Wikipedia:Checkuser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Comandă rapidă:
WP:Ch


Despre checkuseri[modificare sursă]

Permisiunile de verificare a utilizatorilor (cunoscute mai ales sub numele în engleză, checkuser) se referă la posibilitatea acordată unor utilizatori de a afla următoarele informații:

 • de la ce adrese IP a accesat Wikipedia un anumit utilizator înregistrat;
 • ce modificări s-au făcut de la o anumită adresă IP, atît anonim cît și autentificat;
 • ce sistem de operare are calculatorul folosit de utilizator și prin ce tip de browser s-a conectat la Wikipedia.

Aceste informații sînt utile pentru a combate vandalismul și atunci cînd există suspiciunea că o persoană înregistrată cu mai multe conturi le-ar folosi pentru a influența rezultatul unui vot sau pentru a crea presiune într-o dispută.

Politica de confidențialitate a Wikipediei nu permite ca aceste informații să fie disponibile oricui și nici ca ele să fie făcute publice. De aceea permisiunile checkuser sînt acordate numai unor utilizatori cărora comunitatea le-a acordat încrederea necesară.

Baza de date în care se face căutarea cu funcția checkuser nu este permanentă, informațiile mai vechi decît un anumit interval de timp sînt șterse.

Există un jurnal al apelurilor la funcția checkuser, pentru ca utilizatorii cu aceste permisiuni să se poată verifica reciproc pentru a preîntîmpina abuzul. Din același motiv la fiecare proiect se aleg cel puțin doi utilizatori cărora li se acordă aceste permisiuni.

Permisiunile checkuser nu sînt legate de statutul de administrator sau birocrat, dar practica arată că în general numai utilizatorii care au cel puțin statutul de administrator primesc acordul comunității de a folosi funcția checkuser.

Unelte și informații:

Permisiuni checkuser la ro.wp[modificare sursă]

Lista utilizatorilor cu permisiuni checkuser la Wikipedia în limba română, actualizată în timp real, se găsește la pagina Special:Listusers/checkuser.

Utilizatori curenți

Foști checkuseri

 • Rebel (10 februarie 2006 - 7 ianuarie 2007: demisie)
 • Vlad (10 februarie 2006 - 21 februarie 2007: demisie)
 • Gutza (21 februarie 2007 - 1 mai 2009: demisie)
 • Rsocol (10 februarie 2011 - 25 octombrie 2015: demisie)

Folosirea funcției[modificare sursă]

Dacă din comportamentul a doi sau mai mulți utilizatori deduceți că ar fi vorba de una și aceeași persoană și dacă folosirea conturilor respective s-a făcut în scopuri neregulamentare, puteți contacta un utilizator cu permisiuni checkuser pentru a compara adresele IP de la care s-au făcut modificări de către acele conturi. Întrebarea pe care o puteți pune nu este „De la ce adrese IP scriu utilizatorii X și Y?” (pentru că nu vi se va răspunde, conform politicii de confidențialitate), ci „Este posibil ca utilizatorii X și Y să fie una și aceeași persoană?”.

Verificarea IP-urilor nu dă întotdeauna un răspuns clar, pentru că unii utilizatori se conectează la internet printr-un furnizor care le schimbă des adresa IP. Dar informația obținută prin funcția checkuser poate de multe ori să confirme ceea ce s-a dedus din comportamentul utilizatorilor suspectați.

Este permisă folosirea funcției checkuser și atunci cînd un utilizator dorește să-și dovedească nevinovăția, caz în care el poate cere verificarea propriului cont.

Model de cerere[modificare sursă]

Dacă aveți motive rezonabile să suspectați că un cont este o clonă a altui cont și că prin aceasta sînt încălcate politicile Wikipedia, puteți cere verificarea conturilor în cauză. Vă rugăm să adăugați cererea deasupra celorlalte cereri de dedesubt, împreună cu o justificare și cu aspecte din comportamentul conturilor care v-au condus la concluzia că ar fi vorba de aceeași persoană.

==[[Utilizator:Icsulescu]] și [[Utilizator:Igrecescu]]==

Icsulescu e blocat și cred că tot el a deschis contul Igrecescu pentru a ocoli blocarea. ~~~~

Utilizator:Turbojet[modificare sursă]

Pentru a verifica afirmațiile lui Turbojet din întrebarea 6 din candidatură. Titularul contului și-a manifestat acordul față de folosirea acestei unelte în același loc.--Strainu (دسستي‎)  15 noiembrie 2015 18:50 (EET)

Clarificare: nu am făcut verificarea eu însumi, aș prefera să fie făcută de unul din ceilalți checkuseri.--Strainu (دسستي‎)  15 noiembrie 2015 21:14 (EET)
E o problemă cu cererea asta. E bine și frumos că Turbojet și-a dat acceptul pentru verificare, dar ea are o altă externalitate; pe viitor acceptul lui Turbojet îi obligă pe toți candidații la orice funcții să își dea acceptul ptr. această verificare, în măsura în care vor fi întrebați, altfel va părea că au de ascuns ceva. Or asta e o idee a a lui Strainu, de când a primit instrumentul checkuser, care nu a fost întâmpinată cu entuziasm nici într-o altă discuție, unde parcă chiar Turbojet arăta cum poate fi ocolită ușor „detectarea”. Ca un utilizator care nu are nimic de ascuns din punctul acesta de vedere, nu sunt principial de acord cu verificarea asta, pentru că trebuie să primeze prezumția de bună credință sau să fie invocată o suspiciune rezonabilă.

În concluzie, e nevoie de o discuție prealabilă, în care comunitatea să decidă dacă ne dorim ca de acum încolo toți candidații să fie obligați să accepte verificarea, ptr. că ăsta ar fi efectul precedentului. --Mihai (discuție) 15 noiembrie 2015 23:30 (EET)

O verificare checkuser se justifică numai dacă ea poate fi argumentată printr-o măsură rezonabilă de suspiciune; utilizată ca simplă măsură preventivă ea reprezintă un abuz, în detrimentul politicii WP:BC. La Wikipedia în limba română ea a fost utilizată de câteva ori în acest mod abuziv.
 • Un conflict privitor la clone a escaladat și a dus la o verificare abuzivă a lui AdiJapan. Eu însumi am fost pentru verificare, fiindcă nu se vedea alt mod de a pune capăt conflictului (dar procedura nu era nici necesară nici corectă) iar AdiJapan a acceptat, din același motiv. Verificarea a infirmat suspiciunea.
 • La recenta candidatură a lui Gutza a fost cerută o verificare abuzivă cu singura justificare că „trebuie adăugat și Gutza însuși, pentru că el e singurul care avea de beneficiat în mod direct din voturile astea multiple”. Gutza a acceptat, verificarea a infirmat suspiciunea.
Concluzia mea o formulez retoric: Nu trageți de politica WP:BC că se rupe! Checkuserii trebuie să protejeze proiectul, nu să spioneze comunitatea. -- Victor Blacus (discuție) 16 noiembrie 2015 02:07 (EET)
Mi se pare că Turbojet a fost presat să admită acest checkuser și nu mi se pare valid acceptul său. Dacă există suspiciuni întemeiate că Turbojet ar fi acționat ca anonim, atunci ar trebui listate unele comentarii anonime suspecte. În acest caz, eu mă feresc anume să fac vreo verificare. —Andreidiscuţie 16 noiembrie 2015 16:15 (EET)
Nu m-am considerat presat. Însă nu mi-e clar ce vrea Strainu. Se teme el de mine? --Turbojet 16 noiembrie 2015 17:24 (EET)
Nu consider această verificare nici necesară, nici utilă. În cazurile menționate mai sus, era vorba de niște suspiciuni concrete (nefondate, dar concrete). Dacă există vreo suspiciune față de vreun IP, să se verifice IP-ul respectiv, însă nu cred că e necesară vreo verificare "preventivă". Răzvan Socol mesaj 16 noiembrie 2015 20:37 (EET)
Cîtă vreme Turbojet însuși a fost de acord cu verificarea, aceasta nu poate fi considerată abuzivă. El candidează ca administrator, iar administratorii trebuie să aplice politicile wikipedia. Trebuie să ne asigurăm că nu este ales administrator cineva care de fapt încalcă regulile pe care trebuie să le apere, la nevoie chiar cu blocări ale altor utilizatori. A mai existat la wikipedia un admin care făcea abuz de clone (nu întîmplător, unul dintre cei care pretindeau să părăsesc proiectul). Totodată, sînt uimit de persoana care are nerușinarea să invoce Wikipedia:Buna credință - este aceeași persoană care mă acuza de trolling pentru simplul fapt că îmi expusesem o părere legată de îmbunătățirea Wikipediei. Bineînțeles, verificările au limitele lor, Turbojet știe cum poate fenta checkuserul, dar să încercăm să păstrăm pe acest proiect nu 100% curățenie, că asta nu se poate, dar măcar în limitele posibilului. Amintesc totodată că recent am fost supus la verificări la cererea lui Gutza [1] - și s-a dovedit că bănuielile au fost neîntemeiate. N-am văzut atunci deontologi din ăștia îngrijorați de verificări abuzive să comenteze că ar fi ceva abuziv în cererea lui Gutza, deși nu candidam la vreun post de admin, ci doar îndrăznisem să revin la Wikipedia după o absență, fără să am nici o interdicție din partea comunității.--MariusM (discuție) 18 noiembrie 2015 12:42 (EET)
Exact, să comparăm. Acolo este o suspiciune explicită de susținere în discuții între un utilizator și unele IP-uri anonime. Aici este o cerere generală, de investigație exploratorie.
Indiferent ce spune Turbojet (că nu s-a considerat presat), a cere în întrebările adresat unui candidat să se supună unei verificări pentru care nu există suspiciuni directe (fondate sau nefondate) e o formă de presiune. Iar datele de checkuser sunt informații privilegiate, care nu pot face obiectul unei transparențe care s-ar putea poate cere de la voluntarii proiectelor Wikimedia (administratori sau nu, candidați la primirea unor permisiuni sau nu) și la care accesul trebuie făcut cu mult discernământ, în virtutea unor politici restrictive. —Andreidiscuţie 18 noiembrie 2015 13:02 (EET)

Utilizator:Bourge și Utilizator:Voloh28[modificare sursă]

