Criptomonedă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parte a seriei despre
Criptomonede
Tehnologie

BlockchainRegistru distribuitContract smartSchimb atomicFuncție hash criptografică • ForkGraf aciclic orientat

Mecanisme de consens

Proof-of-workProof-of-stakeProof-of-spaceProof-of-authorityMining pool

Chain-uri principale (Layer 1)

BitcoinEthereumTetherCardanoBinance CoinRippleSolanaUSD CoinPolkadotDogecoin

Concepte

Initial coin offeringMonedă digitală
Problema dublei cheltuieliGuvernare electronicăImpermanent LossBribe marketsMonedă digitală a băncii centrale

Chain-uri și tehnologii de tip Layer 2

Optimistic rollupsZero-Knowledge rollupsEigenLayerValidiumsArbitrumzkSyncSidechains

Aplicații descentralizate

Finanțe descentralizateExchange descentralizatCurve (protocol)LidoAaveMakerDAOUniswapBalancerConvexFrax AuraSynthetix

Trackere și Agregatoare

CoinMarketCapCoinGeckoDefi-LlamaDune Dashboards

Vezi și

Istoria monedei bitcoin
Legalitatea monedei bitcoin după țară sau teritoriu
Organizație Autonomă Descentralizată

editează

Criptomonedă sau criptovalută (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin[1], Dogecoin, Anacoin, Pirate Chain).

Denumirea de criptomonedă arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și a preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru monedele digitale.[2] Criptomonedele au propriul blockchain separat, de sine stătător.

Deseori se face greșeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii, aceasta nu este o monedă electronică. Astfel, în România, art. 4 lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, definește moneda electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.[3]Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money). Acesta este folosit, de regulă, pentru a face plăți electronice de mică valoare.[4]

Plafonul pieței de criptare a fost proiectat să atingă până în 2007 un nivel de 1-2 trilioane de dolari.[5]

Termenul token se referă la orice criptomonedă care nu are propriul blockchain, în schimb funcționează pe un blockchain existent, cel mai popular fiind platforma Ethereum. Exemple de token sunt Tether (USDT), USD Coin (USDC), Maker, DAI, Basic Attention Token (BAT). Acestea sunt token-uri ERC20. Au fost create și blockchain-uri pentru token-uri, foarte populare fiind Binance Smart Chain (BSC) cu token-uri BEP20, Elron Gold, Cardano, Solana, Polkadot, Polygon.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Proof-of-work[modificare | modificare sursă]

Criptomonedele folosesc protocoale proof-of-work pe bază de algoritmi de hashing. Cele mai utilizate se bazează pe algoritmul SHA-256, introdus de Bitcoin, și scrypt, cel mai utilizat, având cel puțin 480 de implementări confirmate. Alți algoritmi care sunt folosiți pentru proof-of-work includ CryptoNight, Blake, X11 și combinații.

