Sari la conținut

Windows Phone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Windows Phone
Windows Phone logo
DezvoltatorMicrosoft
Programat înC++  Modificați la Wikidata
Familie SOWindows CE; Windows NT
Ultima versiune stabilă8.10.15148.160  Modificați la Wikidata din
Metodă de actualizareWi-Fi  Modificați la Wikidata
Platforme suportateArhitectură ARM  Modificați la Wikidata
Tip de nucleuWindows CE(WP7.X) Windows NT(WP8)
Interfață implicităMetro  Modificați la Wikidata
PredecesorWindows Mobile  Modificați la Wikidata
LicențăMicrosoft EULA
Prezență online
http://windowsphone.com

Windows Phone este un sistem de operare pentru dispozitive mobile dezvoltat de Microsoft și este succesorul platformei Windows Mobile.

Versiuni[modificare | modificare sursă]

Windows Phone 7

Windows Phone 7 a fost anunțat la Mobile World Congress din Barcelona, Spania, la 15 februarie 2010.

Windows Phone 7.8 este o versiune a sistemului de operare Microsoft Windows Phone 7. Windows Phone 7.8 va fi disponibil tuturor telefoanelor care rulează Mango și va aduce cu sine schimbările de interfața anunțate pentru Windows Phone 8 „Apollo”. Momentan singura schimbare anunțată oficial este noul ecran de start, în care mărimea pictogramelor poate fi setată de utilizator.[1]

Windows Phone 7.8 a fost lansat simultan cu Windows Phone 8, care conform anunțurilor Microsoft, a fost lansat in perioada toamnă-iarnă 2012.

Windows Phone 8

Pe 29 octombrie 2012, Microsoft a lansat Windows Phone 8, o nouă generație a sistemului de operare. Windows Phone 8 înlocuiește arhitectura anterioară Windows CE cu o arhitectură bazată pe kernel-ul Windows NT.

Windows Phone 8.1

Anunțat pe 2 aprilie 2014, Windows Phone 8.1 este generatia a treia a sistemului de operare si ultima sub numele Windows Phone.

Windows 10 Mobile

Pe 30 septembrie 2015 Microsoft a anuntat lansarea urmatoarei ediții, Windows 10 Mobile. Numele "Windows Phone" a fost retras, iar Windows 10 Mobile este promovat ca o editie mobila a sistemul de operare Windows 10 pentru desktop si laptop.

Telefoanele echipate cu Windows 10 Mobile suporta instalarea acelorasi aplicatii ca si pe desktop/laptop, vin echipate cu browserul Microsoft Edge, aplicatii Skype si Office Mobile pre-instalate.

Note[modificare | modificare sursă]