Vreau să demonstrez că eu și Bourge suntem una și aceeași persoană, căci acest lucru ar putea fi favorabil pentru candidatura mea pentru funcția de admin la Wikiștiri. Faptul că pe pagina mea Utilizator:Voloh28, am pus o căsuță de utilizator care spune că sunt din Iași (deși pe pagina lui Bourge scrie că e din Chișinău) e pentru că acum locuiesc în Iași și mă simt ca acasă aici. Vreau să verificați dacă Bourge și Voloh28 s-au înregistrat vreodată de la același IP. Problema e că de când nu activez ca Bourge e posibil să mi se fi schimbat IP-ul din Chișinău. Oricum, chiar dacă s-a schimbat, veți vedea că m-am înregistrat ca Voloh28 și de pe un IP din Chișinău.--Voloh28 (discuție) 10 noiembrie 2015 22:22 (EET)

Această verificare nu se poate face, deoarece ultima contribuție a lui Utilizator:Bourge a avut loc la 14 ianuarie 2012 ora 11:15. Vă rog, de asemenea, să vă purtați discuțiile referitoare la candidatura pentru administrator la Wikiștiri în paginile acelui proiect. Cele bune, --Silenzio (discuție) 10 noiembrie 2015 22:31 (EET)
În perioada de istoric a bazei de date de checkuser nu sunt decât contribuții din România. Din păcate, orașul nu poate fi precizat, din cauza naturii furnizorului dv. de Internet. Dacă vă mai amintiți (sau puteți recupera) parola contului Bourge, vă puteți autentifica cu ea și confirma că sunteți aceeași persoană, fără necesitatea unui checkuser. —Andreidiscuţie 11 noiembrie 2015 16:11 (EET)

Utilizator:CataGamer și Utilizator:Gabi50000[modificare sursă]

Același interes pentru canale fictive precum TVR 2 HD, TVR 4, 5, 6 etc., interes exprimat de peste șase luni, pe lângă includerea de seriale de la alte posturi în orice altă pagină. Rog checkuserul să-mi confirme dacă utilizatorul e din Constanța, Călărași sau București pentru a putea lega contribuțiile de cele ale anonimilor care au aceeași gamă de contribuții distructive (poate fi și străin, dar poate folosește o diversiune). Verificați și dacă este blocal global.— Ionutzmovie discută 18 octombrie 2015 06:26 (EEST)

Nu se confirmă niciuna din suspiciuni. —Andreidiscuţie 23 octombrie 2015 10:38 (EEST)

Vandalul anonim Ajustări gramaticale[modificare sursă]

Doresc să verificați dacă 109.166.130.134 și 109.166.137.13 (există numeroase exemple, el marchează de peste o lună modificările cu Ajustări gramaticale și astfel modificările distructive trec neobservate) sunt open proxy-uri, și dacă da să se aplice blocarea lor pe termen nelimtiat conform politicii privind proxy-urile. — Ionutzmovie discută 17 octombrie 2015 16:52 (EEST)

Am făcut o verificări pentru amândoi:[2] și [3]. După părerea mea, omul din spatele acestor IP-uri este același, dar tot nu am aflat dacă sunt open proxy-uri. Sergentul 18 octombrie 2015 08:49 (EEST)

IP-urile din Târgu Mureș[modificare sursă]

Cer o verificare pentru IP-urile săltărețe din Târgu Mureș, deoarece există suspiciuni de fapte grave, vezi de ex. [4], în special pentru IP-urile care au fost identificate drept trolli pe [5] și [6]. Tgeorgescu (discuție) 12 septembrie 2015 22:06 (EEST)

Am verificat așa:
 • 86.125.190.218, 86.125.170.74, 86.125.169.138, 86.125.183.103, 86.125.166.214, 86.125.168.215, 86.125.161.187 sunt unul și același; ar trebui blocată cel puțin rețeaua 86.125.128.0/17, dar mi se pare foarte mare pentru o blocare pe termen lung pentru trolling.
 • 188.26.22.131 nu poate fi verificat
 • 5.2.200.163 e în mod evident alt calculator (știam deja asta), dar aș spune că e vorba de aceeași persoană.
Niciunul dintre IPuri nu a editat autentificat.
Cred că ar trebui să ne gândim foarte bine la cum ar trebui făcută această blocare (inclusiv mesajul de blocare) în așa fel încât să nu descurajăm alți editori.--Strainu (دسستي‎)  12 septembrie 2015 23:51 (EEST)
Menționez că 188.26.22.131 e un ip tot din zona Târgu Mureș. Pentru cei care vor participa la discuție, ip-urile dinamice nu pot fi blocate pe termen nelimitat.— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 00:47 (EEST)
Îmi cer scuze pentru intervenție. Poate ar fi bine ca mesajul de blocare să conțină o descriere mai amănunțită a acțiunilor pentru care se vor bloca IP-urilor respective. Simpla mențiune de trolling nu cred că este suficientă în acest caz. --Wintereu 13 septembrie 2015 01:42 (EEST)
Nici mie nu mi se pare că trollingul a fost dovedit. Am văzut de la această gamă de IP-uri observații pertinente în anumite discuții. --Silenzio (discuție) 13 septembrie 2015 01:45 (EEST)
Corect, dar sunt mult mai multe discuții care au existat fără motiv aparent. Vezi contribuțiile lui 5.2.200.163 pe pagina lui Ionutzmovie sau ultima discuție de la cafenea. Strainu (دسستي‎)  13 septembrie 2015 02:32 (EEST)
Menționez și aici că stilul este același, după contribuții, mai ales în cazul descrierilor modificărilor (folosirea lui /ad, /adbib, /bib; nu le-am văzut la alți utilizatori).— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 15:41 (EEST)
În ceea ce-l privește pe 5.2.200.163, vezi la reclamația de aici, unde încearcă să treacă peste o decizie a comunității (interdicția lui Baican vine la pachet și cu anularea oricărori modificări ulterioare).— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 16:11 (EEST)

Vă sugerez să comparați această clasă de IP-uri cu IP-urile utilizate de dl. MariusM, în lumina posibilului caz de sockpuppetry, unde MariusM îi ține partea anonimului (dacă este într-adevăr același utilizator ca și anonimul atunci lasă impresia că două persoane distincte susțin aceeași opinie, când de fapt ar fi o singură persoană). --Gutza DD+ 13 septembrie 2015 02:19 (EEST)

M-am gândit și eu la asta, dar nu cred ca e suficient pentru o verificare. Totuși, dacă alt Checkuser vrea sa o facă, nu ma voi opune. Strainu (دسستي‎)  13 septembrie 2015 02:32 (EEST)
Indiferent de deznodământul acestui caz, care ar putea rămâne doar cu valoare instructivă, mi se pare important de stabilit ce se întâmplă cu cazurile de clonare evidentă care folosesc IP-uri dinamice? Ele nu pot fi blocate pe termen nelimitat. Pot fi blocate, însă, pe termen din ce în ce mai lung. Dacă ridicăm doar din umeri în fața unor astfel de situații (care devin, cred, din ce în ce mai frecvente), înseamnă că am predat deja Wikipedia în mâinile vandalilor înzestrați cu tehnologie modernă... --Pafsanias (discuție) 13 septembrie 2015 02:44 (EEST)
La providerul meu s-a decis introducerea IPv6. Inițial fiecare abonat ar fi primit adrese /48, dar au fost restrânse la /56 (alocate nu static, ci dinamic). După o încercare de introducere IPv6, s-a sistat introducerea sa. Dacă acest model se aplică și-n alte părți, vă dați seama câte IP-uri ar trebui blocate? Tgeorgescu (discuție) 13 septembrie 2015 02:52 (EEST)
În România ipv6 e deja prezent pe scara largă. Soluția e probabil blocarea de rangeuri întregi, dar explicând clar motivele blocării și ce se poate face în cazul în care ești afectat pe nedrept. O sa revin cel mai probabil mâine cu o propunere de text pentru cazul curent.
În urma discuțiilor din aceasta dimineața am decis sa fac totuși verificarea ceruta de Gutza, dar rezultatul a fost negativ. Strainu (دسستي‎)  13 septembrie 2015 15:18 (EEST)
Pentru ușurarea depistării contribuțiilor am grupat ip-uri de mai sus astfel încât să acopere contribuțiile lor aici.— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 15:23 (EEST)

Uitasem de cei de la discuțiile de stergere: 5.15.10.212, 5.15.29.219, 82.137.14.8, 82.137.14.130, 86.125.172.54, 86.125.170.35, 86.125.162.131, . Și în cazul acestora se verifică faptul ca e vorba de un același utilizator. Dacă am mai ratat, mai scrieți și voi. Mulțumesc Strainu (دسستي‎)  13 septembrie 2015 15:33 (EEST)

Adaug 5.15.36.70, care îmi cerea să adaug la perle conținutul articolului Superconștiința, pe care îl ștersesem, fiindcă ar fi „savuros”. Așa-zisul articol era un trolling scris de 2a02:2f05:600f:ffff::4f75:a19c (probabil un open proxy), cunoscută vedetă a trollingului și vandalismului. -- Victor Blacus (discuție) 13 septembrie 2015 16:42 (EEST)
Ar mai fi cele de la cererea mea de mai jos, doar că acolo sunt amestecate cu ip-uri ale unui vandal din Călărași. Remarc ceea ce a scris Andrei Stroe, IP-urile "de casă" ale lui BAICAN sunt cele din verificarea invocată. Îi cer prin această cale lui Andrie Stroe să confirme dacă locația IP-urilor de casă este similară sau coincide cu cea a ip-urilor reclamate aici. În legătură cu cererea de mai jos, la câteva minute după ce am inclus clonele sale pentru o mai ușoară identificare aici la data de 14 august 2015 04:09, a intervenit la pagina de alegeri a lui Wintereu prin modificări făcute prin proxy (citez „Toti utilizatorii sunt preocupati de bunul mers al proiectului si sunt bine intentionati. Cu exeptia lui Baikan.”), precum și prin reinterpretări ale cuvintelor mele la versiunea de la 14 august 2015 04:18 (după nouă minute de la modificarea mea fără alte contribuții în acea zi), modificările făcute prin proxy fiind ulterior anulate corect. Dacă sunt modificări făcute de utilizatori separați, atunci trebuie să găsim modalități pentru o mai ușoară identificare a utilizatorilor blocați permanent, cărora li s-a retras dreptul de a modifica Wikipedia. Tot în legătură cu cererea respectivă de văzut dacă 213.133.141.201 este ip de proxy și de blocat dacă este cazul— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 15:58 (EEST)
Alt proxy deschis, 69.255.39.234, după articol posibil Baican, care seamănă cu 69.64.52.133 deja blocat.— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 17:28 (EEST)
Le-am separat eu, după locație, ar fi 5.15.53.107 (atacuri la persoană), 5.15.181.181 (încercare de a crea o dispută), 5.15.4.6 (ștergeri nejustificate), 5.15.49.126, 5.15.10.221, 5.15.182.91, 5.15.36.20, 86.125.183.103, 86.125.187.235, 86.125.186.250, 86.125.190.159, 86.125.160.92 (presiuni asupra lui Pafsanias), 79.119.218.123. O altă parte sunt cuprinse aici; nu știu dacă poți să faci verificarea direct pe razele de ip pentru a-ți fi mai ușor.— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 16:27 (EEST)

