Wikipedia:Nu speriați nou-veniții

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Îndrumări Wikipedia
vedeți și listă de politici
Conținut
Autobiografie
Nu include copii ale surselor primare
Dezambiguizare
Nonsens evident
Clasificare
Subpagini
Categorii, liste și formate de navigare
Liste
Categorii
Editare
Fii curajos
Construiește rețeaua
Descrie modificările
Mărimea articolului
Discuții
Ghid pentru paginile de discuții
Semnătură
Fii pentru ajungerea la un consens
Comportament
Wikiquette
Profanitate
Nu distruge Wikipedia pentru o argumentație personală
Nu speria noii veniți
Semnează mesajele lăsate pe paginile de discuții
Pagina de utilizator
Pentru ghidarea stilului (nu pentru îndrumare)
vedeți și Manual de stil

Wikipedia se dezvoltă atât prin atât munca asiduă depusă de utilizatori înregistrați, cât și prin aceea a noilor veniți, fie ei anonimi sau nu. Amintiți-vă că toți am fost cândva nou veniți și într-unele privințe (cum ar fi de exemplu atunci când edităm într-un domeniu care nu ne este familiar), putem fi considerați în orice moment nou-veniți.

Noii membri sunt potențiali colaboratori și prin urmare sunt cea mai valoroasă resursă a Wikipediei. Aceștia trebuiesc tratați cu amabilitate, bunăvoință și răbdare, deoarece nimic nu îndepărtează mai mult potențialii contribuitori decat ostilitatea. Este extrem de improbabil ca un nou venit să fie bine familiarizat cu limbajul specific Wikipediei, cu politicile sale nenumărate, cu recomandările și/sau standardele comunității, atunci când începe editarea. Chiar și editorii cei mai experimentați pot avea nevoie din când în când să-și mai împrospăteze memoria, sau să se pună la punct cu evoluțiile dintr-o anumită perioadă.

Expunere[modificare sursă]

Înțelegeți că nou-veniții sunt atât necesari cât și valoroși pentru comunitate. Favorizând implicarea noilor-veniți, putem îmbunătăți diversitatea de cunoștințe, perspectiva asupra problemelor precum și ideile pe Wikipedia, păstrând în același timp neutralitatea și integritatea ca și resurse ale acesteia și crescând în cele din urmă valoarea sa. De fapt, s-a constatat că noii-veniții sunt responsabili pentru adăugarea majoritatății conținutului durabil al Wikipediei (adică a modificărilor de substanță), în timp ce utilizatorii vechi și administratorii sunt responsabili pentru o mare parte din numărul total de editări, editări care implică adesea optimizări de texte, reveniri și rearanjări de conținut.

Amintiți-vă, motto-ul nostru și invitația către noii veniți este să fie îndrăzneți. Avem întradevăr un set de reguli, standarde și tradiții, dar ele nu trebuie să se aplice în așa fel încât să zădărnicească eforturile noilor veniți, care de obicei își asumă această invitație în sensul ei propriu. Un nou venit aduce un considerabil bagaj de idei, de creativitate și de experiență din alte zone, context în care normele și standardele în vigoare lăsate de-o parte, au potențialul de a aduce îmbunătățiri comunitatății noastre precum și Wikipediei ca întreg. Este posibil ca normele și standardele să trebuiască să fie revizuite sau extinse. Poate că ceea ce noul venit face „rău” poate duce în cele din urmă la îmbunătățirea Wikipediei. Observați un timp ceea ce fac noii veniți și, dacă este necesar, întrebaâi-vă ce anume încearcă noul venit să obțină, înainte de a concluziona că eforturile lor sunt utile sau pur și simplu „greșite”

Recomandări[modificare sursă]

