Pavel Durov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pavel Durov

Pavel Durov în 2013
Date personale
Născut (39 de ani)
Leningrad, Uniunea Sovietică
PărințiValeri Durov[*][[Valeri Durov (Russian philologist and teacher)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriNikolai Valerievici Durov[*][[Nikolai Valerievici Durov (matematician rus)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
Cetățenie Rusia (–)
 Sfântul Cristofor și Nevis (martie 2013–)[2]
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (–)
 Emiratele Arabe Unite (februarie 2021–)[3]
 Franța (–)[4][5] Modificați la Wikidata
Religiecreștin ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri
Limbi vorbitelimba rusă
limba engleză
limba italiană Modificați la Wikidata
Avere200.000.000 de euro[6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Stat din Sankt Petersburg
Ani de activitateoctombrie 2006 – aprilie 2014
OrganizațieTelegram FZ-LLC[*][[Telegram FZ-LLC (Telegrama)|​]]  Modificați la Wikidata
Avere260 mln dolari SUA (2012)[1]
Cunoscut pentrufondarea rețelei de socializare VKontakte în 2006; fondarea Telegram Messenger în 2013
RudeNikolai Durov (frate)
Prezență online

Pavel Valerievici Durov (rusă Па́вел Вале́рьевич Ду́ров; n. 10 octombrie 1984) este un om de afaceri rus, cunoscut ca fondatorul rețelei de socializare VKontakte și a produsului software Telegram Messenger.[7] Este fratele mai mic al lui Nikolai Durov, programator și matematician care contribuie la proiectele lui Pavel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pavel Durov s-a născut la Leningrad (azi Sankt Petersburg), dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Torino, Italia, unde tatăl său Valeri (doctor în filologie) era asigurat cu loc de muncă.[8] A frecventat școala primară în Italia, după care s-a întors în Rusia în 2001 și și-a continuat studiile la Gimnaziul Academiei din Sankt Petersburg.[9] În 2006, a absolvit cu merite deosebite facultatea de filologie a Universității de Stat din Sankt Petersburg.

Durov are viziuni economice și politice libertariene; de asemenea este vegetarian și este de confesiune taoistă.[10] A publicat câteva manifesturi anarho-capitaliste, în care și-a expus idei de dezvoltare a Rusiei.[11] Cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a zilei de naștere, a donat un milion de dolari fundației Wikimedia.[12]

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În anul 2006, Durov a lansat VKontakte (mai târziu cunoscută și ca VK), o rețea de socializare inspirată de Facebook.[13]

Durov are o istorie îndelungată de ciocniri cu autoritățile rusești. În 2011, a fost presat de o grupă operativă lângă casa sa din Sankt Petersburg, după ce autoritățile îi ceruseră să șteargă profilurile politicienilor din opoziție.[13][14] Pe 16 aprilie 2014, Durov a refuzat în mod public[15][16] să divulge serviciilor secrete rusești informații cu caracter personal despre protestatarii ucraineni și să blocheze profilul lui Aleksei Navalnîi,[17] calificând aceste solicitări ca ilegale. Aceste acțiuni, după cum susține Durov[18][19], au dus la demiterea sa din postul de director general al companiei V Kontakte, la 21 aprilie 2014. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a unei cereri de demisie atribuită lui Durov de către consiliul de administrație, existența căreia Durov o neagă.[17][18] Durov susține că în spatele acestor evenimente s-ar afla apropiații președintelui rus Vladimir Putin.[18][19]

În acel an, Durov a părăsit Rusia, fără vreo dorință de a se întoarce, menționând că „la moment, țara este incompatibilă cu anterprenoriatul în IT”.[17]

Viața lui Pavel Durov este descrisă în detaliu în cartea Codul lui Durov. Adevărata istorie a VK și a creatorului ei (2012, în limba rusă).[14] El este deseori recunoscut ca „Mark Zuckerberg al Rusiei”.[20][21] În august 2014, a fost numit cel mai promițător lider al Europei de nord sub 30 de ani.[22]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Russian millionaire Pavel Durov tosses paper planes made of money out of window causing street fights” (în engleză). Belfast Telegraph. . Accesat în . 
  2. ^ https://slon.ru/posts/53639  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Павел Дуров получил гражданство ОАЭ (în rusă) 
  4. ^ Décret du 23 août 2021 portant naturalisation, réintégration, mention d'enfants mineurs bénéficiant de l'effet collectif attaché à l'acquisition de la nationalité française par leurs parents, francisation de noms et de prénoms et libération de l'allégeance française (în franceză) 
  5. ^ https://www.lemonde.fr/pixels/article/2023/06/26/le-mysterieux-passeport-francais-de-pavel-durov-fondateur-de-telegram_6179287_4408996.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2014/12/11/actualidad/1418321419_151722.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ „Why Telegram has become the hottest messaging app in the world” (în engleză). The Verge. . Accesat în . 
  8. ^ „Is Pavel Durov a Kremlin target?” (în engleză). Bloomberg. . Accesat în . 
  9. ^ „Prominent Russians: Pavel Durov” (în engleză). Russia Today. Accesat în . 
  10. ^ „Pagina de profil pe vk.com” (în rusă). Accesat în . 
  11. ^ „A Manifesto for 21st-Century Russia” (în engleză). Afișa. . Accesat în . 
  12. ^ „Founder of Facebook for Russia donates $1M to Wikipedia at DLD” (în engleză). VentureBeat. . Accesat în . 
  13. ^ a b Hakim, Danny (). „Once Celebrated in Russia, Programmer Pavel Durov Chooses Exile” (în engleză). New York Times. Accesat în . 
  14. ^ a b „Код Павла Дурова: пять историй из жизни «ВКонтакте» и ее создателя” (în rusă). Forbes. . Accesat în . 
  15. ^ „Postare în profilul VK despre protestatarii ucraineni” (în rusă). Accesat în . 
  16. ^ „Postare în profilul VK despre Aleksei Navalnîi” (în rusă). Accesat în . 
  17. ^ a b c „Durov, Out For Good From VK.com, Plans A Mobile Social Network Outside Russia” (în engleză). TechCrunch. . Accesat în . 
  18. ^ a b c „Vkontakte Founder Pavel Durov Learns He's Been Fired Through Media” (în engleză). The Moscow Times. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ a b „Pavel Durov left Russia after being pushed out” (în engleză). The Economic Times. . Accesat în . 
  20. ^ „Russia's Zuckerberg, 27, folds notes into paper aeroplanes and spends weekend throwing them from his window” (în engleză). Daily Mail. . Accesat în . 
  21. ^ „Pavel Durov, Russian Millionaire, Throws Money Paper Planes Onto Passersby” (în engleză). The Huffington Post. . Accesat în . 
  22. ^ „Pavel Durov the Most Promising Northern European Leader Under the Age of 30” (în engleză). Nordic Business Forum. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]