Jan Koum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jan Koum
Date personale
Născut (48 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kiev, RSS Ucraineană, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Ucraina Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
informatician
programator Modificați la Wikidata
Avere9.600 de dolar americani[2] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea de Stat San José[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieYahoo!  Modificați la Wikidata
Prezență online

Jan Koum (în ucraineană Ян Кум, transliterat: Ian Kum; n. , Kiev, RSS Ucraineană, URSS) este un om de afaceri american de origine ucraineană, cunoscut ca fiind directorul și co-fondatorul platformei WhatsApp, care ulterior a fost cumpărată de "Facebook Inc." în februarie 2014 pentru suma de 19,3 miliarde de dolari.

În 2014 a intrat pe lista "Forbes" a celor mai bogați americani pe poziția 62, cu o avere estimată la 7,5 miliarde de dolari.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie de evrei. În 1992 se mută în Mountain View, Santa Clara, California, California cu mama care a început să lucreze ca babysitter, tatăl rămânând în Ucraina. Jan Koum își câștiga existența făcând curățenie într-un magazin alimentar.

La 18 ani își manifestă interesul pentru programare și intră la Universitatea din San Jose, California. În timpul studiilor a lucrat ca security tester în cadrul "Ernst & Young". Aici îl cunoaște pe informaticianul Brian Acton, care îi propune să lucreze la "Yahoo!" ca inginer de infrastructură. În septembrie 2007 cei doi părăsesc Yahoo! și ajung la ideea dezvoltării unei aplicații pentru smartphone sub forma unei agende telefonice care să prezinte statusul persoanelor din listă. Aplicația a fost înregistrată în California la 24 februarie 2009 cu numele WhatsApp Inc..

În 2013, numărul de utilizatori WhatsApp ajunsese la 200 de milioane. După cumpărarea de către Facebook, Koum devine director în consiliul de adminitrație al platformei WhatsApp, care operează una dintre cele mai mari rețele de socializare, care în februarie 2016 înregistrează peste un miliard de utilizatori.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jan Koum, Munzinger Personen, accesat în  
  2. ^ Lista miliardarilor,  
  3. ^ "WhatsApp has grown to 1 billion users"

Legături externe[modificare | modificare sursă]