Telegram (software)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Telegram
Telegram logo.svg
Telegram Android screenshot.svg
Telegram care rulează Android Lollipop
Autor inițialNikolai Durov[*]
Pavel Durov  Modificați la Wikidata
DezvoltatorTelegram FZ LLC
Telegram Messenger Inc.
Versiune inițială2013; 6 ani în urmă (2013-08)
Ultima versiune1.8.2[1]  Modificați la Wikidata ()
Scris înC++  Modificați la Wikidata
Sistem de operareWindows Phone
iOS
Android
Microsoft Windows
Chrome OS
Mac OS
Linux
macOS  Modificați la Wikidata
PlatformăAndroid, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS, Linux, Web platform
LimbăEngleză, Spaniolă, Germană, Italiană, Arabă, Portugheză, Coreeană, Rusă, Franceză, Indonesian, Indoneziană, Persană, Ucraineană
TipInstant messaging
LicențăGNU GPLv2 or GPLv3 (clienți),[2] proprietate (server)
Prezență online
telegram.org

Telegram este un serviciu de mesagerie instantă și VoIP dezvoltată de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra, Regatul Unit, și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov. Versiuni ale aplicației sunt disponibile pentru Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS și Linux[2]. Utilizatorii pot trimite mesaje text, imagini, clipuri video, fișiere audio sau de orice alt tip.

Numărul utilizatorilor activi lunar ai serviciului de la sfârșitul lunii martie 2018 este de peste 200 de milioane de persoane [3]. În august 2017, în canalul său de telegram, Pavel Durov a raportat că numărul de utilizatori crește cu peste 600 mii zilnic. [4]

Mesajele și mijloacele media din telegram sunt doar criptate client-server și stocate pe servere în mod prestabilit.[5] Serviciul oferă criptarea end-to-end pentru apelurile vocale [6] și chat-urile "secrete" criptate end-to-end între doi utilizatori online, dar nu pentru grupuri sau canale.[7]

Modelul de securitate al telegramului a primit critici notabile de către experții în domeniul criptografiei. Aceștia au criticat modelul general de securitate pentru stocarea permanentă a tuturor contactelor, a mesajelor și a suporturilor media împreună cu cheile lor de decriptare pe serverele sale în mod implicit și prin faptul că nu permite, în mod implicit, criptarea end-to-end a mesajelor [8][9] Pavel Durov a susținut că acest lucru se datorează faptului că ajută la evitarea copierii nesolicitate și permite utilizatorilor să acceseze mesaje și fișiere de pe orice dispozitiv.[10] De asemenea, experții în criptografie au criticat utilizarea de către Telegram a unui protocol de criptare proiectat în mod particular, care nu a fost dovedit sigur.[11][12][8]

Telegramul s-a confruntat cu cenzură sau interdicții clare în unele țări în legătură cu acuzațiile că serviciile aplicației au fost utilizate pentru a facilita activități ilegale, cum ar fi protestele și terorismul, precum și cererile în scădere pentru a facilita accesul guvernului la datele și comunicațiile utilizatorilor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Proiectul a fost creat de Pavel Durov, fondatorul rețelei sociale VKontakte. Într-un interviu acordat revistei The New York Times, Pavel a spus[13] că ideea inițială a aplicației a venit în 2011, când forțele speciale au venit la ușă. Când aceștia au plecat, Durov ia scris imediat fratelui său Nicolae. Apoi și-a dat seama că nu avea nici o cale sigură de a comunica cu fratele său. Serviciul este construit pe tehnologia de criptare a corespondenței MTProto, dezvoltată de fratele lui Pavel — Nicolai[14][15]. Telegram însăși a fost inițial un experiment deținut de Pavel de la Digital Fortress, cu scopul de a testa MTProto la sarcini mari[15].

La 14 august 2013, a fost introdus primul client Telegram pentru dispozitive iOS[15].

În data de 22 august 2013, unul dintre participanții la concursul Android Challenge al lui Durov a scris și a publicat prima aplicație pentru sistemul de operare Android compatibil cu Telegram (folosind același protocol MTProto)[16].

În octombrie, proiectul a deschis un site web, unde a fost prezentată versiunea oficială a Telegramului pentru Android open source (GPL2)[17][18]. Versiunea anterioară a programului este disponibil sub numele de «Unofficial Telegram S»[19].

La data de 7 noiembrie 2013, au apărut clienții terți ai serviciului pentru Windows și MacOS cu funcționalitate limitată. Sa dezvoltat și conceptul de versiune web a clientului[20].

În noiembrie, în conformitate cu «TJournal», programul avea aproximativ 1 milion de instalații[21].

În ianuarie 2014, a fost lansată o versiune web neoficială a Webogram[22] de la fostul dezvoltator al lui VKontakte Igor Zhukov.

21 iulie 2014, în App Store a apărut aplicația Telegram HD pentru iPhone și iPad, care a fost încărcată de Telegram Messenger LLP[23].

Noua aplicație a primit o versiune specială pentru Apple iPad, suport îmbunătățit pentru filme și fotografii de înaltă definiție, a adăugat posibilitatea de a trimite imagini animate în format GIF[24]. Pe site-ul oficial al mesagerului ca client pentru iOS, este indicată această aplicație.

Pe 15 octombrie 2014, Telegram a adăugat suport pentru pseudonimele, prin care este posibil să se contacteze utilizatorii fără a cunoaște chiar numărul lor de telefon și a fost lansat un client web[25].