Avem așa:

 • 5.15.36.20; 86.125.187.235; 86.125.186.250 nu mai pot fi verificate, dar contribuțiile par să confirme cele de mai sus
 • 5.15.4.6; 5.15.10.221 nu folosesc același calculator și contribuțiile lor nu par să confirme cele reclamate (au fost șterse poate?)
 • restul IPurilor scrise explicit de Ionuț și Victor sunt confirmate--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2015 16:42 (EEST)
Poate e târziu și lipsit de sens în lumina discuției din subsecțiunea de mai jos, dar, ca să-i răspund lui Ionuț, IP-urile „de casă” ale lui Baican nu sunt localizate fizic în România. —Andreidiscuţie 15 septembrie 2015 09:58 (EEST)

Propunere de blocare[modificare sursă]

Propun blocarea pentru 1 lună a următoarelor range-uri:

 • 86.125.128.0/17
 • 5.15.0.0/16

Dacă revine, putem bloca adițional și IP-urile mobile 82.137.0.0/18.

În plus, propun blocarea permanentă a IPului 5.2.200.163.

Toate blocările ar trebui să permită crearea de conturi, măcar în primă fază. În felul acesta utilizatorii legitimi nu vor fi foarte afectați. Mesajul de blocare ar fi ceva de genul:

„Anumite persoane au folosit această adresă IP pentru activități contrare politicilor Wikipedia. Dacă doriți să editați Wikipedia, vă rugăm să vă înregistrați un cont de utilizator. Este un proces foarte simplu care nu necesită nici măcar o adresă de email.”

--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2015 16:42 (EEST)

