Sari la conținut

Ajutor:HotCat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comenzi rapide:
WP:HOTCAT
WP:HC

HotCat este un gadget Wikipedia pe bază de JavaScript care ajută utilizatorii înregistrați să manipuleze în mod rapid cu categoriile unei pagini Wikipedia.

Exemplu de utilizare a gadgetului HotCat

Pentru a activa gadgetul HotCat e nevoie să fiți înregistrat și autentificat pe Wikipedia.

Activarea sau dezactivarea gadgetului se face din pagina „Preferințe”, o legătură către care este în colțul dreapta-sus a fiecărei pagini Wikipedia. Pe pagina „Preferințe” accesați tabul „Gadgeturi” și derulați pagina în jos până la a doua secțiune, intitulată "Gadgeturi legate de căsuța de editare". Acolo găsiți un câmp referitor la HotCat, cu o scurtă prezentare a sa. Pentru a activa gadgetul trebuie să bifați căsuța din dreptul câmpului respectiv, iar pentru a-l dezactiva trebuie s-o debifați. După aceasta derulați pagina în jos și faceți click pe butonul Salvează. Imediat va apărea un mesaj cu verde „Preferințele dumneavoastră au fost salvate”. După salvare, pentru eventualele pagini Wikipedia care erau deschise înainte de a modifica preferințele contului dumneavoastră va trebui să le reîncărcați pentru a vedea modificările de interfață tocmai aplicate.

Dacă gadgetul este activat, atunci când pagina Wikipedia este încărcată, HotCat-ul apare în partea de jos a paginii în bara de categorii. Dacă pagina are categorii, lângă ele apar mici legături sub formă de semne pentru operații ca ștergerea, modificarea sau adăugarea de categorii.

A category bar as modified by HotCat

Legăturile sunt:

  • "(−)" după categorie: la apăsare categoria este automat ștearsă.
  • "(±)" după categorie: la apăsare apare o mini-casetă ce oferă posibilitaea de modificare a categoriei.
  • "(+)" la sfârșitul seriei de categorii: la apăsare apare o mini-casetă ce oferă posibilitatea de adăugare a unei categorii.
  • "(++)" la început: la apăsare se intră în modul „multi-modificare” care permite modificarea mai multor categorii simultan, dintr-o singură sesiune, fără a se salva și reîncărca pagina după modificarea doar unei categorii.
  • "(↓)" după categorie: la apăsare se deschide mini-caseta HotCat prezentând lista de subcategorii a categoriei respective.
  • "(↑)" după categorie: la apăsare se deschide mini-caseta HotCat prezentând lista de categorii-părinte a categoriei respective.

Legăturile "(↓)" și "(↑)" sunt afișate doar la categoriile existente (albastre); categoriile roșii sunt inexistente și prin urmare nu pot avea nici categorii-părinte și nici subcategorii, de aceea ar fi non-sens să apară aceste legături în dreptul lor. De menționat că, este posibil ca la apăsarea pe una din legăturile "(↓)" și "(↑)" să nu apară liste – asta indică faptul că această categorie nu are categorii-părinte și/sau subcategorii.

Mini-caseta de editare HotCat

Doar categoriile care sunt prezente în wikitextul paginii pot fi modificate prin HotCat. Dacă o anumită categorie nu este prezentă fizic în textul sursă al paginii dar este transclusă în pagină printr-un format sau alt mod, atunci HotCat nu va adăuga aceste butoane.

Mini-caseta de editare HotCat este urmată de o iconiță-indicator și două butoane "OK" și "Renunță".

Listă de sugestii HotCat
Listă de sugestii HotCat

Iconița-indicator îi „spune” utilizatorului dacă categoria introdusă există sau nu. În caz că există apare simbolul , iar dacă categoria nu există pe Wikipedia apare simbolul . Utilizatorul poate introduce și salva și o categorie inexistentă, doar că ea va rămâne roșie în pagină și va trebui ulterior creată.

Când începi să scrii numele unei categorii, HotCat va afișa o listă de sugestii deasupra minicasetei de editare HotCat dacă există categorii care încep cu combinația de litere pe care ați introdus-o deja. Făcând click pe una din aceste sugestii, denumirea respectivă de categorie va fi plasată în caseta de editare HotCat, fiind gata de a o salva (prin apăsare pe "OK"). Făcând dublu-click pe o sugestie, categoria va fi automat adăugată și salvată.