MasterCard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
MasterCard
TipPublică
Simbol bursierNYSEMA
S&P 500 Component
Fondată16 decembrie 1966; acum 57 ani, 3 luni și 26 zile (1966-12-16) (ca Master Charge : The Interbank Card)
16 decembrie 1979; acum 44 ani, 3 luni și 26 zile (1979-12-16) (ca MasterCard)
Țara Statele Unite ale Americii[1]  Modificați la Wikidata
SediuPurchase[*][[Purchase (hamlet in the town of Harrison, in Westchester County, New York, United States)|​]]
Zona deservităGlobal
Oameni cheieRichard N. Haythornthwaite (președinte)
Ajaypal Singh Banga (președinte & CEO)
IndustrieServicii financiare
ProduseCarduri de credit, sisteme de plată
Venit US$ 7,391 miliarde (2013)
Profit brut US$ 4,503 miliarde (2013)
Profit net US$ 3,116 miliarde (2013)
Active totale US$ 14,242 miliarde (2013)
Capital propriu US$ 7,484 miliarde (2013)
Angajați8.200 (2013)
Companie părinteUnited California Bank
Prezență online
www.mastercard.com
A cartoon centipede reads books and types on a laptop.
Sigla MasterCard între 2006 și 14 iulie 2016.

MasterCard Incorporated (NYSEMA) sau MasterCard Worldwide este o corporație multinațională de servicii financiare, și, alături de VISA, una dintre cele două companii internaționale majore pentru carduri de plată (carduri de credit, carduri de debit și carduri preplătite). Are sediul în Purchase, New York, Statele Unite ale Americii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Băncile inițiale care au format MasterCard au fost United California Bankruen (mai târziu First Interstate BancSystemruen unită în Wells Fargo Bank), Wells Fargo, Crocker National Bankruen (ulterior fuzionată cu Wells Fargo) și Bank of Californiaruen (ulterior fuzionate cu Union Bank of Californiaruen). Robert Livell vicepreședinte al Farmer's & Merchants Bank din Long Beach, California împreună cu fiul său Martin Lewell, a creat o imagine grafică bazată pe două cercuri suprapuse numite Master Charge, suprapuse în centrul logo-ului. Toate acestea au devenit parte a activității Asociației Independente a Bancherilor.

În 1966 grupul de bănci din California, menționat mai sus a semnat un acord și a format Asociația de Card Interbancare (ICA). [2] Cu sprijinul New York Marine Midland Bankruen, acum HSBC Bank USAruen, aceste bănci au intrat în ICA pentru a crea produsul bancar "Master Charge: Cardul interbancar".

În 1968 primul acord internațional a fost încheiat cu banca mexicană Banko Nacional. În același an, MasterCard International a semnat un acord strategic cu sistemul european Eurocardruen, care a marcat începutul unui parteneriat între MasterCard International și Europay International și a dat accesul MasterCard pe piața europeană, iar Eurocard a reușit să se ocupe de rețeaua MasterCard. În 1972 sistemul cardului Accessruen UK a intrat în alianța MasterCard / Eurocard.

În 1979 Master Charge: Cardul interbancar a fost redenumit pur și simplu "MasterCard". La începutul anilor 1990, MasterCard a achiziționat cartela British Access și numele Access a fost eliminat. În 2002 MasterCard International a fuzionat cu Europay International SA o altă asociație majoră care a emis carduri, care timp de mulți ani au emis carduri numite Eurocard.

La data de 25 mai 2006, MasterCard înființată în calitate de asociație bancară, a făcut o ofertă publică inițială a acțiunilor sale la un preț de 39,00 USD per acțiune. Licitarea a avut loc pe NYSE sub simbolul MA.

În 2010 MasterCard și-a extins afacerea de comerț electronic, făcând o ofertă pentru a achiziționa DataCashruen, o companie de procesare a plăților în Regatul Unit și un furnizor de servicii de monitorizare a riscurilor / de fraudă.[3][4]


În 2012 MasterCard anunță extinderea programului său de plată fără contacte mobile, incluzând piața de plăți din Orientul Mijlociu [5].

În 2014 pentru o sumă nedeclarată a tranzacției, MasterCard a achiziționat compania australiană Pinpoint, managerul principal al programului de recompense.[6]

Împreună cu Apple în septembrie 2014, MasterCard a inclus funcționalitatea unui portofel mobil în noile modele Apple iPhone, care le-a oferit proprietarilor facilitatea de a folosi cardurile lor bancare.[7]

Mărci comerciale protejate[modificare | modificare sursă]

MasterCard
Marca de bază a MasterCard International este cea de bază în comunicarea vizuală cu participanții la sistemul de plăți, clienții și companiile comerciale și de servicii din întreaga lume.
MasterCard Electronic
Este poziționat ca produs de carduri "100% electronic", "100% autorizat de emitent", destinat în principal pentru utilizarea într-un mediu cu risc ridicat (această categorie poate fi considerată a nu fi complet de încredere din punct de vedere al emitentului și nefavorabilă din punctul de vedere al tranzacțiilor de fraudă, țări sau regiuni întregi - din punctul de vedere al titularului cardului).[8]
Maestro
Serviciul de carduri de debit, înființat în 1990 cu ajutorul unei legări a cardurilor în contul curent sau a unei limite de plată anticipată. Acesta diferă prin autorizarea online a soldului fondurilor în banca emitentă și necesită confirmarea plății prin semnătură sau cod PIN. Disponibil numai cu bandă magnetică sau cu bandă magnetică și microcip [9].
Mondex
Acest produs oferă o oportunitate pentru calculele prin "monedă electronică", pentru care este posibilă "încărcarea" numerarului într-un "portofel electronic" care funcționează pe baza chipului instalat pe card.[10]
Cirrus
Marca comercială MasterCard International care unește rețeaua ATM. [9]

PayPass[modificare | modificare sursă]

MasterCard PayPass este o opțiune de plată fără contacte compatibilă cu EMV, bazată pe standardul ISO/IEC 14443, care oferă posesorilor de carduri o modalitate de a efectua o plată prin trimiterea sau atingerea cu atenție a unui card de plată sau a unui alt instrument de plată, cum ar fi un telefon sau un breloc, În loc să-l țineți citit sau inserat în terminal.

Banknet[modificare | modificare sursă]

Operațiunile din sistemul de plăți MasterCard sunt efectuate prin intermediul rețelei de telecomunicații Banknet care leagă toți emitenții acestor carduri și centrele de procesare într-o rețea financiară unificată. Centrul de operare este situat în Saint Louis, Missouri. Banknet utilizează protocolul ISO 8583.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ GRID, accesat în  
  2. ^ История MasterCard на официальном веб-сайтеen
  3. ^ Chris Spillane (). „MasterCard to Acquire DataCash for 333 Million Pounds”. Bloomberg. 
  4. ^ Sean Farrell (). „MasterCard to Acquire DataCash for 333 Million Pounds”. The Independent. London. 
  5. ^ Rima Ali Al Mashni (). „QNB Group, Qtel, Oberthur and MasterCard introduce first mobile Near Field Communication payments program in Qatar”. AME Info. Arhivat din original la . 
  6. ^ „Mastercard to acquire Business Reward Services Provider Pinpoint”. news.biharprabha.com. Accesat în . 
  7. ^ „Apple teams with payment networks to turn iPhone into wallet”. San Diego News.Net. . Accesat în . 
  8. ^ Официальный веб-сайт MasterCarden
  9. ^ a b Официальный веб-сайт MasterCarden
  10. ^ Официальный веб-сайт компании MasterCard для продукта Mondexen

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mastercard