Care sunt mai exact activitatile contrare politicilor WP? Inainte de graba de a bloca nu strica o citire atenta a urmatoarelor en:WP:IDONTLIKEIT, en:WP:OWN, en:WP:IPHUMAN, en:WP:BULLY, en:WP:POV RAILROAD. In plus Ionutzmovie si Strainu au avut dispute editoriale cu IP-urile din Tg-Mures si cu IP-ul fix care vad ca a fost propus prin asociere la blocare permanenta. Nu-mi place argumentatia cuiva nu e motiv de blocare si intimidarea sau discriminare a IP-urilor.--5.15.40.240 (discuție) 15 septembrie 2015 14:58 (EEST)
De acord, cu mențiunea că, dacă după perioada de blocare comportamentul nepotrivit (și aici mă refer în special la crearea de dispute inutile și interminabile) va continua, putem extinde perioada de blocare.— Ionutzmovie discută 14 septembrie 2015 16:47 (EEST)
Pentru ușurarea depistării utilizatorului, propun și atașarea unui mesaj la Utilizator:5.2.200.163 care să specifice interdicția utilizatorului de a participa (pe modelul de aici), alături de care să fie atașat reclamația, respectiv discuția de aici.— Ionutzmovie discută 14 septembrie 2015 17:00 (EEST)
În niciun caz nu e vorba de interdicție în cazul lui 5.2.200.163, ci de o blocare ca open proxy. E vorba de un IP fix folosit probabil de întreaga bibliotecă județeană, ori noi nu vrem să afectăm eventualele contribuții ale altor utilizatori ai bibliotecii. Cerem doar ca fiecare să contribuie autentificat, pentru a îi putea deosebi.--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2015 17:31 (EEST)
Îmi poate explica cineva, cu această ocazie, ce deosebire există, din punctul de vedere practic al urmăririi și „contabilizării” contribuțiilor anonime de aici, între un open proxy și un IP dinamic? Îmi cer scuze pentru ignoranța în acest domeniu și nu mă supăr dacă întrebarea va fi considerată neavenită sau mutată în altă parte. --Pafsanias (discuție) 14 septembrie 2015 17:53 (EEST)
Open proxy e în general un site care îți permite să vizitezi pagini folosind adresa IP a site-ului respectiv. Vezi în jurnale exemple despre asemenea site-uri. Pot fi mai mulți oameni care editează simultan de pe adresa respectivă și nu ai cum să îi deosebești. Cam același lucru se întâmplă și când ai o rețea mare, cu un singur IP static. Dacă unul din utilizatorii respectivi face o prostie, toată lumea plătește, de aceea și zice politica "Asemenea blocări trebuie totuși efectuate cu precauție, pentru că există situații cînd apar efecte negative."
IP-urile dinamice sunt, într-un anumit moment, alocate unui singur calculator și în general (cel puțin din câte știu eu) nu sunt realocate imediat ce acel utilizator s-a deconectat. Poți deci să deosebești, într-o anumită măsură, contribuțiile de bună credință de trolling și vandalisme. Bineînțeles, cu cât sunt mai multe IP-uri, cu atât e mai greu.
În ultima vreme există, din punctul meu de vedere, prea multe bănuieli de open proxy. NU sunt așa de dese cazurile în care un utilizator oarecare își pune la dispoziție calculatorul personal pentru asemenea scopuri. Adresele IPv6 (cele cu ":" ca separator) nu sunt nici mai periculoase, nici mai puțin periculoase decât adresele IPv4 din punctul ăsta de vedere.--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2015 18:22 (EEST)
Mulțumesc pentru răspuns. Blocarea ambelor categorii nu implică, însă, afectarea unui număr mai mare de utilizatori potențiali? --Pafsanias (discuție) 14 septembrie 2015 18:39 (EEST)
Da, dar situația nu e aceeași. Lăsând la o parte proxyurile, la care se aplică principiul "mai mare daraua decât ocaua", în cazul IP-urilor statice trebuie văzut de la caz la caz. În general nu vrei să blochezi bibliotecile, de unde, în mod ideal, ar accesa internetul persoane cu o situație mai dificilă (fără resurse pentru o conexiune acasă, care nu știu să folosească Internetul și merg la niște cursuri acolo etc.) Din păcate aici avem de-a face cu un caz grav. Pe de altă parte, în cazul unei companii, blocarea n-ar avea aceleași efecte (sunt șanse bune ca blocarea să fie dată din cauza autopromovării, caz în care nu te ajută că altul din firmă îi preia locul celui blocat). În plus, numărul de calculatoare afectate e oarecum limitat (câteva zeci sau sute de calculatoare, poate o mie).
Pe de altă parte, o blocare permanentă a unui IP dinamic ar afecta potențial mii până la sute de mii de clienți care ar putea primi IP-ul respectiv (în cazul RDS, alocarea IP-urilor pare să se facă la nivel de județ). Sigur, fiecare ar fi afectat o perioadă relativ scurtă (ore sau câteva zile), dar efectele ar fi mult mai "perverse", căci problemele ar apărea/dispărea în funcție de ce IP ar primi la conectare. Propunerea mea de blocare cuprinde aproape 100.000 de IP-uri, deci aproape sigur vor fi câțiva mureșeni afectați chiar și în această lună.--Strainu (دسستي‎)  14 septembrie 2015 18:57 (EEST)
Nu am timp pentru o analiză proprie, dar am încredere în judecata lui Strainu și Ionuț – deci de acord. Blocările pentru incidente din trecut sunt importante pentru descurajarea unor asemenea acțiuni, dar nu rezolvă complet problema pentru viitor. E important să depistăm și să raportăm cazurile de vandalism și trolling; pentru asta ar fi bine să avem o pagină centrală dedicată, fiindcă nu toate cazurile se califică pentru o reclamație imediată, pe când acumularea de indicii poate facilita o operație de curățenie generală, ca cea de față. -- Victor Blacus (discuție) 14 septembrie 2015 19:05 (EEST)
De acord. Tgeorgescu (discuție) 14 septembrie 2015 21:55 (EEST)
Cu toata dragostea, daca aplombul pe care-l dovediti in discutiile de aici ar fi macar egal cu cel care ar trebui sa existe in completarea enciclopediei cu articole, as fi de acord cu domniile voastre. Trebuie sa fiti constienti ca asa zisa epuizare a rabdarii comunitatii se refera in principal la epuizarea rabdarii responsabililor ro.wiki in capatarea consensului pe temele de discutie care apar. Ca si la discutiile purtate la pagina de AB, importanta regulilor pe care vreti sa le dezvoltati si sa le promulgati este disproportionat de mare cu ceea ce ar trebui sa faca ro.wiki pentru cresterea calitativa si cantitativa a articolelor. Sunt prea putini Doreli care sa munceasca. Asybaris aport 14 septembrie 2015 22:24 (EEST)
Este foarte demotivant ca editorii să poarte aproape de fiecare dată discuții interminabile pentru a-și apăra traducerile de pe en.wiki, sau pentru a aplica politicile stabile ale ro.wiki în ciuda contestărilor unora care fie nu pot fie nu vor să le înțeleagă, fie nu doresc să le aplice. Cine n-a învățat de la liceu că adevărurile teologice sunt subiective, nu va învăța asta de pe Wikipedia și e inutil să cauți să-l lămurești că ortodoxia nu e adevăr obiectiv. Tgeorgescu (discuție) 14 septembrie 2015 23:30 (EEST)
Tgeorgescu, dv va comportati ca'ntr-un dialog al surzilor. Eu spun una, dv sunteti in bălării cu teologia, traducerile si ortodoxia. N-are legatura nici cu mesajele colegilor sai de mai sus. Cam asa stimati editori se poarta discutiile pe ro.wiki. Castig de cauza pentru Tgeorgescu & co. Asybaris aport 15 septembrie 2015 08:47 (EEST)
Asybaris, ce legătură are pagina de discuții AB cu comportamentul acestui utilizator? Câte articole bune și de calitate a scris el de când se învârte pe la ro.wp și câte discuții inutile și acuzații fanteziste a lansat? Nu sunt întrebări retorice, vă rog să le numărați și să ne răspundeți. Poate că noi, supărați că nu avem consens în discuții, am sărit peste niște contribuții de calitate care ar face să merite nervii pierduți cu acest individ.--Strainu (دسستي‎)  15 septembrie 2015 09:00 (EEST)
A se vedea mai sus aspectele de luat in considerare inainte de graba de a bloca. Strainu vad ca desconsidera alte contributii in afara scrierii articolelor bune. Exact, analizati numarul contributiilor valide dupa cum ar fi adaugarea de bibliografie in numeroase articole care pot fi astfel dezvoltate.--5.15.40.240 (discuție) 15 septembrie 2015 14:58 (EEST)
Care sunt, mai exact, contribuțiile pozitive pe care le revendicați (pentru că, în acest amestec de adrese IP anonime, cu greu se descurcă cineva)? Nu e mai simplă soluția înregistrării și „contabilizării” tuturor contribuțiilor sub același cont? Aveți motive concrete pentru a o evita? --Pafsanias (discuție) 15 septembrie 2015 15:13 (EEST)
Sunt grăbit, într-adevăr, n-au trecut decât 45 de zile de când îi ziceam lui Ionutzmovie că încă nu îl hărțuiți</ironie>. Între timp, ați trecut și acest prag, m-ați testat și pe mine și apoi ați trecut la Mihai, Pafsanias și Tgeorgescu Toate astea în numai 45 de zile! Mie mi se pare că dumneavoastră sunteți chiar mai grăbit decât mine.--Strainu (دسستي‎)  15 septembrie 2015 16:49 (EEST)
 • De acord cu blocarea propusă, fără blocare automată și cu permiterea creării de conturi. —Andreidiscuţie 15 septembrie 2015 09:58 (EEST)
 • Am citit toate explicațiile furnizate. Sunt de acord cu blocările propuse, termenele respective și textul justificării. (Asybaris01 s-a pronunțat împotrivă?) --Pafsanias (discuție) 15 septembrie 2015 14:34 (EEST)
 • Da, d-le Pafsanias, sunt impotriva. Nu v-a injurat, nu v-a atacat, a vorbit principial, corect, romaneste, cu opinii contrare domniilor voastre. Aici la wiki functioneaza se pare principiul: cine nu-i cu noi este impotriva noastra... si atunci il blocam. Va alegeti sysopii dupa chipul si asemanarea domniilor voastre... vezi cazul Wintereu. Nu fac atac la persoana dv... imi exprim opinia. Asybaris aport 15 septembrie 2015 21:59 (EEST)
 • Am citit toate explicațiile furnizate și sunt împotrivă. Mă repet, anonimul oferă niște argumente pertinente în mai toate discuțiile, că vă place sau nu, iar din partea domniilor dumneavoastră observ, doar, că vă irită faptul că editează ca anonim. În rest nu am văzut nici o argumentație solidă pentru blocare, deși am solicitat-o indirect mai sus. Această coaliție nedreaptă împotriva lui fiindcă le arată, într-un mod civilizat, unora bârna din ochi o consider împotriva spiritului de atragere de noi contribuitori. Acest anonim reprezintă un posibil contribuitor de valoare al Wikipediei. Vă rog să-mi dați exemple unde a acționat malițios sau deviant și sunt dispus să le discut caz cu caz. Dacă acest anonim este troll, atunci și eu sunt un troll. Strainu dacă consideri că a trage pe cineva de mânecă când consideri că greșește este trolling, atunci și tu ești un troll. Concluzia de trolling în acest caz o găsesc pripită și neîntemeiată. Cele bune, --Silenzio (discuție) 15 septembrie 2015 21:26 (EEST)
Silenzio, vă invit să enumerați argumentele pertinente ale anonimului din intervențiile menționate de mine în ultimul mesaj. Dacă nu veți face acest lucru, din punctul meu de vedere intervenția dvs. este nulă.
Sunteți printre cei care v-ați plâns de discuțiile nesfârșite și fără finalitate de la ro.wp; spuneți-ne deci ce finalitate a avut discuția asta? A dus la modificarea vreunui articol într-un fel sau altul? A dus la vreo modificare a politicilor? NU! Și atunci, care a fost rolul ei? Ca anonimul și Tgeorgescu să facă schimb de teorii filosofice și cam atât. Puteau foarte bine să facă chestia asta pe un forum.--Strainu (دسستي‎)  15 septembrie 2015 22:06 (EEST)
Uite care-i treaba, nu cred că ești în postura să declari pe cineva nul sau intervenția cuiva nulă. Am spus că sunt dispus să discut caz cu caz cele enumerate. Deci, pe rând voi trebuie să spuneți care e problema în Discuție_Utilizator:Ionutzmovie#Protejare? Te rog, explică? Iar eu o să-ți spun punctul meu de vedere. Văd că și tu ai întrebări asupra acțiunii lui Ionuț? Ce a spus rău sau neadevărat la Mihai? Poți să aperi întotdeauna modul de a discuta al lui Mihai? În povestea aia cu Transilvania, istoria este subiectivă. O fi greșind, dar persoana trebuie convinsă prin argumente că greșește, nu prin constrângeri, gen blocare, reclamații ș.a.m.d.
Eu nu m-am plâns și nu prea plâng. Singura problemă cu discuțiile la noi e că nimeni nu-și asumă responsabilitatea să tragă concluziile și cred că nu mă poți acuza pe mine că am fugit de responsabilități.
Din punctul meu de vedere toate intervențiile tale de până acum sunt nule și voi acționa în consecință, deoarece nu sunt convins de acuzația de trolling. Tu blochezi, iar eu voi debloca, dacă așa pui problema.--Silenzio (discuție) 15 septembrie 2015 22:47 (EEST)
Silenzio, am dat acest exemplu și la Reclamații, când era mai proaspăt, însă nu e o problemă să-l repet și aici: 86.125.161.112. Utilizatorii fără drepturi speciale nu vor putea vizualiza contribuțiile șterse, dar pentru mine este suficient că o pot face administratorii. --Pafsanias (discuție) 15 septembrie 2015 22:28 (EEST)
Care este gravitatea acestei probleme? A avut o opinie contrară lui Wintereu, golire în loc de ștergere, dar este asta așa o mare gafă? Toți ne aflăm la un moment dat pe poziții contrare, iar unul dintre noi poate să greșească. Nu înțeleg ce este atât de grav în acest caz? Te rog, explică că nu înțeleg. --Silenzio (discuție) 15 septembrie 2015 23:04 (EEST)
Încerc să explic. Un utilizator neconfirmat nu poate scoate eticheta {{șr}} și nici n-ar trebui să-i treacă prin cap acest lucru. Noi știm, însă, că nu e vorba de un utilizator cu trei contribuții... Știm și că este de părere că trebuie păstrate și paginile de discuție orfane care conțin o singură legătură externă, nefuncțională (de la Ionutz). În trecut am văzut ștergeri de pagini de discuții care conțineau zeci de legături externe inutile, dar nu aceasta este problema. Mai știm, de asemenea, că este în favoarea păstrării în articole a unor pasaje contestate cu diverse argumente. Mai știm și că unii utilizatori experimentați au fost aduși la exasperare de intervențiile sale și erau pe punctul de a părăsi proiectul. De unde le știm? Sunt aceste contribuții adunate sub un singur cont? De bună seamă că nu. Nu trebuie însă să ne deranjeze versatilitatea unor conturi cu IP dinamic. Unele dintre contribuții sunt revendicate ca valoroase, iar alte comparații de conturi sunt declarate irelevante de către același utilizator. Există vreo limită a acestui quiproquo?
Nu văd cum anume blocarea propusă (fără blocare automată și cu permiterea creării de conturi) ar putea afecta contribuțiile potențiale pozitive ale unui utilizator. După părerea mea, este vorba doar despre împiedicarea unor procedee ilegitime. Utilizatorul cu potențial pozitiv este invitat să se înregistreze și să contribuie în continuare. (Părerea mea este că dispune deja de un cont înregistrat, dar aceasta nu are nicio valoare aici.)
Obiecția mea nu este față de folosirea conturilor cu IPuri anonime. Există astfel de conturi stabile, pe durata mai multor ani. Nu văd nicio diferență față de contul meu, care este aproape la fel de anonim (am pus doar un nume fals în loc de cifre). Atunci când cifrele sunt folosite, însă, în mod deliberat pentru a distribui contribuțiile pe zeci (sute?) de conturi, mă îndoiesc de buna credință a utilizatorului. Păcatul meu.--Pafsanias (discuție) 15 septembrie 2015 23:37 (EEST)
Un utilizator neconfirmat nu poate scoate eticheta {{șr}} și nici n-ar trebui să-i treacă prin cap acest lucru. (???) Cine spune asta? Pagina aia de discuție orfană dacă ar fi existat bunăvoință putea fi transformată într-o pagină test și nu propusă spre ștergere. Pagina aia cu o singură legătură trebuia ștearsă direct, fără discuții. Nu înțeleg de ce i s-a cerut protejarea? ș.a.m.d. Ulterior nu a mai putut fi ștearsă deoarece i s-a dat apă la moară. Nu cred că cineva trebuie blocat pentru discuții editoriale, iar referitor la exasperare, mi se pare că s-a ajuns prea ușor la exasperare. La un moment dat și eu îi exasperam pe Gutza și AdiJapan în Discuție:Limba neerlandeză, dar repet, exasperarea unora nu este motiv de blocare.
Observ, aceași obsesie cu contul de utilizator. Nimeni nu este obligat și nu poate fi constrâns să-și facă cont, iar această blocare, constrânge.--Silenzio (discuție) 16 septembrie 2015 00:00 (EEST)
Cine spune asta?! Am crezut că spune {{șr}}, dar se mai sinchisește cineva să citească formatele de întreținere? Cu siguranță nu o mai fac utilizatorii în aparență neconfirmați, care au o opinie proprie asupra regulilor de aplicat. --Pafsanias (discuție) 16 septembrie 2015 00:11 (EEST)
Wikipedia:Vandalism: Ștergerea formatelor {{copyvio}}, {{șr}}, {{șterge}} sau a altor formate care avertizează asupra conținutului paginii.Ionutzmovie discută 19 septembrie 2015 02:42 (EEST)
Eticheta spune că Utilizatorii confirmați au dreptul de a șterge sau înlocui această etichetă pe baza criteriilor stabilite de comunitate., dar nu spune niciunde că cei neconfirmați nu ar avea dreptul. Aș spune că dacă aceasta este îndrumarea pe care te bazezi, este incompletă, iar de aici până la expresia: nici n-ar trebui să-i treacă prin cap acest lucru. e distanță lungă. Astfel de expresii mă fac să dau în trolling. :) Adică, este Wikipedia doar moșia voastră? A anonimilor ascunși după poreclă. Parcă-i aud pe cei care ne blamează că ne ascundem după nick-uri, deoarece nu ne semnăm cu numele și prenumele și, astfel, nu ne asumăm responsabilitate celor afirmate. --Silenzio (discuție) 16 septembrie 2015 00:24 (EEST)
Acuma, dacă e să dai și tu în trolling, mai bine renunț. Nu vreau să subliniez wikiavocățește diferența dintre Utilizatorii confirmați au dreptul și Orice utilizator are dreptul... Adevărul este că unora le-ar putea trece prin cap. --Pafsanias (discuție) 16 septembrie 2015 00:35 (EEST)
Pe scurt de la Reclamații: utilizatorul a fost identificat ca troll de cel puțin 4 utilizatori, printre care doi sunt administratori [7], [8], [9], Discuție_Utilizator:Turbojet/Arhiva2013#Trolling.3F. A se vedea și înșiruirea la zid a mai multor wikipediști de aiciIonutzmovie discută 16 septembrie 2015 00:50 (EEST)
Folosiți cu prea multă ușurință, mai nou, termenul de troll, contrar celor scrise la What is a troll? Iar, în alte cazuri, când trollingul este evident, dar utilizatorul este înregistrat aveți nevoie de ani să-l observați. --Silenzio (discuție) 16 septembrie 2015 00:58 (EEST)
Dacă vă referiți la mesajul lui Giku, pe care dvs. l-ați considerat atac la persoană și trolling, atunci sunteți rău intenționat. Lucru grav pentru cineva care a scris politica privind Buna credințăIonutzmovie discută 16 septembrie 2015 01:02 (EEST)
Am folosit termenul de trolling exact așa cum a fost el folosit de cei patru utilizatori prin mesajele în care au reclamat acțiunea ca fiind trolling (citez „Nu mai hrăniți trollul”, „Don't feed the troll!” de trei ori). Considerați că cei patru utilizatori nu au avut motive obiective de a aplica recomandarea de la Wikipedia:Trolling#Soluții și că ar fi fost nevoiți să comunice în continuare?— Ionutzmovie discută 16 septembrie 2015 01:06 (EEST)
Ce vorbiți aici? Cred că ați devenit confuz, dacă amestecați acum discuția de pe pagina mea de utilizator cu asta de aici. Pe această pagină nu m-am referit niciunde la Giku. Nu trageți concluzii aiurea și mă faceți pe mine rău intenționat. Pe bune! --Silenzio (discuție) 16 septembrie 2015 01:11 (EEST)
M-am referit la aveți nevoie de ani să-l observați, o sintagmă care nu era necesară în contextul discuției, prin care ați făcut referire la replica lui Giku pe pagina dvs. de discuție— Ionutzmovie discută 16 septembrie 2015 01:15 (EEST)
Nu amestecați discuțiile! Mă refeream la indivizi precum Ark25 sau BaicanXXX, dacă chiar doriți să știți, care-au bântuit pe aici cu anii, trolling serios, înainte de a se lua deciziile de blocare. Decizii luate de mine, by the way! Iar acum deoarece discutăm de un anonim, v-ați epuizat cam repede. Și nu discutăm de aceași gravitate a faptelor. Asta e problema mea!--Silenzio (discuție) 16 septembrie 2015 01:19 (EEST)
Legat de utilizatorii anonimi: nu le putem impune să se înregistreze, însă trebuie stabilit un sistem de contorizare al avertismentelor. De exemplu, aici pe pagina de discuție a ip-ului din Tg. Mureș s-au acordat două avertismente (a se observa interesul comun pentru ciorne). Printre avertismentele indicate mai recent și care nu s-au cumulat se numără Discuție Utilizator:86.125.161.234, Discuție Utilizator:86.125.162.32, Discuție Utilizator:86.125.173.105, Discuție Utilizator:5.15.186.249, Discuție Utilizator:5.15.13.44 (interesul comun pentru fizică) și acestea sunt doar o parte din avertismentele primite (în patrularea zilnică a schimbărilor recente am observat deseori acordarea de avertismente de nivelul 1 și 2 pe paginile de discuție ale IP-urilor din razele de IP-uri indicate de checkuser mai sus, care pe hartă sunt localizate în aceeași locație). A se lua în considerare și avertismentele primite pe raza de IP-uri 5.15.0.0/16 de aici; o parte din ele indică tot aceeași locație. Având IP dinamic, aceste avertismente nu s-au mai contabilizat, anonimul sau anonimii contribuind de pe un alt IP pe care au primit alte avertismente de nivel inferior celor deja primite. Prin cumularea acestor avertismente de-a lungul timpului, anonimul ar fi fost blocat dacă toate contribuțiile s-ar fi făcut de pe același cont. Posibil să fie un calculator public, caz în care contribuțiile ar veni din partea a mai multor persoane, de aceea sunt de acord cu compromisul prin care blocăm open proxy-ul conform Wikipedia:Blocare#Proxy-uri anonime sau deschise, dar permitem utilizatorilor de bună credință să-și facă un cont. Pe viitor trebuie să găsim un sistem prin care să putem depista acceași persoană care folosește ip-uri diferite pentru a ocoli blocarea, unul de genul acesta, sau măcar o pagină unde să putem raporta suspiciunile de acest fel.— Ionutzmovie discută 16 septembrie 2015 02:31 (EEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── În urma intervențiilor lui Silenzio și Asybaris01, consider că nu mai pot aplica eu această blocare fără ca un birocrat să decidă validitatea argumentelor celor 2 părți. Îmi cer scuze celor care așteptau ca acest lucru să se întâmple rapid.

