Sari la conținut

Wikipedia:Clone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Clonare)
Comandă rapidă:
WP:CLONE


O clonă este un cont suplimentar folosit de un utilizator care deja are un cont la Wikipedia. În mod normal fiecare utilizator are cîte un singur cont și în general utilizarea mai multor conturi de către aceeași persoană este interzisă. Există totuși situații, detaliate mai jos, în care clonele sînt acceptabile, cu condiția ca prin aceasta să nu încalce politicile Wikipediei. Motivul descurajării clonelor este prevenirea abuzurilor precum:

Regulile de mai jos se aplică și editărilor făcute ca anonimi de către utilizatori ce dețin un cont, precum și editărilor realizate prin schimbarea adresei IP în cazul utilizatorilor cu adrese dinamice.

Utilizare inacceptabilă

[modificare sursă]

Voturi și alte forme de susținere

[modificare sursă]

Wikipedia folosește principiul „o persoană, un vot” în toate situațiile în care preferințele individuale se contabilizează în vreun fel. Este interzisă folosirea clonelor pentru a crea impresia unei susțineri mai mari pentru un anume punct de vedere. Aceasta include votarea multiplă în situații precum alegerile pentru administratori sau birocrați, dezbaterile despre ștergerea paginilor și atribuirea calificativului de articol de calitate sau articol bun.

Pe lîngă votări, este interzisă participarea clonelor în orice fel de dezbateri cu scopul de a crea falsa impresie că numărul celor care împărtășesc un anume punct de vedere este mai mare, inclusiv în dezbateri din paginile de discuții ale articolelor.

Ocolirea politicilor Wikipedia

[modificare sursă]

Politicile Wikipedia se referă la persoane, nu la conturi. Folosirea clonelor pentru a ocoli regula celor trei reveniri, pentru a nu respecta durata unei blocări sau pentru a ocoli orice altă politică este interzisă.

Utilizare acceptabilă

[modificare sursă]

Conturi gemene

[modificare sursă]

Este acceptabilă crearea unei clone cu nume asemănător cu cel al contului principal cu scopul de a împiedica folosirea unui asemenea cont de altcineva. De pildă, un utilizator cu contul Ion Popescu își poate crea alt cont cu nume precum IonPopescu, pentru ca acest al doilea nume să nu fie folosit de altcineva, creîndu-se confuzie. În acest caz se recomandă ca pe pagina de utilizator a contului-clonă să se introducă o legătură spre contul principal, iar contul-clonă să nu fie folosit efectiv.

Utilizatorii care folosesc roboți (programe automate sau semiautomate de editare) sînt încurajați să creeze conturi separate pentru rularea roboților. Aceste conturi, în urma aprobării de către comunitate, primesc statutul special de robot, astfel încît editările automate să poată fi filtrate la pagina de schimbări recente sau la listele personale de pagini urmărite.

Protecția parolei și a anonimatului

[modificare sursă]

Unele calculatoare pot fi infectate cu programe de furt al parolelor. Un utilizator poate folosi o clonă cînd editează de la un calculator disponibil public (în cluburi internet, instituții de învățămînt, biblioteci publice) pentru a se feri de posibila identificare a parolei contului său principal.

O persoană cunoscută public în anumite cercuri poate fi identificată pe baza subiectelor pentru care arată interes, dezvăluite de contribuțiile sale de la Wikipedia; împărțirea contribuțiilor între mai multe conturi poate ajuta la păstrarea anonimatului.

Păstrarea disputelor într-o zonă restrînsă

[modificare sursă]

Unii utilizatori care participă la discuții în subiecte controversate folosesc clone pentru a evita conflictele bazate pe identitatea personală și pe atacuri la persoană, sau hărțuiri în afara Wikipediei datorită opiniilor exprimate în astfel de dispute. Asemenea utilizare este acceptabilă cu condiția ca persoana să nu participe la discuțiile pe un subiect prin mai mult de un cont, creînd impresia că punctul său de vedere este împărtășit de mai mulți oameni.

Identificarea clonelor

[modificare sursă]

Clonele sînt identificate în primul rînd după comportament. În general, clonele dovedesc de la primele contribuții o suspectă familiaritate cu stilul de lucru, obiceiurile, modul de editare și cu celelalte aspecte ale Wikipediei, familiaritate care nu se întîlnește practic niciodată la utilizatorii începători. Adesea se implică de la bun început în dispute și în discuții specializate (ștergerea paginilor, alegerea administratorilor etc.).

Secundar, atunci cînd un cont este suspectat de a fi clona altuia și are o activitate inacceptabilă conform politicii de față, se poate cere și o verificare a adresei IP a celor două (sau mai multe) conturi. Trebuie precizat că această modalitate este eficientă și concludentă numai într-o parte din cazuri, anume atunci cînd adresele IP de la care accesează Wikipedia cele două conturi sînt suficient de similare. Prin checkuser este deci posibilă numai confirmarea cu un anumit grad de certitudine a identității dintre două persoane. În schimb nu se poate confirma cu nici un grad de certitudine, în nici un mod, faptul că două conturi sînt folosite de persoane distincte.

Pentru a cere verificarea unui cont prin checkuser depuneți o cerere la pagina meta:Steward requests/Checkuser.

În cazul descoperirii unei clone

[modificare sursă]

Dacă o persoană este descoperită că a folosit mai multe conturi și prin aceasta a violat politica de față, clonele trebuie blocate definitiv. Contul principal al persoanei respective poate fi de asemenea blocat, pe o perioadă depinzînd de gravitatea încălcărilor politicilor Wikipedia. Adresele IP folosite pentru clone pot fi de asemenea blocate temporar.