La 2 ianuarie 2015, a fost adăugată asistența pentru autocolante în Telegram. Inițial, aplicația are 14 autocolante, însă orice utilizator le poate modifica sau adăuga propriile. Spre deosebire de multe aplicații, autocolantele Telegram sunt complet gratuite[26].

În februarie 2016, unul dintre creatorii Telegram, Pavel Durov, a spus că peste 100 de milioane de persoane folosesc deja mesagerul, în timp ce serviciul livrează în jur de 15 miliarde de mesaje în fiecare zi. În septembrie 2015, Telegram a transmis 12 miliarde mesaje pe zi [27].

În aprilie 2016, a devenit cunoscut faptul că, în mai 2015, Google a avut în vedere posibilitatea de a cumpăra mesagerul pentru mai mult de 1 miliard de dolari[28][29].

În mai 2016, a fost posibilă editarea mesajelor trimise. Este posibil să se efectueze modificări în termen de două zile de la momentul trimiterii. În acest caz, în mesaj va apărea o etichetă specială[30].

Pe 22 noiembrie 2016, dezvoltatorii au lansat proiectul Telegraph - o platformă blog, un instrument gratuit de publicare care vă permite să creați publicații, recenzii, inserați fotografii și toate tipurile de cod încorporat. Telegraph este un hibrid al unei platforme de blog, o mesagerie și o platformă (similară cu Media), cu conceptul de imagine anonimă.

3 ianuarie 2017, unul dintre dezvoltatori a adăugat posibilitatea de a șterge mesajele trimise[31]. După ștergerea de către expeditor a mesajului, interlocutorul nu poate vedea mesajul șters.

În martie 2017, V. D. Solovey, citând o sursă anonimă, a raportat că serviciile speciale rusești au avut acces la mesajele utilizatorilor și la arhiva lor timp de trei ani. Pavel Durov a numit această afirmație o rață[32].

15 mai 2017 a devenit cunoscut faptul că versiunea desktop a Telegram a reușit să facă apeluri[33].

Pe 16 mai 2017, administrația Telegram a anunțat că nu va furniza informații organelor de stat rusești[34].

Pe 19 mai 2017, împreună cu noua actualizare a telegramei pentru iOS, jocurile încorporate au fost eliminate din HTML5. Potrivit fondatorului mesageriei Pavel Durov, reprezentanții App Store nu au aprobat publicarea unei noi versiuni a mesageriei cu jocuri încorporate, amenințând echipa de Telegram prin înlăturarea aplicației din magazin [35].

La 28 iunie 2017, Roskomnadzor a intrat în program în «Registrul distribuitorilor de informații»[36].

La 27 septembrie 2017, Durov a raportat cererea FSB din 14 iulie de a furniza «informațiile necesare pentru decodarea mesajelor electronice recepționate, transmise, livrate și/sau prelucrate», precum și redactarea ulterioară a unui protocol administrativ pentru nerespectarea acestei cerințe[37].

În noiembrie 2017, canalul de Telegram a fost blocat pentru prima dată din cauza pirateriei audio[38].

La 20 martie 2018, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut cerința legală a FSB de a furniza cheile pentru a decripta corespondența Telegram[39]. În aceeași zi, Roskomnadzor a anunțat Telegram despre necesitatea de a îndeplini cerințele legii privind furnizarea de informații FSB-ului Rusiei. Dacă în termen de 15 zile Telegram nu furnizează chei de criptare pentru FSB, aceasta poate fi blocată în Rusia[40]. Creatorul mesagerului a anunțat refuzul de a emite cheile de criptare la corespondența FSB în Telegram[41].

29 martie 2018 a fost un eșec în mesagerie. Problema a afectat atât aplicația, cât și clientul web. Potrivit companiei, problema a afectat oamenii din Europa, Orientul Mijlociu și CSI. Utilizatorii au pierdut capacitatea de a schimba mesaje, de a face înregistrări în chat-uri și canale de grup, precum și de a efectua apeluri. Potrivit lui Pavel Durov, motivul este oprirea energiei electrice într-una din centrele de date. Potrivit lui Kommersant, canalele de rezervă probabil că nu au funcționat din cauza erorilor în configurația sistemului[42].

La 26 iulie 2018, mesageria a lansat Telegram Passport[43]. Acest serviciu poate stoca date cu caracter personal - pașapoarte, pașapoarte străine, chitanțe, facturi de utilitate și alte documente. Ele pot fi descărcate o singură dată în memoria de stocare a Telegram, protejate prin criptare end-to-end și apoi partajate cu serviciile care necesită autorizare. Anterior, aceste documente trebuiau reîncărcate de fiecare dată[44]. Mesageria însuși nu va avea acces la aceste date[43].

La 28 august 2018, avocatul mesangeriei Pavel Chikov a anunțat că Telegraful a fost de acord să transfere către serviciile speciale adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor suspectați de terorism în baza unei hotărâri judecătorești[45][46].