Din punctul meu de vedere, utilizatorul trebuie blocat, deoarece intervențiile sale sunt preponderent agresive, de multe ori la limita atacului la persoană; cele câteva "argumente pertinente" nu echilibrează situație. Reiau lista pentru clarificarea colegilor care spun că "nu v-a atacat":

Silenzio, eu am o soluție foarte simplă împotriva personajelor de acest tip: ignoralca. Din păcate nu toți colegii noștri pot să o aplice. Vă urez să nu-l aveți niciunul pe wiki-conștiință. Cât despre "nu cred că ești în postura să declari pe cineva nul sau intervenția cuiva nulă" afirmația mea a fost "din punctul meu de vedere intervenția dvs. este nulă" (adică eu personal nu o consider un argument valid); nu am spus nimic despre dvs., de aceea îmi mențin afirmația, dar după cum vedeți, las decizia pentru persoanele alese de comunitate în acest scop.--Strainu (دسستي‎)  16 septembrie 2015 09:33 (EEST)

 • A încălcat în repetate rânduri Wikipedia:Hărțuire#Wikivânarea și cu alți utilizatori, încercând să incite la dispută, și a folosit Wikipedia ca pe un forum în repetate rânduri, inclusiv la Cafenea. Mai nou le cere lui Strainu aici și lui Andrei Stroe aici să țină cont de politici și nu de eserui, el însuși adăugând explicația nenecesară de aici deși eticheta menționează același lucru (adică consideră unele eseuri i se aplică și altele nu, ignorând politicile).
 • A transformat Wikipedia într-un un cîmp de luptă în mai multe ocazii.
 • Wikipedia:Nu distrugeți Wikipedia pentru a vă demonstra punctul de vedere menționează ca exemplu Procesomania — creare intenționată de conflicte întreținute artificial, ceea ce se poate observa în modificările indicate de Străinu și contestate de Silenzio.
 • Grav este și faptul că a fost aproape să-l alunge pe Sîmbotin aici, unde a încălcat încă o dată Wikipedia:Blocare#Perturbarea activității. Pentru că nu are cont, contribuțiile sale sunt foarte greu de urmărit, dar ele se extind pe parcursul a mai multor ani, ani în care a inflamat o Wikipedie care nu mai are nevoie de dispute.— Ionutzmovie discută
 • Consensul nu este unanimitate, asta este, chiar dacă unii sunt nemulțumiți. Dacă ați ajuns așa de departe că ați delimitat clar problema, ați stabilit planul de acțiune, și mai urmează doar câteva modificări minore, ar fi păcat să vă opriți acum. --Mihai (discuție) 18 septembrie 2015 14:07 (EEST)
După cum ne spune regula nr. 9 Blocarea este principalul instrument pe care Jimmy Wales l-a lăsat pe pămînt la îndemîna adminilor, cu scopul de a înlesni atingerea consensului. Se pare că asta e regula de bază a funcționării rowiki, atunci cînd simpla hărțuire a celor cu alte păreri nu funcționează.--MariusM (discuție) 19 septembrie 2015 01:17 (EEST)
Indiferent de decizia discuției, un checkuser a stabilit că 5.2.200.163 este un open proxy, caz în care se aplică Wikipedia:Blocare#Proxy-uri anonime sau deschise, vezi un caz de aplicare aici.— Ionutzmovie discută 19 septembrie 2015 01:23 (EEST)
Mă întreb cum de ip-ul din Târgu Mureș adaugă referințe bibliografice la aceleași articole ca și Baican: 188.27.144.144 respectiv 86.125.183.126, tot Târgu Mureș, aceeași locație [10] [11], [12][13]. Dacă se verifică contribuțiile lui 188.27.144.144 din domeniul elementelor chimice, veți observa că ip-ul din Târgu Mureș adaugă referințe la aceleași articole. Repet că IP-urile din Târgu Mureș și 188.27.144.144 (considerat Baikan pe pagina din 188.27.144.144) descriu modificările în același fel. Nu cred că este o coincidență și că ar fi doi utilizatori diferiți care să contribuie cu același lucru în aceleași articole. Cu 188.27.144.144 avem confirmarea că știe să se folosească de open proxy. Rog birocratul care închide discuția să verifice contribuțiile lui 188.27.144.144 cu ale ip-urilor care încep cu 5 și 86, cu o parte din ele fiind găsite ca aparținând de gamele din care aparțin IP-urile din Târgu Mureș, și să ofere o concluzie cu privire la asemănarea în stilul modificărilor și a descrierilor lor. Vezi și aceleași ip-uri care încep cu 5 și cu 86 și care sar în apărarea lui Baikan și nu este singurul loc.— Ionutzmovie discută 19 septembrie 2015 01:40 (EEST)
Folosirea talentului wikiavocățesc în apărarea unor utilizatori „defavorizați” (Baican, Ark, Valimali) este una din trăsăturile patente ale șopârlicatorului bine intenționat (evit termenul de troll, conform recomandării). Faptul că a „trecut” prin aceleași articole s-ar putea datora unei coincidențe de preocupări, deși pentru mine există o diferență clară de nivel în argumentare (niciunul dintre cei apărați nu folosește argumente din arsenalul filosofiei științei). Sau ar putea însemna doar dorința de a se dovedi la nevoie util, prin adăugarea de bibliografie și legături interne. --Pafsanias (discuție) 19 septembrie 2015 15:36 (EEST)
Cu excepția situației în care un birocrat concluzionează faptul că unul sau mai multe IP-uri pot fi asociate cu vreun utilizator care este blocat la ro.wikipedia, orice altă măsură administrativă este în acest moment deja tardivă. Cu toate acestea, este necesar să ajungem cât mai repede posibil la un consens privind conduita de urmat în cazul unor astfel de situații neplăcute. Ignoralca este în mod cert un „remediu” eficient, însă doar pe termen scurt sau cel mult mediu. --Wintereu 20 septembrie 2015 01:01 (EEST)
Verifică și 5.15.1.32 care îl susține pe Baican aici. Dacă se constată că este aceeași persoană, checkuserii să procedeze conform politicilor.— Ionutzmovie discută 22 octombrie 2015 22:23 (EEST)