Algoritmi utilizați de diferite criptomonede
Algoritm Monedă Caracteristici
SHA-256* Bitcoin, Mastercoin, MazaCoin, Namecoin, NuBits, Peercoin, BitcoinDark,
Scotcoin, Nubits, CarpeDiem, Paccoin, Tigercoin, Mazacoin, eMark, Titcoin,
Neoscoin, Saffroncoin, Curecoin, Zetacoin, Acoin, TEKcoin, Unobtanium,
Blakecoin, Reikicoin, Ixcoin, Bytecoin
Algoritm de criptare care a câștigat popularitate după ce a fost utilizat de bitcoin. Este nevoie de șase până la zece minute pentru a crea un bloc.
Scrypt Auroracoin, Coinye, Synereo, Syscoin,GameCredits, Dogecoin, Litecoin,
Potcoin, Starcoin, Teslacoin, Nucoin,Topcoin,Pesetacoin, Smartcoin, Xivra, Zedcoin, Stockcoin, Foxcoin, Worldcoin, Reddcoin
Utilizat în special pentru Litecoin, este un algoritm sigur la atacuri hardware. Viteza de a crea blocuri într-un blockchain este de aproximativ 30 de secunde.
Neoscrypt* Goa, Innova, CrowdCoin, Coin2Fly, GBX, Desire, Vivo, Trezar, Airi Algoritm utilizat pentru Masternodes. Este frecvent indicat ca fiind rezistent ASIC.
Ethash* Ethereum, Ethereum Classic, Krypton, Shift, Expanse, Ubiq, Pirl,
Musicoin, QuarkChain
Conceput special pentru mineritul Ethereum, se bazează pe algoritmii Dagger-Hashimoto.
Equihash* Zcash, Bitcoin Gold, Komodo, Zclassic, ZenCash, Bitcoin Private, Horizen Prima monedă care a folosit Equihash a fost Zcash. Crearea blocurilor durează 150 de secunde.
Lyra2z* Zcoin, Fine Art, Taler, CriptoReal, OneManCoin, Gincoin, Alpenschilling,
Pyro, Slate
Cunoscut la lansarea Zcoin, rezistent ASIC și NiceHash.
Nist5* Bulwark, FXCore, Ethereumfuture, Electra, Coinonat, Virta Unique Coin,
NamoCoin, RG Coin, Vites
Algoritm cunoscut datorită monedei Bulwark.
Xevan* BitSend, Solaris, NanuCoin, Northern, Ellerium, Elliotcoin, Xhimera, Krait Combinație de algoritm dual X17 cu anteturi de 128 biți. A fost utilizat mai întâi de BitSend și cunoscut prin criptomoneda Solaris.
Rezistent la ASIC, stabil și eficient din punct de vedere energetic.
X16R/X16S* Ravencoin, Pigeoncoin, ProtonCoin, CryptoRescue, Reden, Motion Algoritm recent creat prin criptomoneda Ravencoin, are particularitatea de a comuta între 16 algoritmi diferiți în timpul exploatării.
C11* Chaincoin, Dixicoin, Bithold, Kingston, Stipend, IntermodalCoin, Jolt Gas, Axs Utilizează 11 algoritmi diferiți care sunt înlănțuiți împreună. Chaincoin a fost prima criptomonedă care a introdus și folosit algoritmul C11.
Scrypt Adaptive-N Vertcoin, Execoin, Parallaxcoin, SiliconValleycoin, GPUcoin,
CzechCrownCoin
Este un algoritm Scrypt care se bazează pe Adaptive N-Factor în care N este memoria necesară pentru a finaliza noi funcții de hash. A fost dezvoltat pentru Litecoin.
Scrypt-Jane
(Scrypt-Chacha)
Yacoin, Ultracoin, Velocitycoin
X11 Dash, Crevacoin, Cryptcoin, Fuelcoin, Startcoin, Crevacoin, Adzcoin,
Influxcoin, Cannabiscoin, Darkcoin, Hirocoin, X11coin, Smartcoin, Goldblocks, Hatch
Sunt utilizate unsprezece funcții în loc de o singură funcție, oferind un grad ridicat de siguranță. X11 a fost creat special pentru mineritul Dash.
X13 Bitcoin Diamond, Stratis, Cloakcoin, Sherlockcoin, Boostcoin, Ambercoin,
Navcoin, QiBuck, Networkcoin, Marucoin, X13coin
Se bazează pe X11 clasic și constă din 13 funcții diferite de hash pentru o rezistență sporită la monedelor cu ASIC.
X15 X15Coin, BitBlock, EverGreenCoin, Kobocoin, Halcyon, Firecoin Algoritm care folosește 15 funcții hash diferite ceea ce face algoritmul X15 foarte rezistent la atacuri.
Groestl Groestlcoin, Securecoin, Myriad-Groestl Folosește același S-box ca cel din AES. Autorii susțin obținerea de viteze de până la 21,4 cicluri octet pe un Intel Core 2 Duo.
Quark BitQuark, Diamondcoin, Animecoin Funcție hash simplă, bazată pe un singur nivel de securitate și pe o construcție burete, pentru a minimaliza cerințele de memorie.
Qubit Geocoin, DGB-Qubit, Myriad-Qubit
NeoScrypt Feathercoin, Phoenixcoin, Orbitcoin, UFOcoin NeoScrypt este un descendent al algoritmului Scrypt original. Principalele caracteristici sunt volumul de acumulare a premiilor și viteza tranzacțiilor. Recompensa medie pentru un bloc
este de 60-90 de monede.
SHA-3 (Keccak) Maxcoin,Slothcoin, Cryptometh, NexusNiro Keccak este o familie de funcții hash care se bazează pe construcția de tip burete și adoptată ca algoritmul hash al NIST pentru SHA-3. În Keccak blocurile de mesaje sunt XOR-ed într-un subset al stării, care este apoi transformat ca un întreg. În versiunea utilizată în SHA-3, starea constă într-o matrice de 5 × 5 cuvinte pe 64 de biți, în total 1600 de biți.
Blake-256 Dirac, Electron, BlakeBitcoin, Blakecoin, Photon Se bazează pe cifrul fluxului ChaCha. Folosește cuvinte pe 32 de biți și produce dimensiuni de rezoluție de 256 biți.
CryptoNight* Monero, DigitalNote, Aeon, CryptoNoteCoin, Bytecoin, Electroneum,
Sumokoin, Karbowanec
A devenit cunoscut în primul rând pentru criptomoneda Monero. Generarea blocurilor durează aproximativ 60 de secunde.
Lyra2REv2 Vertcoin, Monacoin, Rupee, Straks, Verge, Shield, Galactrum Algoritm revoluționar pentru moneda Vertcoin.
Chacha Ultracoin Familie de cifre de flux bazată pe Salsa20 recomandate pentru aplicații în care viteza este mai importantă decât securitatea.[6][7][8]