„ «Amenințările la blocarea Telegram, dacă nu oferim date personale ale utilizatorilor, nu duc la nimic. Telegram protejează libertatea și intimitatea» ”

Număr de utilizatori[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2013, Telegram avea 100.000 de utilizatori activiref[47]. În 24 martie 2014, Telegram a anunțat că mesageria a ajuns la 35 de milioane de utilizatori pe lună și la 15 milioane de utilizatori activi[48]. În octombrie 2014, planurile guvernului sud-coreean pentru monitorizarea mesagerilor au forțat mulți cetățeni să treacă la Telegram[49]. În decembrie 2014, Telegram a anunțat că mesageria are 50 de milioane de utilizatori activi, generând 1 miliard de mesaje zilnice și că 1,000,000 de utilizatori au conturi în fiecare săptămână în mesager[50]. În septembrie 2015, a fost anunțat că aplicația are 60 de milioane de utilizatori activi și oferă 12 miliarde de mesaje zilnice[51]. În februarie 2016, Telegram a anunțat că mesageria a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi, 350.000 de utilizatori noi fiind înregistrați zilnic și 15 miliarde de mesaje trimise[52], iar în martie 2018 audiența Telegram a crescut la 200 de milioane de utilizatori activi[53].

Tehnologie[modificare | modificare sursă]

Pentru messenger, a fost creat protocolul MTProto. Atunci când se autorizează și se autentifică, algoritmii RSA-2048, DH-2048 sunt utilizați pentru criptare[54]; atunci când se trimit mesaje de protocol către rețea, acestea sunt criptate cu AES cu o cheie cunoscută clientului și serverului. Se utilizează, de asemenea, algoritmi de hash criptografic SHA-1 și MD5.

Din 8 octombrie 2013 în modul de messenger a apărut «secret» chat-uri (Secret Chats). Acest mod implementează criptarea, în care numai expeditorul și destinatarul au o cheie comună (criptarea end-to-end), folosind algoritmul AES-256 în modul IGE (Infinite Garble Extension) pentru mesajele trimise [55]. Spre deosebire de modul normal, mesajele în chat-uri secrete nu sunt decriptate de server, istoricul corespondenței este salvat numai pe cele două dispozitive pe care a fost creat chat-ul.

Când faceți schimb de fișiere, puteți trimite fișiere de pe dispozitiv și puteți căuta conținut media pe Internet, dacă utilizați o versiune mobilă pentru iOS sau Android. Dimensiunea fișierelor transferate este limitată la 1,5 GB[14]. Programul folosește sistemul de reluare a fișierelor după întreruperea conexiunii[15].

Este posibil să modificați formatarea textului, făcându-l: îngroșat, italic și monospaced. În plus, folosind un bot special, puteți verifica ortografia[56].

În 2018, în versiunea 4.8 pentru Android, s-au introdus inovații: vizionarea clipurilor video în paralel cu descărcarea fișierelor și o temă automată de noapte care se activează la o oră ulterioară, la lumină scăzută sau când bateria este mai mică de 25%[57].

Aplicații client[modificare | modificare sursă]

Telegram are diverse aplicații client, unele dezvoltate de Telegram Messenger LLP și altele de comunitate. Cele mai multe dintre acestea sunt gratuite și open-source și sunt lansate sub licența GNU General Public version 2 sau 3.

Specificații comune:

 • Nu există opțiune de backup în cloud pentru chat-ul secret
Nume Platforme Oficial Cod licență sursă Support pentru chat-urile secrete Note
Telegram Android 2.3 sau mai târziu Da GPLv2 sau mai târziu[58][59] Da Suportă tablete[60] și ceasuri inteligente Android Wear.[61]
Telegram Messenger iOS 6 sau mai târziu Da GPLv2 sau mai târziu[58][62] Da Lansat în august 2013 pentru iPhone și iPod Touch și relansat în iulie 2014, cu suport pentru iPad și Apple Watch.[63]
Telegram X iOS 8.0 sau mai târziu, Android[64] Da[65] Proprietar Da Un client alternativ de Telegram scris de la zero, cu o viteză mai mare, animații slicker, teme și o utilizare mai eficientă a bateriei. Versiunea iOS este scrisă cu Swift.
Telegram Messenger Windows Phone Da GPLv2 sau mai târziu[58] Da
Telegram Firefox OS Da GPLv3[66] Nu Bazat pe Webogramă.
Telegram Desktop Windows NT, macOS, și Linux Da GPLv3 cu excepția OpenSSL[67] Nu Client desktop bazat pe Qt. Clientul Windows NT este o aplicație desktop tradițională, publicată în modele: Cu aplicația de instalare, portabilă, Windows Store.
Telegram macOS Da GPLv2[68] Da Client MacOS nativ.
Telegram Google Chrome și Chrome OS Da GPLv3[66] Nu Bazat pe Webogram, publicat în Magazinul web Chrome.
Telegram CLI[69] Linux, FreeBSD și macOS Nu[58] GPLv2[69] Da Interfață de comandă pentru Telegram.
Unigram[70][71] Windows 10, Windows 10 Mobile Nu[58] GPLv3 Da O aplicație Platformă universală Windows publicată în Microsoft Store.
Telegram Ubuntu Touch Nu GPLv2[72] Da Bazat pe TelegramQML.[73]
Cutegram[74] Windows, macOS, și Linux Nu GPLv3[75] Da Bazat pe Qt.[76]. Abandonat, ultima construcție oficială Ianuarie 2016.
Sailorgram Sailfish OS Nu GPLv3[77] Da Bazat pe Cutegram.
Telegram-Purple[78] macOS, și Linux Nu GPLv2 Da Plugin pentru Pidgin, Adium, Finch și alți messengeri bazați pe Libpurple. Windows sprijină abandonat, ultima construcție oficială martie 2016.
Telegreat Desktop[79] Windows, macOS, și Linux Nu GPLv3 Nu Bazat pe TDesktop.

