Via Transilvanica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Via Transilvanica
Via Transilvanica
Via Transilvanica marking.jpg
Marcaj
Localizare
Țară România
Lungime totală1.262 km
Unități administrative traversateJudețul Mehedinți,

Județul Caraș-Severin,
Județul Hunedoara,
Județul Alba,
Județul Sibiu,
Județul Mureș,
Județul Brașov,
Județul Harghita,
Județul Bistrița-Năsăud,

Județul Suceava
Istoric
Lucrări începute2018
Inaugurări2022

Via Transilvanica este un traseu de drumeții tematice din România, cu o lungime totală de 1.262 de kilometri, care începe la Putna, Suceava, străbate 10 județe și se termină la Drobeta Turnu‑Severin. Drumul promovează diversitatea culturală, etnică, istorică și naturală a Transilvaniei, Bucovinei și Banatului montan. Traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare.[1][2][3][4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Amenajarea traseului a fost inițiată de asociația Tășuleasa Social, organizație neguvernamentală cu sediul în județul Bistrița‑Năsăud, care a folosit ca model organizarea traseelor de pelerinaj precum Drumul Sfântului Iacob. Instalarea marcajelor a fost făcută în mai multe etape între anii 2018 și 2022:[5]

 • În 2018, au fost inaugurați primii 134 km pe raza județului Bistrița-Năsăud;[6][7]
 • În 2019, au fost marcate secțiunile de drum din județele Suceava (137 km) și Mehedinți (98 km);[8][9][10][11]
 • În 2020, s-au mai finalizat traseele din județele Mureș, Harghita, Brașov și Sibiu totalul de drum marcat ajungând la aproximativ 800km;[12][13]
 • În 2021, s-a finalizat traseul prin județul Caraș-Severin (250 km) totalul amenajat ajungând la 1.077 de kilometri;[14]
 • În 2022, se finalizează implementarea prin completarea marcajelor din județele Hunedoara (150 km) și Alba și traseul complet e inaugurat în 8 octombrie.[15][16]

Aproximativ 830 km au fost finanțați prin donații, sponsorizări și parteneriate cu companii. O parte din drum s-a realizat prin donarea profitului obținut din vânzarea cărții „27 de pași” a lui Tiberiu Ușeriu, unul dintre principalii ambasadori ai Via Transilvanica.[2]

La pregătirea traseului au participat sute de voluntari, iar la promovarea proiectului au participat ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu,[17] actorii Marcel Iureș și Pavel Bartoș,[18] fostul principe Nicholas Medforth-Mills,[15] jurnaliștii Andreea Esca și Andi Moisescu,[19] activistul Dragos Bucurenci,[20] tenismenul Horia Tecău,[21] filosoafa Mihaela Miroiu și scriitorul Eduard Schneider.[22][23]

În anul 2020, este estimat că traseul Via Transilvanica a fost vizitat de aproximativ 1.500 de oameni.[24]

Traseu[modificare | modificare sursă]

Piatră kilometrică de andezit, de pe Via Transilvanica

Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Drumul este marcat cu semne pictate pe lemn sau piatră în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta-Turnu Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu într‑un cerc de aceeași culoare pe un fundal alb. La fiecare kilometru sunt borne mari de andezit de 260 kilograme, fiecare cu sculpturi realizate de artiști plastici din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Bulgaria.[15]

Traseul turului: [25][26]

# Numele secțiunii Atracții majore Lungime[1]
1 Bucovina Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Vatra Dornei, Poiana Stampei 136 km
2 Ținutul de Sus Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița, Câmpu Cetății 277 km
3 Terra Siculorum Câmpu Cetății, Sovata, Praid, Archita 163 km
4 Terra Saxonum Archita, Sighișoara, Mediaș, Bazna, Micăsasa 194 km
5 Terra Dacica Micăsasa, Blaj, Alba Iulia, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Bucova 153 km
6 Terra Banatica Bucova, Caransebeș, Reșița, Prigor, Parcul Național Domogled - Valea Cernei 224 km
7 Terra Romana Parcul Național Domogled - Valea Cernei, Drobeta-Turnu Severin 115 km