* recomandat pentru cardurile video Nvidia.

Portofele digitale[modificare | modificare sursă]

Un portofel digital de criptomonede este, în general, echivalentul unui cont bancar: permite primirea de criptomonede, stocarea și trimiterea către alte conturi. Portofelele stochează parola privată necesară pentru a accesa adresa bitcoin.

Fiecare utilizator instalează o aplicație software, care este un fișier portofel digital, pe calculator sau pe telefonul mobil, sau de pe o pagină web. Portofelele web sunt cea mai comună formă de portofele digitale și sunt disponibile pe mai multe platforme de schimb criptografic. Acestea sunt accesibile printr-un browser. Exemple de portofele web sunt MetaMask și Trust Wallet. Cu aceste portofele digitale, utilizatorul poate să trimită sau să primească criptomonede de la alți utilizatori.

Portofelele digitale pot fi dedicate pentru o singură criptomonedă (exemple: Bitcoin[9], Etherium, Ripple, Litecoin), sau pot fi multimonede (Coinomi, CoinSpot, CoinVault, Cryptonator multi-cryptocurrency wallet, Exodus, Gatehub, Holy Transaction, Jaxx Wallet, UberPay Wallet, AnCrypto Wallet.[10]

Portofele hardware[modificare | modificare sursă]

Portofel hardware Ledger Nano S

Portofelele hardware reprezintă cel mai sigur mod de a stoca banii criptografici. Sunt dispozitive care se conectează la computerul, laptopul, tableta sau smartphone-ul tău. Ulterior, tu inițiezi o tranzacție utilizând un program de pe telefon, computer sau laptop, în timp ce procesarea tranzacției se efectuează pe portofelul hardware cu ajutorul unui cip/procesor complet izolat.

Acest lucru face ca un portofel hardware să fie la fel de sigur ca orice altă metodă de stocare de tip „cold storage” (nu comunică în mod direct cu internetul), un exemplu „banal” fiind un portofel de hârtie. Totuși, un portofel hardware este în același timp aproape la fel de comod de utilizat în viața de zi cu zi ca un portofel online (o aplicație de pe calculator sau telefon). Portofelele hardware sunt accesibile doar offline și vin în dispozitive hardware care arată ca niște stickuri USB. Exemple de aceste portofele includ Ledger Nano X și Trezor Model T. Sunt ușor de utilizat, fiind și cele mai sigure de pe piața de astăzi.

