Windows 10

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pagina „Windows 9” trimite aici. Pentru sistemele de operare Windows dezvoltate din 1995 până în 2000 vedeți Windows 9x.
Acest articol se referă la sistemul de operare pentru computere personale. Pentru versiunea de telefoane a sistemului de operare, vedeți Windows 10 Mobile.
Windows 10
Windows 10 Logo.svg
DezvoltatorMicrosoft
Familie SOWindows
StareSe oferă asistență pe o perioadă nedeterminată, cât timp cele mai recente actualizări sunt instalate. [1]
Model surseSursă închisă
Dată lansare inițială29 iulie 2015
Ultima versiune stabilăActualizarea Windows 10 (Versiunea 1809) din octombrie 2018[2]
Ultima preversiune, septembrie 2017
Metodă updateWIndows Update[*]
Microsoft Store[*]
ISO image[*]  Modificați la Wikidata
Manager pacheteNuGet[*]  Modificați la Wikidata
Tip de nucleuHibrid
PredecesorWindows 8.1 (2013)
Site webhttps://www.microsoft.com/ro-ro/windows

Windows 10 este un sistem de operare pentru computere personale dezvoltat de Microsoft ca parte a familiei de sisteme de operare Windows NT. A fost anunțat în septembrie 2014, urmat de o scurta demonstrație la conferința Build. Prima versiune a sistemului de operare a intrat în procesul de beta testing public în octombrie 2014, versiunea finală fiind lansată oficial pe 29 iulie 2015.

Windows 10 a introdus aplicațiile universale, extinzând aplicațiile Metro, acestea fiind proiectate sa ruleze pe mai multe dispozitive din familia Microsoft, cu un cod aproape identic, incluzând computere personale, tablete, smartphone-uri, sisteme înglobate, Xbox One, Surface Hub și Windows Holographic. Interfața Windows a fost revizuită pentru a ușura tranziția dintre o interfață adaptată pentru mouse și o interfață adaptată pentru touchscreen, bazate pe dispozitivele de intrare disponibile —‌ în special la PC-urile 2-în-1; ambele interfețe includ meniul Start ce încorporeaza elemente ale meniului Start din Windows 7 și Windows 8. Prima versiune de Windows 10 a mai introdus o caracteristică pentru a administra ferestrele și desktop-urile virtuale numită Task View, browserul Microsoft Edge, suport pentru autentificarea cu amprentă sau prin recunoașterea faciala, noi caracteristici de securitate pentru sistemele enterprise, și DirectX 12 și WDDM 2.0, acestea îmbunatațind capabilitațile de grafica ale sistemului de operare pentru jocuri.

Microsoft descrie Windows 10 ca fiind un "sistem de operare livrat ca serviciu", ce va primi în continuare actualizări ale caracteristicilor și funcționalității sale, cu abilitatea sistemelor enterprise de a primi actualizari ce nu sunt urgente mai încet, sau să folosească suportul pe termen lung pentru a primi doar actualizări urgente, cum ar fi patch-uri de securitate, pe perioada de 5 ani în care este valabil suportul mainstream. Terry Myerson, vice-președintele executiv al Microsoft Windows și al grupului de dispozitive Microsoft, a argumentat că scopul acestui model este de a reduce fragmentarea peste platforma Windows, deoarece Microsoft intenționa ca Windows 10 sa fie instalat pe 1 miliard de dispozitive în 2-3 ani de la lansare.

Windows 10 a primit în mare parte recenzii pozitive, odată cu lansarea originală in iulie 2015. Criticii au apreciat decizia Microsoft de a dezactiva unele elemente de interfață din Windows 8 (incluzând aplicațiile pe ecran complet și ecranul Start în mediul non-touch), pentru a oferi o interfață adaptată computerelor desktop, în linie cu vechiile versiuni de Windows, deși interfața pentru ecrane tactile a fost criticată pentru eliminarea unor caracteristici ale celei din Windows 8. Criticii au mai apreciat îmbunătățirea aplicațiilor din Windows 10 față de cele din 8.1, integrarea Xbox Live, precum și funcționalitatea și capabilitățile asistentului personal Cortana și înlocuirea browserului Internet Explorer cu Microsoft Edge.

Criticii au caracterizat lansarea inițială a Windows 10 în iulie 2015 ca fiind grăbită, menționând starea incompletă a unor aplicații incluse cu sistemul de operare (cum ar fi browserul Microsoft Edge), precum și stabilitatea sistemului propriu-zis la lansare. Windows 10 a mai fost criticat pentru limitarea modului în care utilizatorii îl puteau opera, cum ar fi controlul limitat asupra instalării actualizărilor pe ediția principala orientată pentru consumatori, comparativ cu versiunile precedente. Au mai existat îngrijorat față de confidențialitate, cum de setarile implicite ale sistemului de operare și anumite caracteristici necesitau transmiterea unor date de utilizare către Microsoft sau partenerii săi, pentru îmbunătățirea sistemului de operare. Microsoft a mai fost criticat pentru modul în care a distribuit Windows 10 utilizatorilor versiunilor existente de Windows, ce includea descărcarea automată a unor fișiere de instalare pe computere, afișarea unor meniuri pop-up ce faceau reclama la upgrade și progamarea sau inițierea procesului de instalare în mod automat, făra alegerea utilizatorilor.