 • Dați-le sfaturi simple și indicați-le unde pot găsi paginile de ajutor.
 • Încurajaţi-i să modifice paginile, chiar dacă contribuțiile lor vor trebui ulterior revizuite. Explicați-le în pagina lor de utilizator în ce au constat problemele și, mai ales, că nu este vorba de o cenzură.
 • Deși în jurisprudență se consideră că necunoașterea legilor nu este o scuză pentru încălcarea lor, pe Wikipedia, în cazul nou-veniților, se consideră că este. Regulile (politicile) după care funcționează Wikipedia nu sunt la fel de evidente pentru începători ca pentru cei ce le cunosc deja, de aceea, aceștia trebuie sprijiniți. Explicați-le principiile: neutralitate, verificabilitate, notabilitate, cercetare originală etc.
 • În cazul în care un nou venit pare să fi făcut o greșeală minoră (de exemplu, a uitat să pună titlurile în italice), încercați să corectați singur eroarea: nu „vă luați” de noul venit. O notificare blândă pe pagina lui de discuție cu explicații despre standardul respectiv precum și despre modul cum poate fi pe viitor folosit se poate dovedi utilă, deoarece utilizatorul respectiv poate să nu fie familiarizat cu norma respectivă sau poate nu știe cum să o acceseze. Amintiți-vă, acesta este un loc unde oricine poate edita și prin urmare, este responsabilitatea fiecarei persoane de a edita și de a completa, mai degrabă decât de a critica sau de a supraveghea pe alții. Daca dați dovadă de proaste maniere sau ostilitate, ei pot decide în continuare să nu mai contribuie la Enciclopedie.
 • Dacă dumneavoastră considerați că trebuie să atrageți atenția unui nou venit despre o eroare, atunci faceți vă rog acest lucru într-un mod constructiv și respectuos. Începeți prin a saluta pe pagina discuție a utilizatorului în cauză și continuați prin a-i spune că este binevenit aici. Prezentați-i apoi corecțiile dumneavoastră calm, precum unui coleg. Dacă este posibil, subliniați lucruri pe care le-a făcut în mod corect sau bine.
 • Spuneți-le noilor editori că, istoricul editărilor lor este implicit salvat atât sub forma unui istoric propriu al pagini articolului la care au lucrat, cât și sub forma unui istoric individual reprezentat de o listă de contribuții asociată cu numele de de utilizator sau adresa IP, în caz că userul respectiv nu s-a înregistrat. Este necesar să faceți aceasta în special atunci când modificărilor lor li se dă revert, pentru ca aceștia să nu intre în panică, pentru a nu începe un război de editare sau pentru a nu părăsi definitiv Wikipedia pe fondul presupunerii greșite că rezultatul orelor lor de muncă s-a pierdut definitiv. Informați-i așadar cu grijă, că munca lor poate fi refăcută pornind de la acest istoric, cu excepția cazurilor în care contribuțiile au fost ascunse. Informați-i deasemeni, că sunt în măsură să negocieze forma textelor pe paginile de discuții ale articolelor. Deasemeni, dacă alte măsuri au eșuat, pot solicita recuperarea articolelor la care au contribuit (pentru a fi de exemplu postate în spațiul propriu de utilizator).
 • Nou-veniții poat fi ezitanți în a face modificări, în special unele importante, cum ar fi acelea care pot afecta un eventual punct de vedere neutru sau acelea care se asociază cu mutări de texte. Motivele pot fi fie frica de a deteriora Wikipedia , fie aceea de a ofensa alte wikipediști ori de a fi trași la răspundere sau blocați. Învățați-i să fie îndrăzneți.
 • Deși este bine să scoateți în evidență un utilizator nou care a geșit în raport cu datele consemnante în paginile relevante privind politicile fundamentale, este atât nerezonabil cât și neprietenos să sugerați ca acesta să se abțină în a interveni în paginile privind discuțiile despe ștegeri, etc...., pe motiv că ar trebui să aștepte vă „câștige mai multă experiență”. Acest comportament descurajează noii redactori și privează Wikipedia de perspective utile.
 • Când dați sfaturi, coborâți tonul în rport cu „normativul” obișnuit pe Wikipedia. Veți face astfel ca noul venit sa se simtă bine-venit cu adevărat, nu ca și cum ar trebuie să câștige aprobarea dumneavoastă pentru a-i fi acordat statutul de membru al uni club exclusivist. Orice nou domeniu specific al activității umane are propriile sale structuri specializate, care necesită timp pentru a li se învăța protocoalele d e lucru (protocoale care de altfel beneficiază periodic de re-examinare și revizuire).
 • Evitați caracterizarea facilă drept „clonă” a unui nou venit. Există posibilitatea de a indica linkul potrivit spre politica ce tratează acest subiect, dacă există motive valabile să faceți acest lucru. Dacă un număr disproporționat de noi veniți „țin partea” unui anume subiect, explicați acestora mai înainte de a reacționa negativ, faptul că voturile lor vor fi ignorate. Nu este nevoie să preciați nume. Pe de altă parte este valabilă și reciproca, înainte de a conidera un nume de cont ca aparținând unui user unic, fiți circumspecți. În plus, este descurajant și jignitor de a eticheta orice editor cu titlul de „clonă” în timpul unei dispute.
 • Uneori utilizatorii uită să se semneze după comentarii. Puteți face procesul de reamintire a acestei obligații mai puțin enervant, prin folosirea unui șablon tip, care de obicei se găsește la „Notificări simple” în Twinkle. Între timp, puteți totuși folosi formatul „nesemnat”.
 • Uneori noii utilizatorii adaugă noi capitole pe paginile de discuții, chiar dacă există discuții în curs de desfășurare. Adese, noii veniți nu-și dau seama că a existat deja o discutie pe respectivul subiect, chiar dacă este foarte recentă.
 • Consideraţi că ei vor să contribuie, dați-le o șansă.
 • Comportamentul care pare rău intenționat pentru wikipediștii cu experiență este mult mai probabil cauzat de ignorarea așteptărilor și a regulile existente. Chiar dacă sunteți 100% sigur că cineva este inutil sau fără speranță, un troll de pe Internet, un vandal sau și mai rău, luați în considerare ideea că s-ar putea să nu fie așa. Gândiți-vă că vandalii că astăzi ar putea fi eventual editorii de mâine. Prin acordarea un răspuns politicos, sincer și încrezător unui nou-venit fie el vandal sau nu, îl puteți învăța politica Wikipediei. Fiind calmi, interesați și respectuoși, creditul dumneavoastră crește și demnitatea vă este pusă în valoare, crescând astfel indirect și valoarea proiectului Enciclopediei.
 • Este o dovadă de politețe să le oferiți noilor veniți mici detalii despre editarea pe Wikipedia, cum ar fi ceea ce trebuie făcut pentru postarea semnăturii la sfârșitul unui text pe o pagină de discuție, sau pentru generarea unei legături interne.
 • Amintiți-vă că ați fost și voi cândva nou-veniți. Tratați-i pe alții cum voi înșivă ați fost tratați (sau poate cum ați fi vrut de fapt să fiți tratați).
 • Amintiți-vă: Nu speriați pe alții, dar faceți ce e drept. Acționați într-un mod prietenos și va fi în regulă.