Tranzacții[modificare | modificare sursă]

Tranzacțiile în criptomonede sunt protejate cu ajutorul criptografiei între portofele virtuale. Fiecare portofel virtual va primi o „cheie privată” care rezultă în urma criptografiei. Această cheie privată împiedică modificarea tranzacției de altă persoană, acest lucru făcând ca tranzacțiile să fie extrem de sigure.
Tranzacțiile se fac pe baza unei adrese alfanumerice sub forma unui string de genul 1FfmbHfnpaZjKFvyi1okTjJJusN455paPH derivat din porțiunea publică a uneia sau a mai multor perechi de chei criptografice generate gratuit. O cheie criptografică reprezintă un algoritm care necesită două chei individuale, una secretă și una publică, legate prin algoritm. Pentru a beneficia de criptomonedele trimise către o adresă, utilizatorul trimite un mesaj, semnat digital, cu plata împreună cu cheia privată asociată.

Schimbul atomic (atomic swap) sau tranzacționarea între blockchainuri sunt tranzacții descentralizate între doi utilizatori de criptomonede diferite care pot fi executate instantaneu fără a fi nevoie de servicii terțe de tranzacționare. Schimbul atomic este o tehnologie de contract smart. Schimburile atomice folosesc contracte Hash Time-Locked (HTLC) și necesită existența canalelor de plată interconectate între blockchainurile de tranzacționare. Aceasta se face prin rețeaua Lightning Network.

Minerit[modificare | modificare sursă]

Lanț de blocuri

Criptomoneda poate fi cumpărată, dar și creată. Procesul de creare a monedei se numește „minerit”. Participanții în rețea sunt cunoscuți sub numele de mineri (engleză: miners). Aceștia verifică, datează tranzacțiile și le distribuie într-o bază de date publică, numită blockchain (lanț de blocuri). Există noduri specializate care validează tranzacțiile și blocurile și le conectează între punctele tranzacției. [11]
Operațiunea de minerit este deosebit de complexă și este foarte dificil de realizat pe cont propriu, de un singur utilizator. Astfel, s-au dezvoltat grupuri de mineri, numite mining pools. Un grup de mineri își combină puterea de procesare pentru rezolvarea algoritmilor producători de criptomonede. [12] Mineritul reprezintă o afacere pentru unii, dar asta depinde de regiunea geografică în care este situată respectiva unitate de minerit. Randamentul și profitul unei astfel de afaceri se calculează, în principal, în funcție de legile regiunii și costul electricității. [13]

Hardware HashCoins

Hardware[modificare | modificare sursă]

Criptomonedele noi sunt generate folosind hardware specializat (rig-uri) ASIC, FPGA sau prin folosirea CPU, plăcii video [14] și a puterii de calcul a sistemelor PC pentru operațiunea de mining [15][16][17].

Minarea cu ASIC
Sunt dezvoltate mai multe sisteme dedicate pentru mineritul de criptomonede. Aceste dispozitive se numesc ASIC (Application Specific Integrated Circuit) și reprezintă niște circuite integrate cu cipuri programate în mod permanent și cu o aplicație integrată în cipurile respective. Hardware-ul ASIC este creat special pentru tipul de monedă pe care o extrage (un ASIC Bitcoin este, practic, lipsit de valoare pentru mineritul de Litecoin și invers). Când este necesară o actualizare a echipamentului, aceasta implică înlocuirea întregului ASIC. Deoarece ASIC nu are alt scop decât să extragă o anumită monedă, produsul devine în mare parte inutil după lansarea unei versiuni actualizate. Aceasta înseamnă că orice modificare a strategiei companiei sau a mineritului va necesita o investiție în hardware nou. În mod similar, atunci când este lansată o nouă versiune ASIC pentru o monedă, actualizarea hardware necesară poate fi extrem de costisitoare. Din acest motiv, durata de viață a unui ASIC este relativ scurtă în comparație cu GPU-urile. În schimb, un ASIC oferă cel mai mare hashrat pentru moneda pe care o extrage și de asemenea, un consum de energie mai eficient, rezultând o profitabilitate mai mare. [18]
Companii populare ce oferă instalații de minerit tip ASIC sunt Avalon Asics, Butterfly Labs, Bitmain, Canaan și Ebang.[19] [20][21][22][23]