Ionutzmovie, e timpul să te oprești. Rolul checkuserilor e doar să verifice unul sau mai multe conturi în cazul unor încălcări ale politicilor ro.wp. Nu e rolul nostru să urmărim oamenii pe tot internetul sau să aplicăm blocări.

Ca administrator, nu pot decât să repet ce am spus mai sus: în urma discuției de față, nu sunt întrunite condițiile pentru aplicarea blocării. Singurii care ar putea trece peste opiniile lui Silenzio și Asybaris, argumentat, sunt birocrații. Mie faptul că nu a intervenit niciunul din ei (deși toți sunt checkuseri și cel mai probabil urmăresc această pagină) îmi sugerează că nu consideră oportun să facă acest lucru.

În concluzie, discuția de față este închisă. Dacă vrei să-ți notezi presupunerile undeva în afara Wikipediei ești liber să o faci. Dacă observi alte încălcări ale politicilor ro.wp pe paginile ro.wp de către vreunul din grupurile reclamate aici ești binevenit să depui o nouă cerere de verificare. Te rog însă ca înainte să faci acest lucru să studiezi bine toate informațiile pe care le ai la dispoziție și să ne dai o listă clară de IP-uri și motive pentru care ar trebui făcută verificarea. Mulțumesc pentru înțelegere.--Strainu (دسستي‎)  22 octombrie 2015 23:37 (EEST)

Atunci arhivați-o. Sunt sigur că participanții la discuție au rămas cu o impresie bună față de „utilitatea” checkuserilor.— Ionutzmovie discută 22 octombrie 2015 23:44 (EEST)

Alte comentarii[modificare sursă]

(mutat de mai sus)

Adaugă și 5.15.30.253. Ip-urile de genul ultimului de aici pot fi depistate prin Checkuser? Este a doua oară când observ folosirea unui ip a cărui locație nu poate fi depistată.— Ionutzmovie discută 15 septembrie 2015 12:31 (EEST)
Geolocația depinde de baza de date folosită. Whois zice că e IPul ar fi din Sibiu.--Strainu (دسستي‎)  15 septembrie 2015 13:04 (EEST)
Deci 2A02:2F05:602F:FFFF:0:0:4F75:B1BD este 5.15.30.253?— Ionutzmovie discută 15 septembrie 2015 13:07 (EEST)
De unde ai tras concluzia asta?--Strainu (دسستي‎)  15 septembrie 2015 14:49 (EEST)
Când am zis ultimul IP mă refeream la 2A02:2F05:602F:FFFF:0:0:4F75:B1BD, de asta am întrebat din nou.— Ionutzmovie discută 15 septembrie 2015 20:47 (EEST)

Utilizator:Receptie123, Utilizator:Bacria Andrei Catalin, Utilizator:Vlad24paco[modificare sursă]

Similitudini în calitatea și stilul contribuțiilor dau de gândit: Special:Contribuții/Reception123, Special:Contribuții/Bacria_Andrei_Catalin, Special:Contribuții/Vlad24paco. -- Victor Blacus (discuție) 2 septembrie 2015 23:11 (EEST)

Victor Blacus, aș fi preferat să treceți măcar un exemplu de încălcare a politicilor în cerere. Am făcut verificarea deoarece ultimii 2 sunt la {{au-trad4}}, deci se poate considera că au folosit conturile pentru a evita o blocare. Nu se confirmă.--Strainu (دسستي‎)  3 septembrie 2015 00:22 (EEST)
Mulțumesc, Strainu. -- Victor Blacus (discuție) 3 septembrie 2015 00:24 (EEST)
Ar mai fi de adăugat aici și „nou-venitul” Eucalipt, care, are aici doar 3 zile de când a apărut și deja o face pe patrulatorul; a propus spre ștergere pagini create de Vlad și Bacria (!). Paginile create de cei doi în mare parte au fost ”atinse” de ambii la scurt timp de la creare. Verificarea s-a făcut strict între cei trei bănuiți listați de Victor Blacus, sau mai aprofundat și pentru alte urme pentru fiecare în parte?
Mi se pare că Eucalipt și Vlad24paco au o oarecare legătură și cu Raul1372, care a fost blocat mai multe ori, ultima dată pentru o lună, reapărând pe 5 septembrie pentru a-și anunța retragerea, iar în aceeași zi s-a înregistrat și Eucalipt. Trebuie să fie vreo legătură între ei. Dacă nu o arată checkuser-ul probabil folosesc proxy. --XXN, 8 septembrie 2015 19:35 (EEST)
O altă similitudine e că atât Vlad24paco cât și Eucalipt se vor patrulatori (în condițiile în care contribuțiile lor sunt foarte problematice), ultimul chiar și-a înaintat candidatura prin autonominalizare. În același timp, Bacria Andrei Catalin este obsedat de a nominaliza la diferite funcții pe alți utilizatori. La unii din ei se poate observa tendința de a introduce scurte informații false în articole și cam toți recurg la traduceri automate. --XXN, 8 septembrie 2015 19:51 (EEST)
Pare a fi prietenul nostru Ervin C. blocat global [14], parcă avea un cont asemnănător cu Receptie123. În orice caz, Bacria Andrei Catalin folosește acceași tactică de a primi funcții și Ervin (Mr. Man) și Receptie123 ([15]) și dacă nu le primește, (vezi aici) propune pe alții și apoi le cere să fie numit la rândul său, vezi aici. Mai ales că cere arhivarea paginilor (v. pe pagina de discuție a lui Wintereu) pentru a șterge urmele. Ervin obișnuia să copieze designul semnăturilor, lucru pe care l-a făcut și Receptie123 prin copierea semnăturii lui Cezarika1.— Ionutzmovie discută 8 septembrie 2015 19:37 (EEST)
Aș adăuga la Raul1372 și ocolirea blocării ca anonim prin vandalismele repetate din paginile dedicate serialelor și canalelor de televiziune. (includere de informații false [16], modificări care corespund cu cele ale lui CataGamer. Paginile traduse automat de cei amintiți mai sus seamănă cu discursul ultimului de aici. Posibil să fie aceeași persoană.— Ionutzmovie discută 8 septembrie 2015 19:44 (EEST)
Ervin C. avea obsesia să devină administrator pe toate proiectele.
Ervin C.=Ervin:D=Ervin steaua1=Helga=Misterr=Mr. man=Memo18, iar Reception123=Receptie123. --GEO (discuție) 8 septembrie 2015 20:58 (EEST)
Sunt mulți mai mulți, = Cristian Cirlanaru, Helga Beatrice. Ervin obișnuia să intre în contact cu clonele sale, la fel cum s-a întâmplat la Bacria cu Vlad24paco, aici.— Ionutzmovie discută 8 septembrie 2015 21:20 (EEST)
Mai multe posibile, de-ale lui Ervin:

--GEO (discuție) 12 septembrie 2015 23:02 (EEST)

Receptie123 a cerut redenumirea pentru că a fost blocat la en:wp, ca clonă a lui Licusoara și Mimitica, altă clonă a lui Ervin. Ervin, Memo, Receptie123 meta:Translations:IRC/14/ro și Bacria includ în articole traduceri de slabă calitate. În orice caz, cererea de aici este fondată, pe motivul epuizării răbdării comunității.— Ionutzmovie discută 8 septembrie 2015 21:20 (EEST)

Ervin C. si Cristian Cirlănaru nu mai pot fi verificați. Receptie e in cu totul altă situație față de restul.

Eucalipt, Raul1372 și Sergentul sunt unul și același.