Caracteristici speciale[modificare | modificare sursă]

Toate funcționalitățile din Telegram sunt împărțite în file. Fiecare filă este realizată sub formă de chat. În telegramă există 5 tipuri de astfel de conversații:

 • dialoguri()
 • grupuri()
 • mesajele salvate()
 • canale()
 • chat-uri cu roboți()

Dialoguri[modificare | modificare sursă]

Designul și funcționalitatea dialogurilor nu este foarte diferit de celelalte mesangerii. Există caracteristici standard: mesaje vocale, mesaje video, atașarea fișierelor, autocolante, gif-animații și emoji, posibilitatea de a vedea că cealaltă persoană citește mesajul, previzualizează linkuri etc.

Grupuri[modificare | modificare sursă]

Este posibil să se organizeze grupuri de până la 200 de participanți[80], începând din noiembrie 2015, supergrupuri de până la 1000 de participanți[81][82][83], din 14 martie 2016 - grupuri supranumite de până la 5000 de participanți[84]. Din 30 iunie 2017, mărimea supergrupurilor a crescut la 10.000 de participanți[85], începând cu 30 ianuarie 2018 - supergrupuri la 100.000 de participanți.

Mesaje salvate (favorite)[modificare | modificare sursă]

Toate mesajele necesare pot fi salvate într-o filă separată. De asemenea, puteți descărca un număr nelimitat de fișiere, adică messengerul oferă un nor infinit.

Canale[modificare | modificare sursă]

Cea mai importantă caracteristică care distinge Telegram de concurenții săi poate fi considerată un instrument de comunicare în format de canale publice. Această metodă permite autorului sau grupului de autori să partajeze informații cu un număr nelimitat de persoane cu o distanță minimă între cititor și conținut, dar și să păstreze anonimatul.

Canalele de Telegram au trei diferențe cheie față de microblogging-ul standard (cum ar fi Twitter, Facebook, Tumblr ...):

 • lipsa fluxurilor de știri algoritmice.
 • lipsa de feedback.
 • anonimat.

Lipsa feedului de știri algoritmice[modificare | modificare sursă]

În cele mai populare rețele sociale, toate publicațiile afișate utilizatorului sunt afișate sub forma unui flux de știri care se adaptează automat la interesele utilizatorului, adică arată acele publicații care, după cum sugerează algoritmii, sunt cele mai interesante pentru el (utilizatorul). Se poate răsfoi fără sfârșit.

Canalul de Telegram se face sub formă de chat; dacă în ea apare o publicație, abonatul primește o notificare. Cu excepția a două cazuri:

 1. Utilizatorul a dezactivat notificările din acest canal sau notificările dezactivate în principiu.
 2. Autorul publicației a folosit «modul silențios».

Această caracteristică are mai multe avantaje și dezavantaje. De exemplu, într-un astfel de sistem, valoarea informațiilor crește, deoarece utilizatorii sunt mai puțin probabil să se aboneze la un canal cu conținut de calitate scăzută.

Lipsa de feedback[modificare | modificare sursă]

În canalele de Telegram nu există posibilitatea de a da vă place și de a scrie comentarii. Singura modalitate de a contacta autorul este printr-un mesaj personal, dacă a dat o legătură cu profilul său în descrierea canalului. În același timp, autorul canalului poate adăuga un vot, un sondaj sau o abilitate de a comenta la o intrare specifică a canalului folosind @like, @vote și @CommentsBot.

Anonimatul[modificare | modificare sursă]

Telegrama nu oferă nimănui, cu excepția administratorilor canalului, informații despre cine conduce canalul și care sa abonat la acesta. Din punct de vedere conceptual, canalele oferă cititorilor, pe de o parte, șansa de a se simți la același nivel cu autorul (publicațiile în canale arată la fel ca schimbul de mesaje personale, doar fără posibilitatea de a publica răspunsurile cititorilor) și pe de altă parte, permite utilizatorilor să folosească un sistem de coordonate convenabil într-un format separat de dialog (bazat pe cronologia publicării materialelor).

Roboții[modificare | modificare sursă]

Utilizând un API special, dezvoltatorii terță parte pot crea «roboți», conturi speciale gestionate de programe[86][87]. Roboții tipici răspund la echipe speciale în chat-uri personale și de grup, pot căuta pe Internet sau pot îndeplini alte sarcini, sunt folosite în scopuri de divertisment sau în afaceri.

În septembrie 2015, Pavel Durov a anunțat apariția iminentă a oportunităților de generare de bani și de publicitate în roboți[88][89].

La 18 mai 2017, a fost trimis un API de plată pentru robot[90]. Pentru a permite utilizatorilor să testeze această funcție, un grup de testare a fost creat de echipa de Telegram, care propunea utilizatorilor să cumpere o mașină "Time Machine" (nu au fost preluați bani de la utilizatori).

Mai multe limbi[modificare | modificare sursă]

Telegram este tradus și continuă să fie tradus în următoarele limbi:

 • Versiunea Windows: limba belgiană, cehă, franceză, poloneză, ucraineană, turcă și rusă;
 • pentru Android: azeră, belarusă, cehă, franceză, poloneză, ucraineană, turcă, uzbecă și rusă;
 • pentru iOS (iPhone și iPad): belarus, cehă, poloneză, ucraineană, turcă și rusă;
 • pentru OS X: belarus, poloneză și rusă.

În prezent, există o traducere comună în limbile arabă, olandeză, franceză, germană, indoneziană, italiană, coreeană, malaysiană, persană, portugheză (braziliană), rusă, spaniolă, ucraineană.