Spre deosebire de ASIC, FPGA (Field Programmable Gate Array) permite trecerea de la exploatarea unui tip de monedă la extragerea unui alt tip. În plus, FPGA folosește doar 300-350 de wați, iar viteza de minerit este, de asemenea, superioară față de cea a unui rig ASIC.[24]

Minarea cu GPU
Minarea cu GPU utilizează unități de procesare grafică (GPU) aflate în plăcile video pentru rezolvarea unui hash criptografic. GPU-urile pot fi utilizate pentru a extrage o varietate de monede digitale diferite. Cu un GPU nu se poate mina Bitcoin direct, trebuie minate criptomonede alternative și schimbate cu Bitcoin.
GPU-urile pentru minare sunt mai puțin puternice deci mai puțin eficiente decât ASIC-urile și sunt, de obicei, de dimensiuni mai mari.[25]

Exemple:

 • NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
 • NVIDIA GeForce RTX 2070
 • AMD Radeon RX 5700 XT
 • NVIDIA GeForce RTX 3090
 • AMD Radeon RX 580
 • NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER[26][27].

Minarea cu CPU
Minarea CPU este un proces care utilizează nucleele unei unități centrale de procesare (CPU) pentru a verifica tranzacțiile pe blockchain și pentru a extrage criptomonede. Rentabilitatea mineritului cu CPU a fost redusă semnificativ, cele mai populare criptomonede sunt exploatate în prezent cu GPU și ASIC. Pentru majoritatea criptomonedelor principale, minarea cu CPU nu este rentabilă. În prezent, Monero este cea mai populară monedă extrasă cu CPU.

Un procesor de server este mai productiv decât un CPU obișnuit, deoarece este conceput pentru a funcționa în condițiile centrelor de date și cu o încărcare de rețea mare.

Există două tipuri de minerit cu CPU:

 • Minerit individual pe un procesor, criptomoneda este exploatată folosind propriile resurse ale computerului
 • Minerit în mining pool, mai mulți mineri își combină CPU-rile pentru a mina mai eficient. Aceasta este mai productivă decât extragerea individuală, deoarece sunt șanse mai mari de extragerea unui bloc.

Minarea cu CPU este posibilă prin criptomonede care acceptă algoritmii SHA-256, X11, Ethash, Scrypt, Equihash, CryptoNote și CryptoNight.[28][29]

Exemple:

 • AMD Ryzen Threadripper 3960X
 • AMD EPYC 7742
 • AMD Ryzen 5 3600
 • AMD Ryzen Threadripper 3970X
 • AMD Ryzen 5 3600X
 • Intel Core i5-7600K
 • AMD Ryzen Threadripper 1950X
 • Intel premium G4560
 • AMD Ryzen 3 3100
 • AMD RYZEN 9 3950X[30][31]

Software
În timp ce procesul de minerit în sine este făcut de hardware, este nevoie de software special pentru a conecta minerii la blockchain și mining pool. Software-ul poate să ruleze pe aproape orice sistem de operare, cum ar fi Windows, Linux sau Mac OS X. Windows are un suport excelent atât pentru GPU-urile Nvidia, cât și pentru cele AMD. Linux funcționează cu aproape fiecare arhitectură GPU modernă. Driverele pentru Nvidia și AMD sunt disponibile pe scară largă, mai multe opțiuni software de minerit acceptă Linux, iar majoritatea distribuțiilor Linux funcționează. De asemenea, MacOS are un suport robust atât pentru GPU-urile Nvidia, cât și pentru cele AMD. [32]Programul transmite informații și rezultate către miner, dar și monitorizează statisticile generale cum ar fi temperatura, hashrate-ul, viteza ventilatorului, viteza medie a minerului etc. [33][34]

Anonimitate[modificare | modificare sursă]

Majoritatea criptomonedelor de pe piață nu sunt cu adevărat anonime așa cum au fost proiectate. Pentru bitcoin, proprietarii de bitcoin nu sunt identificabili, dar toate tranzacțiile primite și ieșite în termeni de adrese sunt pseudonime fiind disponibile public în blockchain.