Cum să evitați să deveniți „sperietori”[modificare sursă]

Ideile nou-veniților în legătură cu modul în care lucrurile ar trebui să decurgă pe Wikipedia vor fi, de principiu în cea mai mare parte în afara contextului. Wikipedia poate fi asemuită unei jungle și poate dura ceva timp până un nou venit se obișnuiește cu mersul lucrurilor, aici. Țineți minte aceste lucruri, deoarece vă pot ajuta să nu deveniți „sperietoare”. Mai jos sunt câteva lucruri care vă sunt utile, în acest sens. Astfel, în discuțiile cu nou-veniții:

 • Evitați orice ostilitate față de nou-veniți. Evitaţi calificativele ca: „bun”, „rău”, „stupid”, „idiot” și semnele de exclamare.
 • Folosiţi un ton ponderat și evitați cuvintele tari. Fiţi politicoşi şi respectuoşi și considerați-i de bună-credinţă.
 • Explicați întotdeauna motivul revenirilor în descrierile editărilor, fără a utiliza abrevierile și jargonul
 • Nu fiţi sarcastic, atât în descrierea modificărilor, cât mai ales în cazul revenirilor.
 • Străduiți-vă să dați răspunsuri într-o manieră echilibrată.
 • Amânați-vă editările dacă sunteți nervoși sau supărați.
 • Fiți binevoitori.
 • Dați dreptul altora să aibă principii diferite, ascultați și argumentele lor și fiți dispuși să vă implicați în construirea unui consens.
 • Încercați să rezolvați disputele, nu să le amplificați.
 • Încercați să vă conduceți acțiunile după Regula de aur
 • Ascultați activ, sau altfel spus oferiții feedback interlocutorului, în sensul de a reformula ce a spus celălalt într-un mod în care siguranța înțelegerii mesajelor transmise reciproc, crește
 • Nu abuzați de mesaje tip și expresii din jargonul Wikipediei necunoscute noilor veniți, de exemplu expresii de tip comenzi rapide. Preferați mesajele personale.
 • Evitați să-i blocați chiar din prima zi. Încercați să discutați întâi cu ei.
 • Evitați ștergerea noilor articole, în condițiile în care autorii neexperimentați lucrează la ele și încearcă să le contureze.
 • Chiar și cele mai bine scrise și cele mai utile șabloane pot părea înspăimântătoare sau deranjante noilor utilizatori. Luați în considerare scrierea unor mesaje personalizate (mesajele standard de bun venit sau primele 2 niveluri din cele de avertizare sunt totuși atât cordiale cât și corecte).

