Sari la conținut

Wikipedia:Spam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Există două tipuri de wikispam. Acestea sunt reclame mascate în articole sau inundarea articolelor cu legături externe.

Reclame mascate în articole

[modificare sursă]

Articolele considerate reclame includ acele articole care conțin solicitări pentru afaceri, produse sau servicii, sau care conțin părți construite pentru a promova o companie sau o persoană. Mesajele care conțin wikispam se recunosc prin limbajul orientat spre vânzări și care conțin legături externe către situri web comerciale. Oricum, trebuie să existe o diferențiere între articolele care conțin spam și articolele legitime despre entități comerciale.

Cazurile evidente de reclame mascate în articole pot fi șterse rapid prin etichetarea cu {{șr|spam}} sau {{șr-g11}}. Dacă o mare parte din articol este considerat reclamă, textul respectiv poate fi șters, cu explicarea motivului ștergerii în pagina de discuții a articolului. Dacă practic întregul articol este considerat reclamă, el poate fi propus pentru ștergere cu {{șterge|spam}}. Dacă există suspiciunea de încălcare a dreptului de autor, adică dacă textul în discuție este copiat de pe alte situri, el poate fi marcat cu {{copyvio|url}} și ulterior șters.

Când un articol despre un subiect enciclopedic are tonul unei reclame, articolul nu trebuie neapărat șters, el poate fi rescris dintr-un punct de vedere neutru. Părți ale articolelor care conțin informații despre produse sau servicii cu nume de marcă pot fi de asemenea combinate în același topic sau categorie pentru a facilita informarea fără prejudecăți și colaborativă prin includerea de detalii despre competiție și despre diversele alternative.

Inundarea articolelor cu legături externe

[modificare sursă]

Adăugarea de legături externe în articole sau în pagini de utilizator, cu scopul de a promova un website sau un produs, nu este admisă și este considerată spam. Deși adăugarea de anumite legături externe este acceptată în unele circumstanțe, adăugarea repetată de asemenea legături externe va duce în majoritatea cazurilor, la ștergerea lor.

Adăugarea de legături externe către resurse video gratuite care promovează un website sau produs nu este permisă (vezi excepția de mai jos). Adesea astfel de resurse video au fost uploadate adăugând reclame cu violarea dreptului de autor, ceea ce este un motiv în plus să nu se pună legături externe către ele. O resursă video este considerată spam dacă:

 • Conține un banner care indică o adresă web.
 • Pagina web în care se găsește videoclipul are legături către situri web comerciale sau alte resurse video de tip spam, chiar și dacă conține doar o singură legătură de acest fel — (vezi excepția de mai jos).
 • Pagina web în care se găsește videoclipul conține text care îndeamnă cititorii să viziteze unul sau mai multe situri web comerciale. Spre exemplu „carte disponibilă la xyzCărți punct com” — (vezi excepția de mai jos).
 • Este o clonă a unei resurse video care a fost ștearsă.
Excepție: în general, un videoclip nu este spam dacă se referă la situl web la care articolul Wikipedia face referință. Spre exemplu, dacă articolul de pe Wikipedia este despre un film numit „xyzFilm”, și situl web oficial al filmului este „xyzFilm.com”, atunci legătura externă către „xyzFilm.com” nu este considerată ca fiind spam, chiar dacă ea apare pe pagina unde este distribuit videoclipul. Oricum, toate legăturile din pagina respectivă trebuie să nu fie de tip spam. Totuși, dacă videoclipul în cauză face reclamă și la alte produse, asociate sau nu cu filmul, atunci acest videoclip este considerat de tip spam, chiar dacă videoclipul se referă și la situl web oficial.

De asemenea este important a evita crearea de oportunități pentru spameri. Uneori, felul în care un articol este scris atrage spameri. Spre exemplu,

 • Interacțiunea socială prin internet a crescut foarte mult prin apariția siturilor web de gen Friendster și MySpace, ...
 • Exemple de detergenți includ Tide, ...
 • Cel mai bun exemplu de companie MLM este Amway, ...
 • Mulți oameni cred că Dr Pepper este băutura răcoritoare cu cel mai bun gust...
 • Multe bloguri au început să discute acest lucru, vezi Acest blog, ...

Este mult mai ușor de de adăugat o legătură externă la sfârșitul unei asemenea fraze decât intercalarea într-un conținut cu adevărat enciclopedic.

