Tiberiu Ușeriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Tiberiu Ușeriu
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
Naționalitateromână

Tiberiu Ușeriu (n. 1974, Bistrița) este un alergător de anduranță și un ultramaratonist român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tiberiu Ușeriu s-a născut în 1974, în județul Bistrița-Năsăud.

6633 Arctic Ultra[modificare | modificare sursă]

În 2016 a terminat primul cel mai dificil maraton (din punctul de vedere al distanței parcurse - 566 km - și al temperaturilor), 6633 Arctic Ultra[1], pe care l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar.[2] Acesta a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Acesta susține că în anumite momente a avut și halucinații - îi vedea pe Tom și Jerry alergând pe gheață sau elefanți în jurul lui - pe lângă problemele de sănătate pe care le-a avut.[3]

În 2017 a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic, reușind să treacă primul pentru al doilea an consecutiv linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului "6633 Arctic Ultra".[4][5][6][7]

Maratonul 6633 Arctic Ultra s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar, și presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.[8][9] La întoarcerea în țară a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion.[10]

A treia participare[modificare | modificare sursă]

Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar.

Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tiberiu Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.[11][12]

Publicații[modificare | modificare sursă]

În februarie 2017, Tibi Ușeriu a lansat cartea „27 de pași”, o autobiografie în care povestește în 200 de pagini cum a ajuns în viață doar o cifră, "Domnul 2.800" și cum a renăscut într-o celulă de 70 de cm, unde a fost condamnat să stea 23 de ani într-o închisoare de maximă siguranță din Germania (modificările legislative i-au redus pedeapsa la 13 ani, din care a executat 9 fiind eliberat în 2010).[13][14]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ The 6633 Arctic Ultra. „Home”. 6633ultra.com. Accesat în . 
 2. ^ Mihaela Stoica (). „Românul Tibi Ușeriu a câștigat cel mai greu maraton din lume, dincolo de Cercul Polar - GALERIE FOTO”. Descopera.ro. Accesat în . 
 3. ^ Insider, Romania. "Ice Man" Tiberiu Useriu, winner of the world's hardest ultramarathon, gets a hero's welcome in Romania”. Romania Insider. Accesat în . 
 4. ^ „IMPRESIONANT | Cu ambele picioare degerate, Tibi Ușeriu a câștigat din nou Ultramaratonul Arctic. FOTO | @ProSport”. Prosport.ro. Accesat în . 
 5. ^ Raluca Lazaroi. „Cu ambele picioare degerate, Tibi Ușeriu a câștigat din nou ''6633 Arctic Ultra'', cel mai greu maraton din lume”. Gandul.info. Accesat în . 
 6. ^ „Tibi Ușeriu conduce detașat în cel mai greu maraton de pe planetă”. Evz.ro. Accesat în . 
 7. ^ „Un ROMÂN e unic în lume! Tibi Ușeriu a câștigat pentru a doua oară ultramaratonul de la Cercul Polar (VIDEO) | Eveniment | Observator”. Observator.tv. Accesat în . 
 8. ^ „Românul Tibi Ușeriu este din nou marele câștigător al ultramaratonului de la Polul Nord | Stiriletvr.ro - Site-ul de stiri al TVR”. Stiri.tvr.ro. Accesat în . 
 9. ^ „Epuizat, cu degerături și răni la picioare, ROMÂNUL Tibi Ușeriu conduce cel mai greu maraton din lume! | Social”. A1.ro. . Accesat în . 
 10. ^ „Tiberiu Ușeriu a sosit acasă. El a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion”. Stiri.tvr.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Tiberiu Ușeriu, felicitat de președintele Iohannis. "Este un luptător". 
 12. ^ „Performanță unică! Tiberiu Ușeriu a câștigat a treia oară consecutiv ultramaratonul de la Cercul Polar!”. www.digisport.ro. 
 13. ^ Raluca Lazaroi. „GALERIE FOTO Cu ambele picioare degerate, românul Tibi Ușeriu a CÂȘTIGAT din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar ARCTIC. Povestea celui mai rezistent om din lume - Mediafax”. Mediafax.ro. Accesat în . 
 14. ^ Insider, Romania. „The Romanian whose life looks like a movie script: from robber and jail breaker to endurance runner and hero”. Romania-insider.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]