Checkuserul nu îmi oferă niciun motiv serios să cred că Bacria, Vlad și CataGamer sunt unul și același sau că ar folosi proxyuri. Mai degrabă sunt niște cunoscuți care s-au hotărât să editeze Wikipedia împreună.--Strainu (دسستي‎)  9 septembrie 2015 10:10 (EEST)

Aveți dreptate, domnule Străinu, sunt acela cu Eucalipt și Raul1372, dar de acum înainte voi activa doar pe contul Sergentul.Sergentul (discuție) 9 septembrie 2015 10:51 (EEST)
Sunteți cumva și Andrei Spary? -- Victor Blacus (discuție) 9 septembrie 2015 11:49 (EEST)
Nu. Uitați-vă la schimbări recente. I-am anulat modificările. Puteți contacta un birocrat pentru a-mi șterge conturile Eucalipt și Raul1372 pentru că nu vreau să mai aud de ele? Sergentul (discuție) 9 septembrie 2015 11:58 (EEST)
Ca să înțelegeți: Contul Raul1372 este contul fratelui meu care folosește același telefon și computer ca și mine și care folosește aceeași rețea wifi. Conturile mele sunt doar Eucalipt, pe care nu îl voi mai folosi, și contul Sergentul pe care sper să îl folosesc de-acum înainte. Contul Raul1372 nu va mai fi folosit niciodată, la fel ca contul Eucalipt. Cu contul Sergentul sper să fac modificări construnctive și să fie ultimul cont creeat de mine. Contul Eucalipt nu are nicio legătură cu Vlad24paco. Eu am anulat multe modificări neconstructive și am adăugat formate de avertizare, iar el nu. Eu am crezut că o să primesc statutul de patrulator, dar nu am citit că trebuie să am o vechime de o lună. Sper să am un viitor bun cu contul Sergentul, și cine știe, poate o dată și o dată o să devin administrator (sper). Cu tot respectul pentru voi, Sergentul (discuție) 9 septembrie 2015 13:05 (EEST)
De menționat că și Ervin a adus o scuză cu fratele său la Cafenea prin 2011.— Ionutzmovie discută 9 septembrie 2015 14:00 (EEST)
Sergentul, explicați-ne și nouă cu ce scop vă creați atâtea conturi.— Ionutzmovie discută 9 septembrie 2015 14:03 (EEST)
Domnule Ionutzmovie, eu în 2011 nici nu știam că se pot modifica paginile la Wikipedia. Întrebați-l pe Străinu care este ip-ul meu și care este ip-ul lui Ervin. Eu nu am nicio legătură cu el. În legătură cu conturile, contul Eucalipt am vrut să-l creez în august, dar nu am putut, pentru că ip-ul și Raul1372 erau blocate. Numele Eucalipt nu prea mi-a plăcut și m-am gândit la un nou început. Așa s-a creeat contul Sergentul. P.S.:Comparați scrisul meu cu scrisul lui Vlad24paco sau al lui Bacria Andrei Cătălin și o să vedeți diferența. Sergentul (discuție) 9 septembrie 2015 15:16 (EEST)
Conform rezultatului checkuserului de mai sus și a Wikipedia:Clone, care specifică „dacă o persoană este descoperită că a folosit mai multe conturi și prin aceasta a violat politica de față, clonele trebuie blocate definitiv”, am blocat definitv conturile Raul1372 și Eucalipt. Vă rog să nu ai folosiți alt cont decât Sergentul, altfel riscați să fiți blocat și pe contul principal, pentru că se vor lua în considerare avertismentele acordate contului Raul1372.— Ionutzmovie discută 12 septembrie 2015 20:23 (EEST)

GEO, nu se pot face verificări pentru utilizatori care nu au editat în ultimele 3 luni.--Strainu (دسستي‎)  12 septembrie 2015 23:27 (EEST)

Să se verifice dacă sunt blocate toate cele deja dovedite, iar pe celelalte să le avem în vedere în caz că vor mai fi folosite. --GEO (discuție) 12 septembrie 2015 23:39 (EEST)
Alt motiv de blocare: fără o cerere pentru un cont de robot, nu sunt permise numele de utilizator alcătuite din cuvintele: "bot", "robot". --GEO (discuție) 13 septembrie 2015 00:01 (EEST)
@GEO: Nici eu (Sîmbotin) și nici dl. Vitalie Ciubotaru nu am făcut o astfel de cerere; chiar trebuia? Pagina de politică oficială WP:NUME zice că „Wikipedia nu permite anumite tipuri de nume de utilizator...”, dar mie mi-a permis timp de aproape șapte ani. Posibil ca acesta să fie un bun pretext pentru „prietenii” pe care îi am pe aici să scape de mine... --Bătrânul (discuție) 13 septembrie 2015 16:47 (EEST)
În cazul acesta trbuie să menționăm și excepțiile de la regulă în pagina politicii.— Ionutzmovie discută 13 septembrie 2015 17:15 (EEST)

O fi o simplă coincidență că Sergentul îl avertizează pe Comandantul? E o adevărată armată (de trolli/clone).

Încă un cont care ar putea avea legătură cu aceștia e Dinudid. Ce-i drept, de peste un an n-a mai fost activ, dar pentru evidență merită menționat aici. --XXN, 25 septembrie 2015 23:03 (EEST)

Ip-urile 5.14.237.126, 5.14.253.188, 5.14.237.145, 5.14.246.199 între ele (sunt doar o parte) și cu oricare din cei de mai sus. Sunt mai multe contribuții din Călărași și Constanța 5.14.243.28 de pe mai mutle ip-uri, de la care provin acțiuni inutile precum înlocuirea inutilă a unei imagini, introduecrea de text pueril sau fără surse, încălcări ale drepturilor de autor. De altfel și numărul mare de avertismente cumulate pe paginile de discuție ale ip-urilor ar justifica blocarea. Au același interes pentru câini, iar acest tip de acțiuni se observă cel mai bine în istoricul articolului Câine. Am mai văzut în ultimele luni și vandalism de genul: în descrierea modificărilor se specifică Adăugat legături, Erori ortografice sau altă exprimare pentru a masca vandalismul, [17].— Ionutzmovie discută 29 septembrie 2015 14:36 (EEST)
Rog a se verifica toate ip-urile care apar în istoricul articolului Câine și Pastramă, ale căror contribuții au fost anulate foarte des, în vederea indentificării razei de ip de pe care contribuie anonimul. Dacă toate modificările ar fi fost făcute de pe un singur cont, atunci ar fi strâns cel puțin 3 termene de blocare.— Ionutzmovie discută 2 octombrie 2015 14:13 (EEST)
Exact. Câine și Pastramă. -- Victor Blacus (discuție) 2 octombrie 2015 15:40 (EEST)
Mai erau vandalisme asemănătoare cu cele de la „câine” pe la articolele despre om, femeie, bărbat, copil ș.a., individul fiind preocupat cu clasificarea lor după înălțime, greutate și alți parametri. --XXN, 2 octombrie 2015 15:50 (EEST)
Sunt mult mai multe pagini, Sîmbotin a fost cel care a anulat cel mai des astfel de modificări distructive.— Ionutzmovie discută 2 octombrie 2015 15:53 (EEST)
Articolul femeie chiar și în versiunea actuală era vandalizat de el, stând așa de un an... Același anonim mai are în cont multe modificări discutabile și a făcut propuneri la Proiectul săptămânii, în istoricul căruia mai pot fi văzute și alte adrese IP, care de altfel nu au dreptul să introducă propuneri și drept urmare atunci se convenise să fie semiprotejată permanent pagina. --XXN, 2 octombrie 2015 16:10 (EEST)
Adaugă și 5.14.245.67. Ne răspudne cineva cu o verificare?— Ionutzmovie discută 7 octombrie 2015 20:26 (EEST)
În istoricul paginii de discuție a lui Raul1372, în seria de ștergerei operată de acesta poate fi observată și intervenția adresei IP 79.114.21.186. Ar putea fi utilă și verificarea acesteia pentru a se vedea dacă de ea nu mai sunt legate și alte conturi. --XXN, 7 octombrie 2015 23:48 (EEST)
Somn ușor, dragi checkuseri. Anonimul umblă zilnic nestingherit.— Ionutzmovie discută 13 octombrie 2015 19:40 (EEST)
Pentru că vă lansați în speculații cu fundament slab la care un checkuser nu poate adăuga mai nimic. Când vine vorba de anonimi, deja aveți aproape toate informațiile pe care le avem și noi. Cu cele în plus, pot confirma (dacă era nevoie) identitatea între ele a IP-urilor cu 5. dar nu cu Raul/Eucalipt/Sergentul. Dacă credeți că e cazul, puteți bloca gama de IP-uri a lui 5.*.*.* (cu grijă să fie cât mai restrânsă), și blocarea n-o să-l afecteze pe Sergentul. Ceea ce puteați face oricum. Pot confirma în schimb că IP-ul cu 79. este Raul/Eucalipt/Sergentul, tot așa, dacă era vreo îndoială. —Andreidiscuţie 13 octombrie 2015 20:00 (EEST)
Da, blocarea gamei este necesară, anonimul are multiple modificări distructive făcute zilnic de peste un an (eu, Sîmbotin și Victor Blacus putem confirma, pentru că patrulăm pagina de schimbări recente zilnic) și profită de faptul că noi avem dificultăți în a bloca un utilizator dacă acesta are IP dinamic. De fapt, nu poți bloca cu adevărat un utilizator dacă are IP dinamic, pentru Wikipedia este depășită de situație și a rămas proiectată doar pentru IP-uri statice. Mulțumesc de confirmare, la prima modificare distructivă pe care o văd la anonimul respectiv voi purcede și la blocarea gamei de ip-uri.— Ionutzmovie discută 14 octombrie 2015 23:28 (EEST)
Observ că își continuă comportamentul (ba chiar se marchează ca troll sau își marchează contribuțiile eronat ca să inducă în eroare) și acum o face și de pe un modem Orange cred (vezi cererea de mai sus). Andrei Stroe, poți calcula o gamă de IP care să-i acopere contribuțiile? Mulțumesc pentru ceea ce puteați face oricum, am s-o aplic pe viitor ca să nu mai deranjez checkuserii. — Ionutzmovie discută 17 octombrie 2015 17:08 (EEST)
Conform Whois [18] , IP lui Bacria este din Italia. Sergentul 16 octombrie 2015 07:38 (EEST)
Utilizator:Sergentul nu sunt din Italia,nu sunt italian,sunt român la fel ca tine,locuiesc în România.--Bacria Andrei Catalin 17 octombrie 2015 12:08 (EEST)

User:Alex Khan93 și User:2A02:2F0B:B0AF:FFFF:0:0:5679:AA0[modificare sursă]

Adaugă la Renașterea națională a României textul contestat de la Istoria românilor. Am suspiciunea că este vorba de un utilizator blocat în 2013, Black Agent, care avea obiceiul de a adăuga plagiate sau traduceri agramate masive , fără diacritice sau referințe, în articole istorice. Pe atunci Andrei a făcut o ștergere masivă a contribuțiilor sale și ale IP-urilor folosite, desigur că între timp nu de mai poate verifica. Dar abuzul de conturi actual trebuie verificat. --Mihai (discuție) 26 august 2015 20:24 (EEST)Si care e problema dumitale ca sunt clona? Parca se spune despre Wikipedia ca-i enciclopedie libera, ca oricine e binevenit sa faca o modificare constructiva.

Daca nu ai sesizat, articolul arata intr-o stare deplorabila, incomplet, ciot intr-un cuvant. Asa se vrea Wikipedia in limba romana sa se prezinte? Daca tu sustii ca ce am facut eu e copiat (desi am postat referinte catre surse bibliografice), atunci de ce nu faci tu un articol mai bun ca al meu?