Solicitare de surse

[modificare sursă]

Solicitarea de surse se face prin mesaje pe paginile de discuții ale articolelor, care solicită explicit editorilor să utilizeze o anumită sursă pentru a dezvolta un articol. Opinia larg răspândită în Wikipedia este la momentul actual că solicitarea de surse prin categorii, formate, șabloane și forme de solicitare anonimă, nu sunt de dorit. Orice articol din Wikipedia poate fi expandat, desigur, dar întrebarea este dacă aceasta se face în detalii pentru fiecare articol în parte. Nu este în regulă a spune "toate articolele de tipul X pot fi dezvoltate utilizând sursa Y"

Nu există o regulă foarte clară pentru a decide dacă o solicitare de surse este o încercare naturală de dezvoltare a articolului sau doar o intenție de a realiza spam, dar următoarele recomandări și întrebări pot fi de folos:

 • Solicitarea este făcută anonim utilizând un format sau categorie?
 • Solicitarea este duplicată în mai multe articole în același timp, în special când articolele au teme în comun?
 • Nu a avut loc nici o discuție (specifică și substanțială) de ce sursa ar trebui să fie utilizată în fiecare articol?
 • Este sursa menționată, o sursă controversată, cum ar fi de exemplu o sursă care nu a fost revizuită de critici, o sursă veche sau care a stârnit multe polemici (vezi Wikipedia:Surse de încredere)?
 • Este sursa solicitată, o sursă comercială?

Spam-area cu ajutorul boților

[modificare sursă]

Se pare că deja unele persoane au dezvoltat boți capabili de a insera legături externe spam în diferite motoare de wiki, inclusiv cel folosit de Wikipedia. Aceste persoane au o bază de date cu câteva sute de wiki-uri, în care inserează, de obicei, legături externe. Ca și în cazul spamului pe bloguri, scopul acestora este de a face ca pagina lor web să fie mai ușor de găsit de motoarele de căutare, și nu să facă reclamă directă la produsele lor.

Dacă vedeți un bot care inserează legături externe, vă rugăm verificați și wiki-urile din celelalte limbi pentru a verifica dacă atacul este larg răspândit. Dacă este, atunci vă rugăm contactați un sysop de la Meta-Wiki; aceștia pot stopa atacul printr-un filtru care se aplică în toate proiectele Wikimedia: Wikimedia-wide spam blacklist.

Administratorii sunt autorizați să blocheze imediat boții neautorizați. Boții care fac spam trebuie tratați echivalent cu boții care vandalizează articole. Editările realizate de spamboți constituie desfigurare de situri web, ceea ce este împotriva legii în multe țări și poate duce la plângeri către furnizorii de internet și chiar la urmărire penală.

Problema spam-ului de legături externe se extinde mult dincolo de proiectele Wikimedia și este în general mult mai gravă pentru wiki-urile mai mici unde comunitatea, fiind mai mică, face eforturi mari pentru a curăța mizeria făcută de acești spameri. Pagina meta:Wiki Spam (acum învechită) are mai multe informații generale și sfaturi pentru utilizatorii de wiki oriunde în internet, iar pagina MediaWiki Anti-Spam Features descrie facilitățile prezente în MediaWiki (pentru webmasteri care au instalat acest motor wiki).

Includerea unei legături externe de tip spam nu este o scuză pentru includerea alteia

[modificare sursă]

De multe ori, utilizatorii pot fi contrariați de faptul că legăturile externe de tip spam pe care ei le-au adăugat sunt șterse, dar alte legături externe de acest fel nu au fost încă șterse din același articol. Faptul că un articol conține o legătură externă de tip spam și această legătură încă nu a fost ștearsă nu reprezintă un motiv pentru a include altă legătură de tip spam.

Legături externe afiliate

[modificare sursă]

Chiar dacă sunt legate de subiectul articolului sau sunt o pagină oficială a subiectului, legăturile externe care conțin coduri affiliate sau referal pot fi considerate spam. Legăturile externe au sens într-un articol doar atât timp cât sunt citate în articol, ca referințe.

Cum să nu fim spameri

[modificare sursă]

Uneori, unele persoane vin la Wikipedia cu intenția de a face spam prin crearea de articole care sunt doar reclame, pentru auto-promovare, sau pentru a plasa în mai multe articole legături externe de tip spam.

Alte persoane introduc neintenționat spam, însă wikipediștii consideră acțiunile lor ca fiind spam. Un nou editor poate constata că există articole în Wikipedia despre anumite tipuri de afaceri, și decide să creeze un nou articol despre genul de afacere pe care îl realizează. O persoană care deține un sit web comercial poate observa cu ușurință că există multe articole în cadrul Wikipedia în cadrul cărora adăugarea unei legături externe către situl web propriu poate fi relevantă și adaugă repede câteva duzini de legături externe, fără a realiza că acțiunile ei nu sunt în consens cu eforturile de a construi o enciclopedie.

Următoarele recomandări sunt făcute pentru a vă sugera cum să faceți în așa fel încăt ceea ce scrieți să nu fie considerat spam. Mai precis, cum să menționați un sit web, un produs, o afacere, o companie sau alte resurse fără ca acest lucru să pară că abuzați de Wikipedia pentru auto-promovare.