Platforma Telegram Open Network și cripto-ul Gram[modificare | modificare sursă]

Telegram a existat o lungă perioadă de timp ca un proiect numai în detrimentul lui Pavel Durov, iar schema lui de monetizare nu era clară. În 2017, Pavel Durov dezvăluie planurile sale și atrage investiții de 850 milioane de dolari [91] în planul său de afaceri, care este înregistrat oficial de Comisia americană a Valorilor Mobiliare[92][93]. În a doua rundă de atragere a investitorilor, au fost atrase alte 1,7 miliarde de dolari[94]. În același timp, înainte de a treia rundă de plasare, Durov a respins aproximativ jumătate din cererile de investiții, investitorii doreau să investească imediat în proiect 3.7 miliarde de dolari[95]. Refuzul lui Pavel Durov de a primi noi investiții se datorează faptului că planul său de atragere a fost depășit în mod repetat. Costul creării unei rețele de Telegram deschise este estimat la 400 de milioane de dolari[96][97].

Pavel Durov nu ascunde că ideea sa de a construi o rețea întunecată nu este originală și se bazează pe multe concepte ale I2P. În figură, aplicația bot din "Internetul de umbră" este invizibilă în Internet obișnuit. I2P este un sistem distribuit suprapus care utilizează canalele de Internet existente numai ca un transport și nu utilizează deja adresele IP în sine ca mijloc de conectare a nodurilor. Autoritățile de reglementare guvernamentale nu pot stabili reguli sau filtra conținutul în cadrul rețelelor de tip darknets.

Din planul de afaceri al lui Pavel Durov rezultă că Telegram, ca messenger, a fost de fapt doar prima fază a unui proiect mai amplu și a fost creată în principal pentru a forma o vastă bază de clienți. Scopul real al proiectului este platforma Telegram Open Network, care oferă servicii de valută cu procesare rapidă, precum și diverse servicii plătite de la Proxy, pentru a ocoli blocajele și boot-urile și stocarea de fișiere care pot fi plătite cu această Gram criptocurrency.

Darknet Telegram Open Network[modificare | modificare sursă]

TON — este o rețea darknet, cu servicii complete de la plăți la stocarea fișierelor și a aplicațiilor, care se bazează pe paradigma unui sistem distribuit fără a depinde de o conexiune permanentă la serverele de control. Durov, în planul de afaceri, numește cel mai apropiat sistem analogic de tip I2P închis.

Arhitectura platformei TON, la fel ca și alte rețele intunecate, are mai multe niveluri de protecție împotriva încercării de a stabili orice tip de reglementare de stat asupra acesteia (protecția "de cenzură" în textul planului de afaceri al lui Pavel Durov). Conform rapoartelor mass-media, motivul real pentru blocarea Telegram în Rusia este tocmai planul de a crea rețeaua Telegram Open, în care statul își pierde complet controlul asupra tranzacțiilor și datelor de plată și, prin urmare, nu va putea colecta impozite din operațiuni, nu protejează interesele titularilor drepturilor etc.[98]

Componenta TON Desemnare Analog
TON Storage Distribuit de stocare «torrent» pentru fișiere și servicii Torent, eMule
TON Proxy Proxy și anonimer arhitectural similar cu I2P și Tor Tor, I2P
TON Services Platformă pentru construirea aplicațiilor distribuite pentru TON I2P
TON Payments Sistem de plată, inclusiv pentru microplaturi cu afișare amânată în TON Blockchain VISA, Mastercard

Criptomoneda Gram pentru calcule rapide[modificare | modificare sursă]

Gram este o criptomonedă blockchain Telegram Open Network sau TON pe platforma de blocuri de Telegram. O caracteristică a platformei Gram blockchain este viteza rapidă a tranzacției. Criptomonedele puse în aplicare pe platformele de blocuri ale generațiilor inițiale, datorate vitezei reduse a tranzacțiilor, sunt mai potrivite pentru investiții decât pentru a fi utilizate ca instrument de plată. De exemplu, Bitcoin poate oferi doar 7 tranzacții pe secundă, Ethereum - 15. Viteza platformei Gram blockchain este estimată la milioane de tranzacții pe secundă. Potrivit dezvoltatorilor Gram ar trebui să devină un cripto-analog al Visa și MasterCard.

Critici și conflicte cu autoritățile[modificare | modificare sursă]

     Complet blocat

     Parțial blocate (anumiți ISP sau trafic audio)

Conturile de utilizator sunt legate de numerele de telefon, ceea ce reprezintă unul dintre argumentele cele mai importante ale criticilor Telegram, deoarece nu oferă o anonimitate completă atunci când comunică. Atunci când vă înregistrați cu serviciul și autorizațiile ulterioare ale dispozitivelor noi, numărul de telefon este verificat prin trimiterea unui SMS cu un cod (pe unele OS - interceptat de aplicație) sau printr-un apel telefonic[14].

Fondatorul WhatsApp, Jan Koum, a subliniat în comentariile pentru Cossa.ru[99] că ideile implementate în aplicația sa sunt utilizate în telegramă[100][101].

Serverele de Telegram nu salvează mesaje din chat-uri secrete, însă păstrează istoricul conversațiilor obișnuite și conținutul agendei utilizatorilor pe durata serviciului și pentru perioada de inactivitate specificată în setările contului (de la o lună la un an). Criptarea utilizată în messenger nu oferă PFS în toate cazurile[102][103][104].

Clienții oficiali trimit implicit în mod activ toate contactele cu meta-informații despre deschiderea și închiderea unei aplicații și orice utilizator se poate abona la această meta-informație[105]. Pentru a dezactiva această distribuție, trebuie să modificați setările contului dvs.[106].