Criptomonedele anonime sunt sisteme de plată peer-to-peer cu propria unitate de plată internă, menite să asigure confidențialitatea completă a tranzacțiilor financiare prin protocoale criptografice care complică semnificativ sau fac imposibilă auditarea datelor din rețea. Principalele monede de confidențialitate sunt Zcash, Monero, Dash, DeepOnion. [35][36]

Avantaje și dezavantaje[modificare | modificare sursă]

Avantaje[modificare | modificare sursă]

 • este un sistem descentralizat, nu există o autoritate centrală, cum ar fi o bancă centrală
 • datele personale despre utilizatori sunt ascunse
 • se poate crea o copie de rezervă criptată a monedei virtuale
 • plata se poate face fără ca datele personale să fie asociate cu tranzacția
 • utilizatorii au în permanență controlul tranzacțiilor
 • transfer foarte rapid oriunde în lume
 • nu există limită de sumă pentru transferuri
 • comisioane variabile

Dezavantaje[modificare | modificare sursă]

 • utilizare redusă
 • volatilitatea din cauza faptului că moneda este în cantitate limitată, iar valoarea ei este dată de cerere și ofertă
 • ireversibilitatea tranzacțiilor, anularea fiind imposibilă
 • interdicția utilizării anumitor criptomonede în unele țări
 • distribuția neuniformă a criptomonedei între primii utilizatori și cei actuali
 • necesită un înalt nivel de securitate
 • nu toți comercianții acceptă cripomoneda ca metodă de plată.
 • din cauza naturii anonime a criptomonedelor, acestea pot fi utilizate în mediile criminale pentru a facilita plățile, de exemplu comerțul cu droguri sau cu arme.

Criptomonede[modificare | modificare sursă]

Există circa 9000 de criptomonede [37] disponibile pentru comerțul pe piețele online, dar numai aproximativ 20 dintre acestea au avut capitalizări de piață de peste 10 milioane USD. [38][39][40] Dar nu toate criptomonedele sunt la fel. Există tokeni digitali, care se folosesc precum jetoanele, ca un mijloc pentru a intermedia achiziționarea unui serviciu, sau înlesnirea acestuia, și monede digitale, care sunt menite să înlocuiască banii pe care îi folosim cu toții, precum USD, Euro, etc.[41] [42]

Capitalizări de piață ale criptomonedelor
Principalele criptomonede
Monedă Cod Data înființării Fondator Funcție hash Pagină web
Bitcoin BTC 2009 Satoshi Nakamoto SHA256 bitcoin.org
Ethereum ETH 2013 Vitalik Buterin Dagger Hashimoto ethereum.org
Bytecoin BCN 2012 Bytecoin Core Team CryptoNight bytecoin.org
Ripple XRP 2012 Chris Larsen / Jed McCaleb ECDSA ripple.com
Litecoin LTC 2011 Charles Lee Scrypt litecoin.org
Monero XMR 2014 Monero Core Team CryptoNight getmonero.org
Ethereum Classic ETC 2015 Vitalik Buterin Dagger-Hashimoto ethereum.org
Dash DASH 2014 Evan Duffield / Kyle Hagan X11 dash.org
MaidSafeCoin MAID 2014 David Irvine maidsafe.net
Nano Nano 2015 Colin LeMahieu https://nano.org
Augur REP 2014 augurproject Smart contract augur.net
Steemit STEEM 2016 steemit SHA-256 steemit.com
NEM XEM 2015 NemProject blockchain nem.io
Iconomi ICN 2015 Smart contract iconomi.net
Factom FCT 2014 Paul Snow factom.org
Waves WAVES 2016 blockchain wavesplatform.com
Golem GNT https://golem.network/
Dogecoin DOGE 2013 Jackson Palmer / Billy Markus Scrypt dogecoin.com
Zcash ZEC 2016 Zooko Wilcox Equihash https://z.cash
DigixDAO DGD 2015 Smart contract https://digix.io Arhivat în , la Wayback Machine.
Ardor ARDR ardorplatform.org
Stellar Lumens XLM 2014 Jed McCaleb stellar.org
Lisk LSK 2016 Max Kordek DPOS lisk.io
Tether USDT 2014 blockchain tether.to
ShadowCash SDC 2014 sdcoin Scrypt shadowproject.io
GameCredits GAME 2014 Sergey Sholom Scrypt gamecredits.com
Pirate Chain ARRR 2018 Pirate Team Equihash https://pirate.black