Numarul utilizatorilor de Windows 10 este în creștere, cota versiunilor mai vechi de Windows scăzând, lucru măsurat de traficul web. Conform datelor din iunie 2016, sistemul de operare ruleaza pe 350 milioane de dispozitive active, și are o cotă de utilizare estimată pe computere personale de 22% și 12% pe toate platformele (computere personale, tablete, smartphone-uri și console de jocuri).

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Windows 10 are multe opțiuni pentru utilizatori. Ei pot folosi meniul Start ca în Windows 7 sau în full screen, ca în Windows 8/8.1. Ei pot personaliza taskbarul cu diferite culori, pot instala aplicații ca în Windows 8/8.1, browserul Microsoft Edge etc.

Durata instalării sistemului de operare Windows 10[modificare | modificare sursă]

Instalarea pe un dispozitiv durează între 15 minute și o oră, această durată depinzând de performanța dispozitivului respectiv.
Windows 10 a putut fi instalat pe sistemele cu Windows 7 sau cu Windows 8.1 în mod gratuit până pe 29 iulie 2016.

Cerințe de sistem[modificare | modificare sursă]

Cerințe de sistem pentru Windows 10[3]
Componentă Minim Recomandat
Procesor 1 GHz clock rate
Arhitectură IA-32 sau x86-64
Suport pentru PAE, NX și SSE2[4]
Arhitectură x86-64 cu suport pentru seturile de instrucțiuni CMPXCHG16B, PrefetchW și LAHF/SAHF
Memorie (RAM) Ediția IA-32: 1 GB
Ediția x86-64: 2 GB
4 GB
Placă video Dispozitiv grafic DirectX 9
Driver WDDM 1.0  sau mai mare
Driver WDDM 1.3 sau mai mare
Display 800×600 pixeli N/A
Dispozitiv de intrare Tastatură și mouse Display multi-touch
Spațiu de stocare Ediția IA-32: 16 GB
Ediția x86-64: 20 GB
N/A
Cerințe adiționale pentru funcționalitate opțională
Caracteristică Cerințe
Client Hyper-V Second Level Address Translation (SLAT) și o ediție Windows 64-bit
Secure Boot UEFI v2.3.1 Errata B cu Microsoft Windows Certification Authority în baza lui de date
BitLocker, criptarea dispozitivului Trusted Platform Module (TPM) 2.0
Windows Hello Cameră infraroșie iluminată
Recunoașterea vorbirii Microfon
Autentificare biometrică Cititor de amprente
Criptare dispozitiv InstantGo
Miracast Adaptor Wi-Fi care suportă Wi-Fi Direct
Secure attention Echivalent hardware al secvenței de taste Ctrl+Alt+Delete sau Win+Power

Cerințele de sistem necesare pentru a instala Windows 10 sunt identice cu cele din Windows 8/8.1, și doar puțin mai mari decât cele din Windows 7. Versiunea 64-bit necesită un CPU ce suporta anumite instrucțiuni. Dispozitivele cu spațiu de stocare redus au nevoie de un flash drive USB sau un card SD cu spațiu suficient pentru fișierele temporare din timpul actualizărilor.

Unele dispozitive pre-ansamblate pot fi numite "certificate" de către Microsoft. Tabletele certificate trebuie să includă butoanele Power{{#if:|, Volume up{{#if:| și Volume down{{#if:|; Butoanele Win{{#if:| și Rotation lock{{#if:| nu mai sunt necesare.

Începând cu Windows 8, toate dispozitivele vândute trebuie să aibă UEFI Secure Boot activat în mod implicit. Spre deosebire de Windows 8, OEM-urile nu mai sunt obligate să facă setările Secure Boot configurabile de către utilizatori, însemnând ca dispozitivele pot fi blocate opțional pentru a putea rula doar sisteme de operare semnate de către Microsoft. Pentru autentificarea facială cu Windows Hello este necesară o cameră cu iluminare infraroșie. Device Guard necesită un sistem UEFI fără certificate third-party încărcate, și extensii pentru virtualizarea CPU-ului (incluzând SLAT și IOMMU) activate în firmware.

În ianuarie 2016, Microsoft a anunțat că Windows 10 va fi singura platformă care va suporta în mod oficial viitoarele microarhitecturi de procesoare; suportul pentru sistemele cu Windows 7 și Windows 8.1 care folosesc procesoarele Intel Skylake se va termina. Începând cu următoarele generații de procesoare Intel (Kaby Lake) și AMD (Bristol Ridge), Windows 10 va fi singura platformă Windows suportată. Mai departe în viitor, folosirea procesoarelor de ultimă generație va necesita mereu folosirea unor sisteme de operare de ultimă generație. Terry Myerson a spus că Microsoft nu a mai vrut să mai facă investiții în continuare pentru a optimiza versiunile de Windows mai vechi și software-ul asociat pentru noile generații de procesoare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Politica Microsoft privind ciclul de viață
  2. ^ Istoricul versiunilor Windows 10
  3. ^ „Specificații Windows 10”. Windows Help. Microsoft. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8”. Accesat în .