În mod repetat, s-au exprimat îndoieli cu privire la securitatea protocolului MTProto[107][108][109][110][111].

Există rapoarte că diverse grupuri teroriste pot folosi messengerul atât pentru comunicare, cât și pentru propagandă[112][113][114]. În particular, grupul terorist IG (ISIL) a folosit Telegrame pentru a distribui declarațiile sale mai mult de 14 mii de abonați în mai mult de 30 de canale în diferite limbi. Cu toate acestea, echipa de Telegram se implică activ în căutarea și blocarea în continuare a acestor canale[115][116].

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Release 1.8.2 (în engleză), , accesat în  
 2. ^ a b „List of Telegram applications”. . 
 3. ^ Telegram a ajuns la 200 de milioane de persoane
 4. ^ „Павел Дуров: Каждый день аудитория Telegram увеличивается на 600 тысяч человек”, Incrussia.ru/news/pavel-durov-kazhdyj-den-auditoriya-telegram-uvelichivaetsya-na-600-tysyach-chelovek/, accesat în  
 5. ^ „Why you should stop reading Gizmodo right now”, Telegraph, , accesat în  
 6. ^ „FAQ for the Technically Inclined”, Core.telegram.org, accesat în  
 7. ^ „Telegram F.A.Q.”, Telegram, accesat în  
 8. ^ a b „Why Telegram's security flaws may put Iran's journalists at risk”, Cpj.org, accesat în  
 9. ^ „Why You Should Stop Using Telegram Right Now”, Gizmodo, accesat în  
 10. ^ „Why Isn't Telegram End-to-End Encrypted by Default?”, Telegraph, , accesat în  
 11. ^ „Why You Don't Roll Your Own Crypto”, Motherboard, , accesat în  
 12. ^ „Cryptography expert: Telegram encryption is 'made up', The Daily Dot, , accesat în  
 13. ^ „Дуров: «Я задумался о своём будущем в России, когда к двери пришёл спецназ»”. TJournal, The New-York Times. 02 декабря 2014. Accesat în 2014-12-05.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 14. ^ a b c Telegram: новый мессенджер от Павла Дурова // Slon.ru, Юрий Болотов, Aug 23, 2013
 15. ^ a b c d Американская компания Павла Дурова запустила мессенджер для смартфонов Telegram. Этот проект никак не связан со «В контакте» // Роман Дорохов, Vedomosti.ru, 15.08.2013
 16. ^ Telegram теперь на Android (на самом деле нет) // Slon.ru, 2013-08-22
 17. ^ „Мессенджер Павла Дурова шифрует переписку так, что её не могут прочитать спецслужбы”. Ведомости. . Accesat în . 
 18. ^ „В Telegram появилась функция самоуничтожения сообщений”. . Accesat în . 
 19. ^ „Unofficial Telegram S на Google Play”. 
 20. ^ Вадим Елистратов (). „Вышли тестовые версии клиентов Telegram под MacOS и Windows”. Accesat în . 
 21. ^ „WhatsApp Lost to Telegram in Uzbekistan”. RBTH. . Accesat în . 
 22. ^ Webogram
 23. ^ Дуров сменил юридическое лицо Telegram и запустил новое приложение для iOS // vc.ru, июль 2014
 24. ^ „Дуров сменил название своего мессенджера Telegram”. Лента. 18:47, 22 июля 2014.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 25. ^ #Telegram now has an official web client! And it supports our new usernames. // Twitter-canal Telegram
 26. ^ Кто есть кто на стикерах Telegram
 27. ^ Число пользователей Telegram превысило 100 миллионов человек | РИА Новости
 28. ^ Google оценила Telegram в $1 млрд :: Технологии и медиа :: РБК
 29. ^ http://secretmag.ru/news/2016/04/27/pavel-durov-vstretilsya-s-ceo-google/
 30. ^ Ъ-Новости — В Telegram появилась возможность редактировать сообщения
 31. ^ „Unsend Messages, Network Usage, and More”. Telegram. Accesat în . 
 32. ^ „Дуров назвал уткой утверждения о доступе спецслужб РФ к переписке в Telegram”. Accesat în . 
 33. ^ „Telegram запустил звонки в десктопной версии”, Kommersant.ru/doc/3297409, , accesat în  
 34. ^ „Telegram отказался предоставлять информацию российским властям”, Kommersant.ru/doc/3298147, , accesat în  
 35. ^ „Telegram убрала встроенные игры из последней версии приложения для iOS”, Kommersant.ru/doc/3303977, , accesat în  
 36. ^ Telegram внесли в реестр Роскомнадзора
 37. ^ „ФСБ потребовала расшифровать сообщения в телеграме по «закону Яровой»”. Meduza. . Accesat în . 
 38. ^ „TELEGRAM‐КАНАЛ ВПЕРВЫЕ ЗАБЛОКИРОВАЛИ ЗА АУДИОПИРАТСТВО”. 360tv.ru. Accesat în . 
 39. ^ „Верховный суд признал законным требование ФСБ предоставить ключи для расшифровки переписки Telegram”, TJ, , accesat în  
 40. ^ „Роскомнадзор уведомил Telegram о необходимости исполнения требований закона о предоставлении информации органам безопасности”. rkn.gov.ru. Accesat în . 
 41. ^ Чумаков, Николай (). „Дуров заявил об отказе выдавать ФСБ ключи шифрования переписки в Telegram”. TJ. Accesat în . 