Criptomonede naționale[modificare | modificare sursă]

Criptomonedele naționale sunt o formă digitală de bani fiduciari. Mai multe țări au apelat la lansarea propriilor criptomonede naționale, sau planifică emiterea propriilor criptomonede:

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat recent că urmărește posibilitatea emiterii unei variante electronice la Euro, numită digital euro. [47]

Aspecte juridice[modificare | modificare sursă]

Activitățile infracționale legate de criptomonede se concentrează în general în jurul furtului de capital, a utilizării agenților software pentru minerit (cryptojacking)[48]și a sponsorizării de activități ilicite sau teroriste cu ajutorul criptomonedelor. Anumite țări consideră că utilizarea acestora în activități de pariere este ilegală, iar unele guverne încearcă să le controleze pentru a diminua activitatea infracțională, pentru a proteja consumatorii și pentru a avea un control asupra capitalului. [49][50][51][52]

Scamcoins[modificare | modificare sursă]

Scamcoins sunt criptomonede care au fost create doar pentru obținerea unui câștig rapid de către dezvoltatorii lor. Acestea pot fi clone ale unor monede exitente sau sunt extrase prin procedee de preminare și instaminare. Prin preminare mai mult de jumătate din recompensele de bloc revin dezvoltatorului, iar prin instaminare, o cantitate disproporționată de monede sunt generate la lansare.[53] Astfel de monede nu sunt produse printr-un algoritm, ci sunt distribuite înainte de a fi listate pe piețele de criptomonede printr-o schemă Ponzi. Scamcoins mai sunt numite și criptomonede moarte sau cripto zombi. Exemple de scamcoins sunt Bitconnect, OneCoin, Phoenixcoin, Bitbar, Mincoin, Goldcoin etc.[54]

Alte criterii prin care o criptomonedă este considerată scamcoin sunt:

 • moneda este abandonată de dezvoltatori (fără actualizare pe canalele oficiale și sociale) pentru mai mult de 6 luni
 • site-ul oficial nu mai este prezent pe web
 • moneda nu mai este prezentă în tranzacționări
 • mineritul nu este eficient din cauza blocării blockchain-ului.[55][56]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ What is Litecoin?
 2. ^ „Cotația Bitcoin a trecut de pragul de 1000$”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Statutul juridic al monedei virtuale bitcoin
 4. ^ Glosar de termeni: Moneda electronică[nefuncțională]
 5. ^ Toptal - Critificarea crizelor, blocurilor și ICO-urilor
 6. ^ algoritmy-kriptovalyut mining-cryptocurrency.ru
 7. ^ Coin list coinguides.org
 8. ^ Beginning Miner’s Guide and GPU Overclocking on Different Algorithms 2miners.com, John Smith, January 14, 2021
 9. ^ Club, Crypto Bulls (). „IS BITCOIN THE NEW GOLD IN INDIA? — Cryptobullsclub” (în engleză). Medium. Accesat în . 
 10. ^ wallets overview cryptocompare.com
 11. ^ Ferma bitcoin Blockchain Hosting din România își deschide porțile goanadupabitcoin.ro, 27 ianuarie 2020
 12. ^ Ce este criptomoneda sau valuta digitală?[nefuncțională] primexteam.ro, 20 octombrie 2015
 13. ^ Minarea de criptomonede – Țările care au un avantaj din punct de vedere a energiei electrice goanadupabitcoin.ro, 4 ianuarie 2021
 14. ^ Table of Graphic cards for mining with hashrate Arhivat în , la Wayback Machine. cryptomining24.ne, 15.06.2017
 15. ^ Cât costă să-ți faci sistem pentru minat monede virtuale playtech.ro, Alexandru Ghinea, 05.02.2018
 16. ^ Minare Criptomonede 2020 – Merită sau nu? criptomonede.info, August 5, 2020
 17. ^ Mining Hardware cryptomining-blog.com
 18. ^ What is the difference between ASIC mining and GPU mining? hiveblockchain.com, 11 Jun 2018
 19. ^ Hardware necesar pentru minarea Bitcoin bitcoinromania.ro, David Mitran, 12 iunie 2014
 20. ^ Comparație hardware minat ro.bitcoin.it/wiki
 21. ^ The Companies Behind The Chips That Power Cryptocurrency Mining benzinga.com, Shanthi Rexaline, February 02, 2018
 22. ^ Directory of companies producing ASIC mining hardware asicminervalue.com
 23. ^ Directory of manufacturers producing Asic Miner[nefuncționalăarhivă] minerasic.com
 24. ^ introduction to FPGA fpga-mining.com
 25. ^ How to mine Monero with GPU monero.how
 26. ^ The Best GPUs for Mining kryptex.com Last updated: 06 Jun 2022
 27. ^ 8 Best GPU For Mining – Which Graphic Card to Choose in 2021 paybis.com
 28. ^ How to mine with a CPU freewallet.org, Jul 16, 2020
 29. ^ The Ultimate Beginner’s Guide to CPU Mining beincrypto.com, Max Moeller, 15 May 2021
 30. ^ Best mining CPU for 2021: the best processors for mining cryptocurrency techradar.com, Matt Hanson, Brian Turner, Jonas P. DeMuro, 29 April 2021
 31. ^ Best CPUs for cryptocurrency mining Arhivat în , la Wayback Machine. hashrates.com
 32. ^ GPU Mining Software Arhivat în , la Wayback Machine. gpu0.com
 33. ^ intrebari-frecvente#minerit bitcoin.org
 34. ^ Minatul: Cum să minăm Bitcoin, pas cu pas mycryptoption, decembrie 4, 2019
 35. ^ What are anonymous cryptocurrencies? crypto-wikipedia.com, 05.05.2020
 36. ^ Best Anonymous Crypto Coins/cryptostaunch.com
 37. ^ martie 2021
 38. ^ https://coinmarketcap.com/all/views/all/, (25 mai 2020)
 39. ^ The list of all cryptocurrencies that currently exist Arhivat în , la Wayback Machine. bitmakler.net
 40. ^ Comparison of cryptocurrencies en.bitcoin.it/wiki
 41. ^ „What is a digital token?”. Accesat în . 
 42. ^ Full list of cryptocurrencies with algorithms cryptomining24.net
 43. ^ Roncoin e criptomoneda stabilă cu valoarea unui leu românesc start-up.ro
 44. ^ Criptomoneda românească Elrond și-ar putea tripla valoarea în 2021 crypto.ro, Paul Maximillian, 05 apr. 2021
 45. ^ List Of Countries That Have Plans To Roll Out Their Own Cryptocurrencies Arhivat în , la Wayback Machine. coinsutra.com, Harsh Agrawal, June 02, 2020
 46. ^ Countries that Have or Are Issuing National or Regional Cryptocurrencies loc.gov
 47. ^ A digital euro ecb.europa.eu
 48. ^ Peste 100 de site-uri românești minează criptomonede cu ajutorul tău start-up.ro, Octavian Palade, 11 Ianuarie 2018]
 49. ^ Rusia a declarat ilegală moneda virtuală bitcoin: Poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanțarea terorismului mediafax.ro, Marius Oncu , 9 feb 2014
 50. ^ Uniunea Europeană reglementează criptomonedele mlmnews.ro, iulie 16, 2016
 51. ^ Bitcoin a devenit instrument financiar legal în Germania[nefuncțională], romanialibera.ro, Cristian Dogaru, 22 august 2013
 52. ^ Criptomonedele o realitate a zilelor noastre conferinta.academiacomerciala.ro
 53. ^ The Anatomy of a ScamCoin: 7 Things To Know Before Investing in an Altcoin cryptolife.net, September 27, 2013
 54. ^ scamcoins altcoins.com
 55. ^ List of scamcoins bitcoinallstars.com
 56. ^ database of dead coins deadcoin.info

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de criptomonedă

Note[modificare | modificare sursă]