Tipic romanesc: [atac la persoană șters]. Pana una alta, eu zic ca ar trebui ca modificarea facuta de mine sa ramana astfel pana vine un alt user sa aduca o modificare constructiva si mai buna. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alex Khan93 (discuție • contribuții).

În ce fel au încălcat politica privitoare la clone pentru a fi nevoie de un checkuser? Oricum, din moment ce textul e identic și utilizatorul a recunoscut implicit că îi aparține ("modificarea făcută de mine"), cred că putem presupune că e vorba de o aceeași persoană fără a face efectiv operațiunea de checkuser.
În ceea ce-l privește pe Black Agent, Alex Khan93 a început editarea când a fost blocat acel cont, dar mai putem face ceva doar dacă Andrei mai ține minte informații despre utilizatorul respectiv.--Strainu (دسستي‎)  27 august 2015 10:11 (EEST)
Nu-mi amintesc, dar se poate observa ce IP-uri au fost blocate la acea vreme ca clone ale lui Black Agent. Oricum, atâta vreme cât Alex Khan93 nu încalcă drepturile de autor așa cum făcea Black Agent când a fost blocat, nu ne interesează dacă este tot el, mai ales că blocarea lui Black Agent a expirat demult.
Apariția unor sporadice modificări anonime trebuie privită cu mai multă toleranță, pentru că e ceva ce se poate întâmpla accidental oricui. Un checkuser nu se impune decât în prezența unor indicii că s-ar fi încălcat politica Wikipedia:Clone — participări la discuții pe mai multe voci, ocolirea blocărilor (adică acțiuni foarte probabil deliberate), or aici nu este cazul de niciuna.
Alex Khan93, ca o mică observație, faptul că nu se impune verificarea nu înseamnă că ceea ce faceți este perfect în regulă. Vă rog să adresați problemele ridicate referitor la contribuțiile dv. Mutarea textului dintr-un articol în altul nu rezolvă nimic. —Andreidiscuţie 27 august 2015 13:31 (EEST)

BAICAN XXX și 5.2.200.163 via 188.27.144.144[modificare sursă]

Hărțuire, încălcarea Wikipedia:Clone, epuizarea răbdării comunității. A se observa folosirea acelorași termeni în descriere (ad, bib), precum și contribuții specifice lui BAICAN legate de termeni. A se avea în vedere și implicarea lui 5.2.200.163 în reclamația în legătură cu BAICAN.— Ionutzmovie discută 9 august 2015 23:54 (EEST)

Dacă ajută cu ceva, Baican a contribuit recent la Wikiștiri.— Ionutzmovie discută 10 august 2015 00:26 (EEST)
Prefer să-l las pe Andrei Stroe să analizeze cererea, e mai familiarizat cu Baican. Andrei, ai mail.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2015 00:31 (EEST)
La fel și pentru a treia cerere de verificare, Ark25 și 81.7.16.73, nu e stilul lui Ark, mi se pare tot stilul lui Baican.— Ionutzmovie discută 10 august 2015 00:40 (EEST)
IP dinamic, aceeași familie: 5.13.11.9 (descrieri anulate de Victor Blacus pe motiv de trolling), 5.15.53.107 (cu referire la cererea de mai jos), 5.15.181.181, (descrierea modif genul Baican), 5.14.252.0, 5.13.81.136?, 5.13.143.212, 5.15.248.231, 5.14.156.230, 5.14.235.203 și 5.14.251.30 (descrierea modificărilor asemănătoare prin simboluri ca paranteze), 5.15.4.6, 5.15.49.126, 5.15.10.221, 213.133.141.201 pentru 213.233.84.213. Adaug la justificare și influențarea discuțiilor dând impresia că mai mult de o persoană susține o opinie. Propun blocarea întregii raze de ip-uri, chiar dacă Baican va mai găsi alternative și anularea în masă a contribuțiilor dacă este necesar. De notat că redactează și ca anonim care încearcă să ia legătura cu Victor Blacus sau Turbojet pe probleme de fizică. Modificările lui Baican au ca țintă utilizatori precum Wintereu (aici intru și eu pentru că l-am nominalizat), Pafsanias si Pocor, Victor Blacus și toți cei care i se opun, făcându-și un obicei din a ataca administratori. De asemenea îl rog pe Andrei să verifice dacă SenatorulX are legătură cu orice ip folosit de Baican (similitudini în modul de hărțuire și aceleași ținte și, ca o coincidență, folosit în perioadele când Baican era blocat pe termene mai mici). Pentru a se sustrage de la verificări a cerut redenumirea contului din Senator în SenatorulX, altă motivație nu avea. Din arhivă și nu numai rezultă că cei doi utilizatori au interacționat pentru a se susține unul pe celălalt într-o discuție, neintrând în contradictoriu. Comparând modificările de la en:wp cu cele de la noi seamănă tot cu modificările lui BAICAN. Pentru ușurință în recunoașterea clonelor lui Baican propun adăugarea unei etichete și a clonelor în pagina de utilizator ca la Utilizator:Irismeister~rowiki. Dacă se adeverește rog checkuserul să propună blocarea la meta pentru ip-urile din razele de ip-uri de pe care contribuie, conform Global blocks (și Global locks pentru contul Baican XXX, conform plângerilor de la Cafenea, pentru a nu fi nevoiți să căutăm administratori pentru fiecare proiect) aducând ca dovadă și nenumăratele cereri de checkuser care s-au adeverit.— Ionutzmovie discută 10 august 2015 00:44 (EEST)
5.2.200.163 nu are absolut nimic din stilul lui BAICAN XXX. Senator a devenit SenatorulX în urma redenumirilor de cont globale, în loc de Senator~rowiki. --Silenzio (discuție) 10 august 2015 04:10 (EEST)
5.12.0.0/14 are 256.000 de IPuri și acoperă cel puțin 3 orașe majore ale României: Sibiu, Constanța, Galați. Nu cred că e oportun să le blocăm pe toate, mai ales că asemănarea cu Baican pare să se limiteze la contribuțiile din Constanța. Poate era omul în concediu.--Strainu (دسستي‎)  10 august 2015 10:17 (EEST)
Nu este cazul să verificăm pe SenatorulX. Este destul de evident că e altă persoană, cu un cu totul alt comportament. Redenumirea contului a fost făcută în sensul globalizării conturilor, pentru a evita coliziunea cu un alt Senator din alt wiki.
Este foarte puțin ce putem obține dintr-o verificare. IP-urile "de casă" ale lui BAICAN sunt cele din verificarea invocată. El a mai primit o susținere fermă și necondiționată la reclamații din partea unui anonim ce contribuie de la IP-uri ce încep cu 5 și 188, la un moment dat am constatat că unul dintre acestea era un open proxy. Nu știu dacă e tot el sau altă persoană cu care colaborează. Nu-mi amintesc ca BAICAN să fi avut contribuții de acest gen (sau, mă rog, nu i s-au atribuit în mod credibil astfel de contribuții).
Strainu, nu am primit mail. —Andreidiscuţie 10 august 2015 10:39 (EEST)
Și cele din gama 213, v. ip-ul de mai jos din care se înțelege că e tot Baican. Ne-am obișnuit la wiki să îngropăm problemele în loc să le tratăm.— Ionutzmovie discută 13 august 2015 00:23 (EEST)
De unde se înțelege ceea ziceți dv cum că ar fi Baican? Nu se ințelege deloc! Ionutzmovie se plânge cum că Baican ar ataca admini printre care unii care s-au nimerit să nominalizeze un candidat. Acum dacă cuiva fie el Ionutzmovie i se constata repetarea unor abateri procedurale serioase are impresia că e atacat, că e neapărat Baican, altcineva nu are voie să constate abateri serioase. Serios, sunt halucinante și absolut neacceptabile astfel de reactii neadecvate!--213.233.84.165 (discuție) 13 august 2015 00:56 (EEST)
Baican are un cont nou (mai precis, un sock puppet) - Sidacato (vedeți [[19]]). Blocat din nou la Wikționar, dar activ pe Wikiștiri. --Robbie SWE (discuție) 13 noiembrie 2015 22:22 (EET)

SenatorulX și 5.15.53.107[modificare sursă]

Per Wikipedia:Reclamații#SenatorulX.E2.80.8E. --Gutza DD+ 6 august 2015 22:22 (EEST)

Aveti vreun motiv intemeiat, dle Gutza, de a cere aceasta verificare? Dar indiferent de motiv, as fi curios sa vad daca sunt IP-uri asemanatoare în condiții de utilizatori diferiti.--5.15.53.107 (discuție) 6 august 2015 22:35 (EEST)
Nu pot confirma că cei doi sunt aceeași persoană și nu pot oferi informații despre IP-urile lui SenatorulX.--Strainu (دسستي‎)  6 august 2015 22:44 (EEST)
Mulțumesc, Strainu. --Gutza DD+ 7 august 2015 00:01 (EEST)
Tot pentru hărțuire și cf. Wikipedia:Clone, prin crearea de presiune în discuții (în special la candidatura lui Wintereu) SenatorulX, 213.233.84.213 (menționez că am o relație bună cu Lucian C., căruia i-am îmbunătățit și evaluat zeci de articole fără ca el să mai fie activ) și 5.2.200.163. De asemenea doresc clarificări în legătură cu "prietenul" nostru din Târgu Mureș' din partea lui Strainu.— Ionutzmovie discută 9 august 2015 22:09 (EEST)
Dar când aveați la un moment dat divergențe cu LucianC, nu aveați ezitare de a vă arhiva pagina de discuție sub motiv de hărțuire, fapt care s-a repetat recent prin protejarea ei. Din această perspectivă etichetarea dv de recidive la unii editorii sunt lipsite de sens.--213.233.84.165 (discuție) 13 august 2015 00:07 (EEST)
A se citi comentariul lui Lucian C. în legătură cu comentariul anonimului de mai sus, este destul de relevant.— Ionutzmovie discută 13 octombrie 2015 19:39 (EEST)
Nu pot confirma. Ce clarificări doriți, în afară de ce poate fi găsit prin discuții?--Strainu (دسستي‎)  9 august 2015 23:18 (EEST)
Mulțumesc, am înțeles acum. 213.233.84.213 pare a fi un ip de Wi-fi, modem sau de sală de internet, folosit de utilizatorul pe care l-am indicat la cererea de mai sus.— Ionutzmovie discută 10 august 2015 00:14 (EEST)

Continuare 2015-01-12[modificare sursă]

Vezi și[modificare sursă]