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Ghidul drumețului pe Via Transilvanica” (PDF). viatransilvanica.com. 
 2. ^ a b „Via Transilvanica”. G4Media.ro. . Accesat în . 
 3. ^ „Via Transilvanica, drumul care traversează toată România, poate fi deja străbătut”. www.digi24.ro. Accesat în . 
 4. ^ „FOTO VIDEO "Via Transilvanica", proiect unic în România asemănător cu Camino de Santiago: 950 de kilometri de drumeție de la Severin până la Putna”. adevarul.ro. Accesat în . 
 5. ^ „Concept”. Via Transilvanica. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ AGERPRES. „Bistrița-Năsăud: Traseul Via Transilvanica a fost omologat oficial de Ministerul Turismului”. www.agerpres.ro. Accesat în . 
 7. ^ "Via Transilvanica" merge mai departe. Sustinatorii lui Tibi Useriu au pus si ei umarul”. timponline.ro. Accesat în . 
 8. ^ AGERPRES. „Suceava: 137 de kilometri din Via Transilvanica, inaugurați la Putna; s-a montat borna de.”. www.agerpres.ro. Accesat în . 
 9. ^ AGERPRES. „Suceava: Debut al Săptămânii Via Transilvanica; fiecare kilometru de traseu - dat spre.”. www.agerpres.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Via Transilvanica, un fel de Camino de Santiago al românilor. Încă 98 de kilometri inaugurați în cadrul celui mai amplu proiect turistic”. adevarul.ro. Accesat în . 
 11. ^ Mirela, Popescu (). „Mehedinți turistic: S-a inaugurat traseul via Transilvanica”. PSnews Mehedinți. Accesat în . 
 12. ^ presă, Comunicat de (). „Via Transilvanica: încă 285 de kilometri au fost marcați în județele Mureș și Harghita”. spotmedia.ro. Accesat în . 
 13. ^ „Via Transilvanica launched another 115km in Sibiu” (în engleză). The Romania Journal. Accesat în . 
 14. ^ „Traseul Via Transilvanica de Caraș-Severin, lansat oficial la finalul săptămânii”. expressdebanat. . Accesat în . 
 15. ^ a b c „Via Transilvanica în Alba”. Alba24.ro. . Accesat în . 
 16. ^ „A fost deschis tronsonul Via Transilvanica Hunedoara / Traseul lung de aproape 150 de kilometri trece și pe lângă cetățile dacice”. G4Media.ro. . Accesat în . 
 17. ^ „Călătorește de la Putna la Drobeta-Turnu Severin pe Via Transilvanica”. Red Bull. Accesat în . 
 18. ^ „Lista invitaților la o cina cu actorul Marcel Iures, ambasador al Via Transilvanica”. timponline.ro. Accesat în . 
 19. ^ „Via Transilvanica Campaign $106,000+” (în engleză). RUF. Accesat în . 
 20. ^ „Via Transilvanica, un proiect curajos. Poteca de 1000 de km, inspirată de trasee renumite”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
 21. ^ „Proiectul Via Transilvanica are nevoie de sprijinul comunității. "Drumul care unește" trece și prin Caraș-Severin”. Radio România Reșița. Accesat în . 
 22. ^ „Subiectiv turistic: Eduard Schneider, cel dintîi colecționar dintre fiii Sebeșului”. dilemaveche.ro. Accesat în . 
 23. ^ Hângănuț, Radu (). „„Via Transilvanica", un proiect unic în România, demarat de Centenar” (în engleză). Transilvania Reporter. Accesat în . 
 24. ^ „Peste 1.500 de turiști au trecut pe Via Transilvanica anul acesta. Localnicii, încurajați să cumpere cei 800 de km de traseu”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
 25. ^ „Visit Harghita”. Visit Harghita. . Accesat în . 
 26. ^ „Traseu”. viatransilvanica.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]