Wikipedia:Modul civilizat
Această pagină reflectă o politică oficială a proiectului Wikipedia în limba română. Ea este considerată ca fiind un standard larg acceptat, pe care editorii Wikipedia trebuie să-l urmeze. Când editați această pagină, asigurați-vă că modificarea dumneavoastră reflectă consensul. Dacă sunteți în dubiu, inițiați o discuție. |
Modul civilizat face parte din codul de conduită al Wikipediei și este unul din cei cinci piloni pe care se sprijină Wikipedia. Politețea este un standard de conduită care stabilește modul în care utilizatorii de pe Wikipedia ar trebui să interacționeze. Într-un cuvânt, utilizatorii ar trebui să se trateze mereu unul pe celălalt cu considerație și respect. Cu scopul de a se păstra atenția în îmbunătățirea enciclopediei și pentru a ajuta la menținerea unei atmosfere de editare plăcută, utilizatorii trebuie să se comporte politicos, calm și rezonabil, chiar și în timpul dezbaterilor aprinse.
Această politică descrie standardele așteptate de la utilizatori atunci când aceștia interacționează, precum și modalitățile adecvate de a combate problemele care pot apărea. Acesta se aplică tuturor utilizatorilor și la tot ce interacționează pe Wikipedia, inclusiv paginile de discuții ale articolelor și utilizatorilor, descrierea modificărilor și în orice alte discuții purtate cu sau despre colegi Wikipediști.
Cooperare și civilitate
[modificare sursă]Opiniile diferite sunt inevitabile într-un proiect de colaborare. Când se discută pe aceste teme, unii utilizatori pot părea duri, în timp ce pur și simplu încearcă să fie sinceri. Alți utilizatori pot părea prea sensibili atunci când opiniile lor sunt contestate. Cuvintele scrise pe paginile de discuții și în descrierea modificărilor nu transmit în totalitate nuanțelele unei conversații verbale, ceea ce uneori duce la o interpretare greșită a comentariilor unor utilizatori. O observație nepoliticosă poate da unei discuții aprinse un caracter personal, care abate atenția de la găsirea unui mod obiectiv de rezolvare a problemei. Astfel de discuții ne consumă puterile și submineză atmosfera de lucru pozitivă și productivă. Rezolvarea diferendelor se face prin discuții civilizate; arătați-vă dezacordul, dar fără a fi dezagreabil. Discuțiile despre alți utilizatori ar trebui să se limiteze la un discurs politicos cu privire la acțiunile lor.
Se așteaptă ca utilizatorii să coopereze rezonabil, să nu utilizeze atacuri la persoană, să lucreze conform politicilor Wikipediei și să răspundă la întrebări cu bună credință. Încercați să-i tratați pe ceilalți utilizatori ca niște colegi respectuoși cu care lucrați la un proiect important. Fiți mai ales primitori și răbdători când vine vorba de utilizatorii noi. Încurajați alte persoane să editeze articole, dar avertizați-i politicos când vine vorba de modificări neconstructive.
General obligatoriu
[modificare sursă]Codul universal de conduită definește ce se înțelege prin comportament civilizat. El a fost declarat obligatoriu pentru toți wikipediștii de către Consiliul Fundației Wikimedia pe 9 decembrie 2020. Normele sale de aplicare urmează să fie elaborate până în iulie 2021.
Toți cei care editează Wikipedia se supun Termenilor de utilizare ai Fundației Wikimedia și prin urmare sunt obligați juridic să respecte Codul universal de conduită.