 42. ^ Рожков, Роман (). „Telegram испытал нехватку энергии”. Коммерсантъ. Accesat în . 
 43. ^ a b „Telegram запускает функцию идентификации пользователей по документам”. tass.ru. Accesat în . 
 44. ^ „Telegram запускает «паспорта» пользователей”. vedomosti.ru. Accesat în . 
 45. ^ „Telegram согласился передавать спецслужбам данные о террористах”. РИА Новости (în rusă). 20180828T1328+0300Z. Accesat în 2018-08-28.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 46. ^ „Telegram Privacy Policy”. Telegram. Accesat în . 
 47. ^ Shu, Catherine (). „Meet Telegram, A Secure Messaging App From The Founders Of VK, Russia's Largest Social Network”. TechCrunch. Accesat în . 
 48. ^ Darrell (). „Telegram Hits 35M Monthly Users, 15M Daily With 8B Messages Received Over 30 Days”. Techcrunch. 
 49. ^ Brandom, Russell (). „Surveillance drives South Koreans to encrypted messaging apps”. The Verge. Accesat în . 
 50. ^ Jubin Mehta (). „Telegram claims 50 million active users, delivers 1 billion messages daily”. Youstory. Accesat în . 
 51. ^ Lomas, Natasha (). „Telegram Now Seeing 12BN Daily Messages, up From 1BN in February”. Techcrunch. Accesat în . 
 52. ^ Burns, Matt (). „Encrypted Messaging App Telegram Hits 100M Monthly Active Users, 350k New Users Each Day”. TechCrunch. Accesat în . 
 53. ^ Ari Levy (). „Secretive messaging app Telegram is selling a $2 billion crypto dream — but skeptics smell a 'ploy'. CNBC. Accesat în . 
 54. ^ „Авторизация пользователя в API”. 
 55. ^ „Защищённые чаты, шифрование end-to-end”. документация по протоколу MTProto. Сайт конкурса по созданию клиента для Android. 
 56. ^ Евгений, автор каналов и любитель Telegram. „Шрифты в Телеграмме: как изменить и писать красивым шрифтом”. telegramzy.ru. Accesat în . 
 57. ^ „В "Телеграме" появился видеостриминг”. life.ru. Accesat în . 
 58. ^ a b c d e „Telegram Apps”. Telegram.org. Accesat în . 
 59. ^ DrKLO. „DrKLO/Telegram”. GitHub. Accesat în . 
 60. ^ „Telegram-Anleitung: So benutzt man den Messenger” (în germană). Newsslash. 
 61. ^ „Telegram se actualiza con compatibilidad para Android Wear” [Telegram updated with Android Wear compatibility] (în spaniolă). Sevilla: ABC. Accesat în . 
 62. ^ peter-iakovlev (). „peter-iakovlev/Telegram”. GitHub. Accesat în . 
 63. ^ „Telegram se actualiza para la pantalla del iPad” [Telegram updated for the iPad screen] (în spaniolă). Cnet. 
 64. ^ cpy, Mujeeb (). „Telegram X for Android Released – What's New”. IB Computing (în English). IB Computing. Accesat în . 
 65. ^ „Telegram X: Progress through Competition”. telegram.org. Telegram LLC. 
 66. ^ a b Igor Zhukov. „zhukov/webogram”. GitHub. Accesat în . 
 67. ^ telegramdesktop. „telegramdesktop/tdesktop”. GitHub. Accesat în . 
 68. ^ overtake (). „overtake/telegram”. GitHub. Accesat în . 
 69. ^ a b vysheng. „vysheng/tg”. GitHub. Accesat în . 
 70. ^ „Unigram Preview - Microsoft Store”. Microsoft Store (în engleză). Accesat în . 
 71. ^ „UnigramDev/Unigram”. GitHub (în engleză). Accesat în . 
 72. ^ „Telegram app”. Launchpad. 
 73. ^ „Telegram App in Launchpad”. 
 74. ^ http://aseman.co/en/products/cutegram/
 75. ^ Aseman Land. „Aseman-Land/Cutegram”. GitHub. Accesat în . 
 76. ^ Aseman Land. „Cutegram”. Aseman. Accesat în . 
 77. ^ „Telegram app”. OpenRepos. 
 78. ^ „majn/telegram-purple”. GitHub. Accesat în . 
 79. ^ „Sea-n/tdesktop”. GitHub. Accesat în . 
 80. ^ Telegram. Бесплатный мессенджер от создателя ВКонтакте Arhivat 2013-08-21 la Wayback Machine. // ComputerBuild, Оксана Тарасова, 15 august 2013
 81. ^ Admins, Supergroups and More / Telegram blog, 25 noiembrie 2015en
 82. ^ KIRSTY STYLES (). „Raver? Protester? Telegram now lets you pull together Supergroups of up to 1,000 people”. The Next Web. Accesat în . 
 83. ^ DAVID MURPHY (). „Telegram Messaging App Adds Admins, 1K+ User Supergroups”. PCMag. Accesat în . 
 84. ^ The Telegram Team (). „Supergroups 2.0”. 
 85. ^ „Supergroups 10,000: Admin Tools & More”. Telegram. Accesat în . 
 86. ^ The Telegram Team (). „Telegram Bot Platform”. Telegram. 
 87. ^ „Bots: An introduction for developers”. core.telegram.org. Accesat în . 
 88. ^ vc.ru (). „Каталог ботов Telegram и возможность их монетизации”. 
 89. ^ vc.ru (). „Павел Дуров анонсировал появление платных сервисов от сторонних разработчиков в Telegram”. 
 90. ^ „Payments for Bots”. Telegram. Accesat în . 
 91. ^ „SEC FORM D”. www.sec.gov. Accesat în . 
 92. ^ „ICO Telegram Open Network | Каталог ICO” (în rusă). ico-digest.com. Accesat în . 
