Pavel Durov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pavel Durov
TechCrunch Disrupt Europe Berlin 2013 (10536888854).jpg
Pavel Durov în 2013
Date personale
Născut (38 de ani)
Leningrad, Uniunea Sovietică
Părinți Valeri Semionovici Durov[*][[Valeri Semionovici Durov (Russian philologist and teacher)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și surori Nikolai Valerievici Durov[*][[Nikolai Valerievici Durov (matematician rus)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
Naționalitaterus
CetățenieFlag of Russia.svg Rusia (–)
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Sfântul Cristofor și Nevis (martie 2013–)[2]
Flag of the Soviet Union.svg Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (–)
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratele Arabe Unite (februarie 2021–)[3]
Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Franța (–)[4] Modificați la Wikidata
Religiecreștin ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri
Avere200.000.000 de euro[5] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea de Stat din Sankt Petersburg
Ani de activitateoctombrie 2006 – aprilie 2014
Organizație Telegram FZ-LLC[*][[Telegram FZ-LLC (non-profit organization; Telegram messaging service operator)|​]]  Modificați la Wikidata
Avere260 mln dolari SUA (2012)[1]
Cunoscut pentrufondarea rețelei de socializare VKontakte în 2006; fondarea Telegram Messenger în 2013
RudeNikolai Durov (frate)
Prezență online

Pavel Valerievici Durov (rusă Па́вел Вале́рьевич Ду́ров; n. 10 octombrie 1984) este un om de afaceri rus, cunoscut ca fondatorul rețelei de socializare VKontakte și a produsului software Telegram Messenger.[6] Este fratele mai mic al lui Nikolai Durov, programator și matematician care contribuie la proiectele lui Pavel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pavel Durov s-a născut la Leningrad (azi Sankt Petersburg), dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Torino, Italia, unde tatăl său Valeri (doctor în filologie) era asigurat cu loc de muncă.[7] A frecventat școala primară în Italia, după care s-a întors în Rusia în 2001 și și-a continuat studiile la Gimnaziul Academiei din Sankt Petersburg.[8] În 2006, a absolvit cu merite deosebite facultatea de filologie a Universității de Stat din Sankt Petersburg.

Durov are viziuni economice și politice libertariene; de asemenea este vegetarian și este de confesiune taoistă.[9] A publicat câteva manifesturi anarho-capitaliste, în care și-a expus idei de dezvoltare a Rusiei.[10] Cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a zilei de naștere, a donat un milion de dolari fundației Wikimedia.[11]

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În anul 2006, Durov a lansat VKontakte (mai târziu cunoscută și ca VK), o rețea de socializare inspirată de Facebook.[12]

Durov are o istorie îndelungată de ciocniri cu autoritățile rusești. În 2011, a fost presat de o grupă operativă lângă casa sa din Sankt Petersburg, după ce autoritățile îi ceruseră să șteargă profilurile politicienilor din opoziție.[12][13] Pe 16 aprilie 2014, Durov a refuzat în mod public[14][15] să divulge serviciilor secrete rusești informații cu caracter personal despre protestatarii ucraineni și să blocheze profilul lui Aleksei Navalnîi,[16] calificând aceste solicitări ca ilegale. Aceste acțiuni, după cum susține Durov[17][18], au dus la demiterea sa din postul de director general al companiei V Kontakte, la 21 aprilie 2014. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a unei cereri de demisie atribuită lui Durov de către consiliul de administrație, existența căreia Durov o neagă.[16][17] Durov susține că în spatele acestor evenimente s-ar afla apropiații președintelui rus Vladimir Putin.[17][18]

În acel an, Durov a părăsit Rusia, fără vreo dorință de a se întoarce, menționând că „la moment, țara este incompatibilă cu anterprenoriatul în IT”.[16]

Viața lui Pavel Durov este descrisă în detaliu în cartea Codul lui Durov. Adevărata istorie a VK și a creatorului ei (2012, în limba rusă).[13] El este deseori recunoscut ca „Mark Zuckerberg al Rusiei”.[19][20] În august 2014, a fost numit cel mai promițător lider al Europei de nord sub 30 de ani.[21]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Russian millionaire Pavel Durov tosses paper planes made of money out of window causing street fights” (în engleză). Belfast Telegraph. . Accesat în . 
 2. ^ https://slon.ru/posts/53639  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ Павел Дуров получил гражданство ОАЭ (în rusă) 
 4. ^ Décret du 23 août 2021 portant naturalisation, réintégration, mention d'enfants mineurs bénéficiant de l'effet collectif attaché à l'acquisition de la nationalité française par leurs parents, francisation de noms et de prénoms et libération de l'allégeance française (în franceză) 
 5. ^ http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2014/12/11/actualidad/1418321419_151722.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ „Why Telegram has become the hottest messaging app in the world” (în engleză). The Verge. . Accesat în . 
 7. ^ „Is Pavel Durov a Kremlin target?” (în engleză). Bloomberg. . Accesat în . 
 8. ^ „Prominent Russians: Pavel Durov” (în engleză). Russia Today. Accesat în . 
 9. ^ „Pagina de profil pe vk.com” (în rusă). Accesat în . 
 10. ^ „A Manifesto for 21st-Century Russia” (în engleză). Afișa. . Accesat în . 
 11. ^ „Founder of Facebook for Russia donates $1M to Wikipedia at DLD” (în engleză). VentureBeat. . Accesat în . 
 12. ^ a b Hakim, Danny (). „Once Celebrated in Russia, Programmer Pavel Durov Chooses Exile” (în engleză). New York Times. Accesat în . 
 13. ^ a b „Код Павла Дурова: пять историй из жизни «ВКонтакте» и ее создателя” (în rusă). Forbes. . Accesat în . 
 14. ^ „Postare în profilul VK despre protestatarii ucraineni” (în rusă). Accesat în . 
 15. ^ „Postare în profilul VK despre Aleksei Navalnîi” (în rusă). Accesat în . 
 16. ^ a b c „Durov, Out For Good From VK.com, Plans A Mobile Social Network Outside Russia” (în engleză). TechCrunch. . Accesat în . 
 17. ^ a b c „Vkontakte Founder Pavel Durov Learns He's Been Fired Through Media” (în engleză). The Moscow Times. . Accesat în . 
 18. ^ a b „Pavel Durov left Russia after being pushed out” (în engleză). The Economic Times. . Accesat în . 
 19. ^ „Russia's Zuckerberg, 27, folds notes into paper aeroplanes and spends weekend throwing them from his window” (în engleză). Daily Mail. . Accesat în . 
 20. ^ „Pavel Durov, Russian Millionaire, Throws Money Paper Planes Onto Passersby” (în engleză). The Huffington Post. . Accesat în . 
 21. ^ „Pavel Durov the Most Promising Northern European Leader Under the Age of 30” (în engleză). Nordic Business Forum. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]