 • 1. Revizuiți-vă intențiile. Wikipedia nu este un spațiu pentru promovare personală sau promovare de produse, servicii, situri web, preferințe sau ideologii. Dacă sunteți aici pentru a spune cititorilor cât de măreț este ceva anume, sau să promovați o idee sau un produs de care nimeni nu a auzit încă, nu sunteți în locul potrivit aici. De asemenea, dacă sunteți aici pentru a vă asigura că faimoasa Wikipedia vă citează pe dumneavoastră ca autoritate în vreun domeniu (și poate pentru a vă face situl web mai cunoscut), probabil că veți fi dezamăgit, deoarece Wikipedia oricum are activată opțiunea ca motoarele de căutare să ignore legăturile externe din articole.
 • 2. Contribuiți cu text care provine din citări, nu cu simple legături externe. Wikipedia este o enciclopedie, nu o colecție de legături externe. Dacă vreți să citați o sursă, prima dată scrieți câteva lucruri pe care le-ați găsit în sursa respectivă, și abia după aceea citați sursa. Nu dirijați cititorul direct către alt sit web pentru informațiile utile; adăugați informațiile utile din articol, după care citați situl web unde le-ați găsit. Sunteți aici pentru a îmbunătăți Wikipedia, nu doar pentru a dirija cititorii de la Wikipedia către alte situri, nu-i așa? (dacă nu, atunci vedeți punctul 1. mai sus)
 • 3. Secțiunile „Note” și „Bibliografie” sunt pentru referințe. O referință informează cititorul despre o lucrare pe care editorul a citat-o când a scris articolul. Secțiunea „Note” dintr-un articol Wikipedia nu este doar o listă de lucrări care au legătură cu subiectul; este lista cu lucrări utilizate ca surse. Așa că, niciodată nu poate fi corect să adăugați o legătură externă la secțiunea „Note” sau „Bibliografie” dacă nimeni dintre cei care au editat articolul nu citează sursa respectivă.
 • 4. Nu creați un articol pentru produsele sau situl dumneavoastră web. De cele mai multe ori, atunci când o persoană creează un articol care descrie munca lui personală, o face pentru că aceasta nu este destul de cunoscută încă ca să atragă atenția cuiva. Articolele de acest gen sunt în general șterse. Wikipedia are într-adevăr articole despre produse și situri web populare, dar nu este acceptabilă folosirea Wikipedia pentru popularizarea acestora.
 • 5. Nu vă deconectați detectorul de spam. Există câteva tipuri de acțiuni care sunt ușor recunoscute ca fiind spam:
  • Adăugarea unei legături externe în capul unei liste neordonate. Acesta este cel mai cras exemplu de spam. Acest lucru înseamnă că vreți ca cititorii să vadă legătura externă adăugată de dumneavoastră PRIMA PRIMA DATĂ! Nu ar fi civilizat să vă băgați în față când trebuie să așteptați la rând.
  • Adăugarea unei legături externe care sare în ochi. Dacă există o listă care doar menționează nume de produse, și dumneavoastră adăugați numele unui produs și adăugați un scurt comentariu care descrie cât de extraordinar este acest produs, este clar pentru toată lumea care a fost scopul dumneavoastră. Aceeași regulă se aplică la adăugarea unui element într-o listă care este scris cu un font mai mare sau mai proeminent decât celelalte elemente din listă.
  • Adăugarea mai multor legături sau mențiuni ale aceluiași sit web sau produs. Adăugarea numelui produsului dumneavoastră în fiecare paragraf din articol, va duce inevitabil la ștergerea modificărilor făcute de dumneavoastră.
  • Adăugarea aceleiași legături externe în mai multe articole. Prima persoană care va remarca faptul că faceți acest lucru, va examina contribuțiile dumneavoastră recente, foarte predispusă pentru a vă șterge contribuțiile.
 • 6. Dacă produsul dumneavoastră este într-adevăr relevant într-un articol, atunci și alte persoane vor fi de acord cu acest lucru - încercați pagina de discuții. De obicei Wikipedia recomandă editorilor să fie curajoși și să adauge conținut direct în articole. Dar dacă sfatul de mai sus vă face să fiți preocupat de faptul că alții vor putea vedea contribuția dumneavoastră ca fiind spam, puteți afla asta fără riscuri — descrieți produsul dumneavoastră în pagina de discuții a articolului și cereți celorlalți editori să-și dea cu părerea dacă acesta este relevant pentru articol.
 • 7. Nu adăugați legături externe în semnătura dumneavoastră. Această regulă nu se aplică pentru legăturile externe către proiecte Wikimedia, de exemplu Wikimedia Meta-Wiki.