Tiberiu Ușeriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tiberiu Ușeriu
Date personale
Născut (50 de ani) Modificați la Wikidata
Prundu Bârgăului, Bistrița-Năsăud, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieultramaratonist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Sportatletism  Modificați la Wikidata

Tiberiu Ușeriu (n. , Prundu Bârgăului, Bistrița-Năsăud, România) este un sportiv extrem român, alergător de anduranță și ultramaratonist.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tiberiu Ușeriu s-a născut în 1973, în județul Bistrița-Năsăud. Are un frate mai mare, Alin Uhlmann Ușeriu, fondator a Asociației Tășuleasa Social.

Între 2018 și 2022, împreună cu fratele său Alin Uhlmann Ușeriu și cu alți colaboratori, în cadrul Asociației Tășuleasa Social, Tibi Ușeriu a pus în practică proiectul Via Transilvanica, traseu de drumeții tematice din România, cu o lungime totală de 1.428 km.[1]

Prima participare la 6633 Arctic Ultra[modificare | modificare sursă]

În 2016, dintre 12 participanți și într-un timp de 173 ore și 44 minute, a terminat primul cel mai dificil maraton (din punctul de vedere al distanței parcurse - 566 km - și al temperaturilor), 6633 Arctic Ultra[2], pe care l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar.[3] Acesta a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Acesta susține că în anumite momente a avut și halucinații - îi vedea pe Tom și Jerry alergând pe gheață sau elefanți în jurul lui - pe lângă problemele de sănătate pe care le-a avut.[4] Doar 7 competitori au trecut linia de sosire. La start au fost trei români: Tiberiu Ușeriu, Andrei Roșu, Vlad Tănase.

A doua participare la 6633 Arctic Ultra[modificare | modificare sursă]

În 2017, dintre 18 participanți și într-un timp de 158 ore și 25 minute, a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic, reușind să treacă primul dupa 173 de ore și 40 de minute, pentru al doilea an consecutiv linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului "6633 Arctic Ultra".[5][6][7][8]

Maratonul 6633 Arctic Ultra s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar, și presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.[9][10] La întoarcerea în țară a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion.[11]

A treia participare la 6633 Arctic Ultra[modificare | modificare sursă]

În 2018, dintre 25 participanți și într-un timp de 172 ore și 50 minute, Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar. La ediție aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. La start au fost patru români: Tibi Ușeriu, Levente Polgar, Avram Iancu și Florentina Iofcea. Ceilalți trei români au abandonat competiția încă din primele 24 de ore, din cauza condițiilor meteo și a unei accidentări.

Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tiberiu Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.[12][13]

Cea mai recentă participare la Yukon Arctic Ultra (2020)[modificare | modificare sursă]

„Ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu a reușit încă o performanță excepțională. Doar el și un elvețian au putut să termine anul acesta competiția Yukon Arctic Ultra, supranumită „Cursa infernală de la Cercul Polar”.[14] Citatul de mai sus aparține articolului publicat de Digi24 la terminarea celui mai recent concurs Yukon Arctic Ultra (8 februarie 2020), în care alergătorul de anduranță și ultramaratonistul român a sosit pe locul doi.[15][16]

Publicații[modificare | modificare sursă]

În februarie 2017, Tiberiu Ușeriu a lansat cartea „27 de pași”, o autobiografie în care povestește în peste 200 de pagini cum a ajuns în viață doar o cifră, "Domnul 2.800" și cum a renăscut într-o celulă cu pereți cu grosimea de 70 de cm, unde a fost condamnat să stea 23 de ani într-o închisoare de maximă siguranță (modificările legislative i-au redus pedeapsa la 13 ani, din care a executat 9, fiind eliberat în 2010).[17][18]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Traseu | Via Transilvanica”. www.viatransilvanica.com. Accesat în . 
 2. ^ The 6633 Arctic Ultra. „Home”. 6633ultra.com. Accesat în . 
 3. ^ Mihaela Stoica (). „Românul Tibi Ușeriu a câștigat cel mai greu maraton din lume, dincolo de Cercul Polar - GALERIE FOTO”. Descopera.ro. Accesat în . 
 4. ^ Insider, Romania. "Ice Man" Tiberiu Useriu, winner of the world's hardest ultramarathon, gets a hero's welcome in Romania”. Romania Insider. Accesat în . 
 5. ^ „IMPRESIONANT | Cu ambele picioare degerate, Tibi Ușeriu a câștigat din nou Ultramaratonul Arctic. FOTO | @ProSport”. Prosport.ro. Accesat în . 
 6. ^ Raluca Lazaroi. „Cu ambele picioare degerate, Tibi Ușeriu a câștigat din nou ''6633 Arctic Ultra'', cel mai greu maraton din lume”. Gandul.info. Accesat în . 
 7. ^ „Tibi Ușeriu conduce detașat în cel mai greu maraton de pe planetă”. Evz.ro. Accesat în . 
 8. ^ „Un ROMÂN e unic în lume! Tibi Ușeriu a câștigat pentru a doua oară ultramaratonul de la Cercul Polar (VIDEO) | Eveniment | Observator”. Observator.tv. Accesat în . 
 9. ^ „Românul Tibi Ușeriu este din nou marele câștigător al ultramaratonului de la Polul Nord | Stiriletvr.ro - Site-ul de stiri al TVR”. Stiri.tvr.ro. Accesat în . 
 10. ^ „Epuizat, cu degerături și răni la picioare, ROMÂNUL Tibi Ușeriu conduce cel mai greu maraton din lume! | Social”. A1.ro. . Accesat în . 
 11. ^ „Tiberiu Ușeriu a sosit acasă. El a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion”. Stiri.tvr.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Tiberiu Ușeriu, felicitat de președintele Iohannis. "Este un luptător". 
 13. ^ „Performanță unică! Tiberiu Ușeriu a câștigat a treia oară consecutiv ultramaratonul de la Cercul Polar!”. www.digisport.ro. 
 14. ^ Tibi Ușeriu — „Se poate tot ce vrem să facem. Dacă noi nu vrem, atunci nu se poate" a declarat Tiberiu Ușeriu la terminarea acestei ediții a ultra-maratonului din 2020 - articol pe Digi 24 8 februarie 2020, orele 04:40
 15. ^ Stirile ProTV - Articolul „Tiberiu Ușeriu a obținut locul 2 la Yukon Arctic Ultra. A parcurs 490 km în 7 zile" - articol publicat joi 06 februarie 2020, orele 21:29
 16. ^ Calendarul curselor de Ultra-running din Alaska
 17. ^ Raluca Lazaroi. „GALERIE FOTO Cu ambele picioare degerate, românul Tibi Ușeriu a CÂȘTIGAT din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar ARCTIC. Povestea celui mai rezistent om din lume - Mediafax”. Mediafax.ro. Accesat în . 
 18. ^ Insider, Romania. „The Romanian whose life looks like a movie script: from robber and jail breaker to endurance runner and hero”. Romania-insider.com. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]