Străduiți-vă sa fiți un Wikipedist responsabil. Promovând bunăvoința, nu veți fi nici provocator și nici nu veți fi provocat ușor, iar aceasta va permite noilor wikipediști să aloce timp și resurse pentru a construi o enciclopedie cu adevărat colaborativă.

Ce e de făcut în caz că „ai devenit sperietoare” sau „ai fost speriat”[modificare sursă]

Dacă s-a întâmplat așa ceva, aveți în vedere cele de mai jos, pentru a vă asigura că nu se întâmplă din nou:

 1. Învățai ce poate fi învățat, din respectivul incident.
 2. Cereți-vă scuze dacă v-ați dat seama că ați „speriat” un alt utilizator.
 3. Luați în considerare alternative ale atitudinii sau comportamentului care „a speriat”, alternative care în viitor ar putea duce la un răspuns mai bun. Astfel dacă vă veți confrunta cu o situație similară, veți putea avea la îndemână una dintre aceste alternative, în loc să repetați istoria
 4. Dați valoare experienței pe care ați avut-o, extrăgând din ea ceea ce merită.
 5. Fiți rezonabil. Explicați de ce ați fost jignit, dar învățați să recunoașteți situația în care un mesaj nu ajunge la destinatar. Acesta poate să fie în situația de a fi incapabil să-și recunoască eroarea sau pur și simplu nu dorește să o facă. Ar fi mai bine în acest caz să treceți la un alt subiect decât cela legat de speța în cauză.
 6. Treceți peste eveniment și lăsați-l în urmă !

Erori comune ale noilor veniți[modificare sursă]

O eroare comuna în randul nou-veniți este aceea de a a crea articole despre ei înșiși, trupa lor de garaj, sau despre teoriile lor originale legate despre un anumit subiect. O modalitate elegantă de a rezolva această problemă, este mutarea respectivului articol/material în spațiul de utilizator al persoanei în cauză și lăsarea unei note explicative acestuia alături de un link către politica sau recomandarea corespunzătoare. Redirectul care rămâne, poate fi marcat pentru ștergere rapidă. Uneori ar putea fi util direcționarea utilizatorilor respectivi către alte siteuri, potrivite pentru a prelua textele în cauză.

O altă eroare comună este încălcarea regulii celor 3 reveniri. Nu există nici un motiv să ne așteptăm ca un nou venit să știe despre această regulă, așa că este o bună idee să-l informăm despre aceasta pe pagina lui de discuție după a doua sa revenire.

Ignorantia juris poate fi o scuză[modificare sursă]

Principiul „necunoașterea legii nu este o scuză” (latină Ignorantia juris non excusat) este incompatibil cu recomandarea „nu speria” și cu asumarea bunei credințe ". În acest caz, ignoraranța în ceea ce privește regulamentele poate sau ar putea scuza greșelile unui nou venit. Mai mult decât atât, acțiunea de a ataca un nou utilizator ignorant în ceea ce privește ghidurile, recomandările și politicile, constituie prin ea însăși o violare a acestora.

Recomandarea este a nu ataca și de a încerca în schimb să urmați sugestiile expuse în acest articol, pentru a ameliora ignoranța noilor editori. Aveți în vedere faptul că chiar și unii editori mai vechi nu reușesc să respecte unele reguli, sau pur și simplu nu reușesc să țină pasul în ceea ce privește evoluția lor.

Pentru un nou venit, numărul mare de politici și îndrumări este copleșitor. Necunoașterea lor este cea mai probabilă, însă a face de bună voie abstracție de existența lor și a promova un proces de editare disruptiv, este cu totaul altceva. pe de altă parte, excluderea editorilor care nu au o reputație stabilită, poate diminua calitatea finală a textelor.

În toate cazurile însă, se cuvine însă să interacționăm cu colegii noștri editori cu blândețe și respect. Acesta este cel mai important lucru pentru a nu promova condițiile unui mediu de lucru stresant.

Vezi și[modificare sursă]