traducerii după en.competence[modificare sursă]

Inițiator și dată[modificare sursă]

(adică semnătura aici sau lista de susținători)

 • Hype supper, 5 iulie 2013

Prezentare a propunerii[modificare sursă]

Am constatat în ultimul timp că datorită..... este nevoie de o politică privitoare la compenteță. Propun spre aprobare următoarea propunere (aici), tradusă de aici.

Argumente[modificare sursă]

Argumentele mele sunt așa și așa etc.

Discuție[modificare sursă]

 • Susțin.
 • Susțin.
 • Da, pentru
 • Da. Reformulează însă propozițiile cutare și cutare. Utilizator: Cutare
 • (După 7 zile). Am operat modificările lui Utilizator: Cutare

Încheiere[modificare sursă]

Încheiat după 7 zile, fără nici o opoziție. Semnat, Evaluator.