 93. ^ „Telegram Open Network зарегистрировали в Великобритании — DeCenter”. Accesat în . 
 94. ^ „Telegram поднял 1,7 миллиарда долларов на ICO - Крипинфо”. Крипинфо (în rusă). . Accesat în . 
 95. ^ Ведомости (). „Роман Абрамович вложился в Telegram”. Accesat în . 
 96. ^ „При каких условиях Telegram вернет инвесторам собранные $2,55 миллиарда”. CNews.ru. Accesat în . 
 97. ^ „Telegram ICO (TON) (GRAM) - All information about Telegram ICO (TON) ICO (Token Sale) - ICO Drops”. ICO Drops (în engleză). . Accesat în . 
 98. ^ „Как ФСБ решила блокировать Telegram из-за планов Дурова по криптовалюте”. РБК. Accesat în . 
 99. ^ Александр Лашков (). „Telegram Messenger — первый проект американской компании Павла Дурова (UPD: + комментарий основателя WhatsAPP)”. CoSSA. Accesat în . 
 100. ^ „Высокие отношения. Основатель WhatsApp обвинил Павла Дурова в плагиате при создании мессенджера Telegram”. «Expert Online». . Accesat în . 
 101. ^ „Основатель WhatsApp обвинил Дурова в плагиате”. Forbes.ru. . Accesat în . 
 102. ^ D Vukovic, Z Djuric, D Gligoroski, CryptoCloak application-main idea, an overview and improvement proposal — 2014en
 103. ^ Lucky Onwuzurike, Emiliano De Cristofaro, Experimental Analysis of Popular Smartphone Apps Offering Anonymity, Ephemerality, and End-to-End Encryption, arXiv:1510.04083 [cs.CR], 15 Oct 2015en «Telegram: …also provides users with an option to engage in a „secret chat“, which provides E2EE and optional ephemerality. … Account information, along with all messages, media, contacts stored at Telegram servers are deleted after 6 months of login inactivity.»
 104. ^ Telegram FAQ. Q: How does account self-destruction work?en «If you stop using Telegram and do not log in for at least six months, your account will be deleted along with all messages, media, contacts and every other piece of data you store in the Telegram cloud.»
 105. ^ МАРИЯ НЕФЁДОВА (). „МЕССЕНДЖЕР TELEGRAM СЛИВАЕТ МЕТАДАННЫЕ ВСЕМ ЖЕЛАЮЩИМ”. ХАКЕР. Accesat în .  (по материалам Stalking anyone on Telegram, Ola Flisbäck)
 106. ^ KIRSTY STYLES (). „Telegram's privacy flaw on Android is real – but there's a workaround”. The Next Web. Accesat în . "On Telegram you can control precisely who has access to your online and last seen status (see Settings — Privacy & Security — Last seen)."  Parametru necunoscut |lang= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
 107. ^ Aarhus University, {jakjak,orlandi}@cs.au.dk. „On the CCA (in)security of MTProto Jakob Jakobsen and Claudio Orlandi” (PDF). 
 108. ^ Géal (). „Telegram, AKA "Stand back, we have Math PhDs!". Unhandled expression. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)
 109. ^ „Telegram's Cryptanalysis Contest”. Crypto Fails. Accesat în . 
 110. ^ Jakob Bjerre. „A practical cryptanalis of the Telegram messaging protocol” (PDF). 
 111. ^ „Moxie Marlinspike >> Blog >> A Crypto Challenge For The Telegram Developers”. moxie.org. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)
 112. ^ „Павел Дуров: «Не верю, что Facebook в России станет популярнее «ВКонтакте»”. . Accesat în . использование в Telegram сразу нескольких протоколов шифрования привлекает террористов из ИГИЛ, которые пользуются мессенджером для общения между собой. «Наше право на приватность важнее, чем страх перед терроризмом, — заявил Дуров. - ... Я не думаю, что мы принимаем участие в их деятельности, и мы не должны чувствовать за это вину. ..." 
 113. ^ Мессенджер Дурова вновь использовали террористы // Lenta.ru, 4 октября 2015
 114. ^ Дуров рассказал о своем отношении к использованию Telegram террористами ИГ // Lenta.ru, 22 septembrie 2015
 115. ^ Пропаганда ИГИЛ достигла вершин по качеству и эффективности / Взгляд, 12 noiembrie 2015 «Telegram и WhatsApp на сегодняшний день — стартовый набор для домашнего террориста. Все основные новости и обсуждения происходят именно там. … Telegram — новостной канал „Исламского государства“ достиг отметки в 14 000 подписчиков»
 116. ^ Накликали беду. Как исламисты через соцсети обсуждали и координировали теракты в Париже // Lenta.ru, 2015-11-15 «Сейчас в Telegram более 30 каналов джихадистов, посредством которых транслируются сообщения», «Администрация Telegram никаких шагов для борьбы с террористами не предпринимает: в официальном FAQ мессенджера сообщается, что администрация удаляет противоправный публичный контент, к которому почему-то относятся наборы стикеров и боты, но никак не экстремистские видео, фото и аудиоподкасты. Впрочем, руководство сервиса всё же уделяет особое внимание ботам ИГ»