Sari la conținut

Wikipedia:Checkuser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
În prezent, la Wikipedia în limba română nu există niciun checkuser activ. Toate cererile de checkuser se depun la meta, conform procedurii de acolo.
Comandă rapidă:
WP:Ch


Despre checkuseri[modificare sursă]

Permisiunile de verificare a utilizatorilor (cunoscute mai ales sub numele în engleză, checkuser) se referă la posibilitatea acordată unor utilizatori de a afla următoarele informații:

  • de la ce adrese IP a accesat Wikipedia un anumit utilizator înregistrat;
  • ce modificări s-au făcut de la o anumită adresă IP, atît anonim cît și autentificat;
  • ce sistem de operare are calculatorul folosit de utilizator și prin ce tip de browser s-a conectat la Wikipedia.

Aceste informații sînt utile pentru a combate vandalismul și atunci cînd există suspiciunea că o persoană înregistrată cu mai multe conturi le-ar folosi pentru a influența rezultatul unui vot sau pentru a crea presiune într-o dispută.

Politica de confidențialitate a Wikipediei nu permite ca aceste informații să fie disponibile oricui și nici ca ele să fie făcute publice. De aceea permisiunile checkuser sînt acordate numai unor utilizatori cărora comunitatea le-a acordat încrederea necesară.

Baza de date în care se face căutarea cu funcția checkuser nu este permanentă, informațiile mai vechi decît un anumit interval de timp sînt șterse.

Există un jurnal al apelurilor la funcția checkuser, pentru ca utilizatorii cu aceste permisiuni să se poată verifica reciproc pentru a preîntîmpina abuzul. Din același motiv la fiecare proiect se aleg cel puțin doi utilizatori cărora li se acordă aceste permisiuni.

Permisiunile checkuser nu sînt legate de statutul de administrator sau birocrat, dar practica arată că în general numai utilizatorii care au cel puțin statutul de administrator primesc acordul comunității de a folosi funcția checkuser.

Unelte și informații:

Permisiuni checkuser la ro.wp[modificare sursă]

Lista utilizatorilor cu permisiuni de checkuser la Wikipedia în limba română, actualizată în timp real, se găsește la pagina Special:Listusers/checkuser.

Utilizatori curenți

La Wikipedia în limba română nu există în acest moment utilizatori cu permisiuni de checkuser. Pentru operațiuni specifice acestei funcții, vă puteți adresa echipei de stewarzi la pagina cererilor pentru stewarzi de la meta.

Foști checkuseri

  • Rebel (10 februarie 2006 - 7 ianuarie 2007: demisie)
  • Vlad (10 februarie 2006 - 21 februarie 2007: demisie)
  • Gutza (21 februarie 2007 - 1 mai 2009: demisie)
  • Rsocol (10 februarie 2011 - 25 octombrie 2015: demisie)
  • Strainu (7 iulie 2015 - 19 decembrie 2015: demisie)
  • Andrei Stroe (16 septembrie 2008 - 21 decembrie 2015: demisie)
  • AdiJapan (10 februarie 2006 - 21 decembrie 2015: pierderea permisiunilor)

Folosirea funcției[modificare sursă]

Dacă din comportamentul a doi sau mai mulți utilizatori deduceți că ar fi vorba de una și aceeași persoană și dacă folosirea conturilor respective s-a făcut în scopuri neregulamentare, puteți contacta un utilizator cu permisiuni checkuser pentru a compara adresele IP de la care s-au făcut modificări de către acele conturi. Întrebarea pe care o puteți pune nu este „De la ce adrese IP scriu utilizatorii X și Y?” (pentru că nu vi se va răspunde, conform politicii de confidențialitate), ci „Este posibil ca utilizatorii X și Y să fie una și aceeași persoană?”.

Verificarea IP-urilor nu dă întotdeauna un răspuns clar, pentru că unii utilizatori se conectează la internet printr-un furnizor care le schimbă des adresa IP. Dar informația obținută prin funcția checkuser poate de multe ori să confirme ceea ce s-a dedus din comportamentul utilizatorilor suspectați.

Este permisă folosirea funcției checkuser și atunci cînd un utilizator dorește să-și dovedească nevinovăția, caz în care el poate cere verificarea propriului cont.

Model de cerere[modificare sursă]

Dacă aveți motive rezonabile să suspectați că un cont este o clonă a altui cont și că prin aceasta sînt încălcate politicile Wikipedia, puteți cere verificarea conturilor în cauză. Vă rugăm să adăugați cererea în această pagină, urmând procedura descrisă acolo.