São Paulo (oraș)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la oraș în Brazilia. Pentru alte sensuri, vedeți São Paulo.
Municipiul São Paulo
Município de São Paulo  (portugheză)
—  Municipiu  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Poreclă: „Selva de Pedra”[1] („Jungla de Piatra”), „Terra da Garoa” („Țara burniței”) și „Sampa
Motto: „Non ducor, duco” (latină Nu sunt condus, conduc)
Map
Municipiul São Paulo (Brazilia)
Poziția geografică în Brazilia
Coordonate: 23°33′01″S 46°38′02″V ({{PAGENAME}}) / 23.55028°S 46.63389°V

ȚarăBrazilia Brazilia
StatSão Paulo
Fondare25 ianuarie 1554
Numit dupăPavel

Guvernare
 - PrefectRicardo Nunes[*][[Ricardo Nunes (politician brazilian)|​]][2] (Partidul Mișcării Democratice Braziliene[*], )

Suprafață
 - Municipiu1.522,99 km²
Altitudine760 m.d.m.

Populație (2008)
 - Municipiu11.150.249 locuitori
 - Densitate7.216 loc./km²
 - Metropolitană19.223.897 locuitori
 - Densitate metropolitană2.469 loc./km²

Fus orarUTC-3 (-3)
 - Ora de vară (DST)UTC-2 (-2)
Cod poștal01000-000
Prefix telefonic11[3]

Localități înfrățite
 - 53 orașe înfrățitelistă

Prezență online
Site-ul oficial al municipiului
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Municipiul São Paulo
Poziția localității Municipiul São Paulo
Poziția localității Municipiul São Paulo

São Paulo (în traducere din portugheză Sfântul Pavel) este un municipiu brazilian, capitala statului cu același nume și principalul centru financiar, economic și comercial al Americii Latine[4]. Este cel mai mare oraș din Brazilia, din America de Sud și din emisfera sudică[5]. Unul din orașele braziliene cele mai influente global, São Paulo ocupă locul 14 în lista celor mai globalizate orașe ale lumii[4], fiind numit oraș global alpha (Alpha- World City) de către Globalization and World Cities Study Group & Network[6]. Orașul este cunoscut la nivel mondial și exercită o influență semnificativă atât în Brazilia, cât și internațional din punct de vedere cultural, economic și politic. În São Paulo se află monumente și muzee importante, cum ar fi Memorial da América Latina sau Muzeul Limbii Portugheze. Tot aici se organizează evenimente cunoscute, cum ar fi Bienalul Internațional al Artei, Premiul Mare al Brazilei și São Paulo Fashion Week.

Al 19-lea oraș al lumii, după bunăstare[7], municipiul aduce 12,26% din PIB brazilian[8] și 36% din producția de bunuri și servicii a statului São Paulo, fiind sediul a 63% dintre companiile internaționale întemeiate în Brazilia[9].

Regiunea metropolitană a municipiului are 19.223.897 de locuitori[10], ce îl face să fie a 6-a conurbație a Pământului[11]. Orașul are o deviză, sentință latină „Non ducor, duco” însemnând „Nu sunt condus, conduc”.

Economie[modificare | modificare sursă]

São Paulo este orașul cu cea mai mare economie din America de Sud, este a zecea în lume - în termeni de PIB, și se așteaptă să fie a șasea cea mai mare din lume -în 2025[12]. Conform datelor furnizate de IBGE, produsul intern brut (PIB) în 2006 a fost de R $ 282 852 338 000, echivalent la cam 12,26 % din PIB-ul brazilian și 36 % din valoarea tuturor producției de bunuri și servicii ale statului de São Paulo. După cum Pricewaterhouse Coopers creșterea economică anuală a orașului este de 4,2 %.

Centrul financiar-economic cel mai mare din Brazilia, São Paulo trece printr-o profundă transformare. São Paulo a fost orașul cu cel mai puternic caracter industrial, dar, în ultimii ani, economia țării a trecut, din ce în ce mai mult, la, reconversia bazată pe sectorul terțiar, axat pe servicii și afaceri. Orașul este unic între orașelor braziliene prin marele lui număr de firme străine. Mulți analiști semnalează că São Paulo este un oraș global important, în ciuda faptului că această clasificare poate fi criticată, având în vedere gravele lui probleme de excludere socială și segregare spațială. În pofida faptului că este centrul financiar cel mai important al țării, São Paulo prezintă un înalt grad de informatizare în economie.

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

São Paulo este înfrățit cu 39 de orașe[13]:

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Andando na selva de pedra, www.usp.br 
  2. ^ https://g1.globo.com/sp/sao-paulo/noticia/2021/05/16/morre-bruno-covas-veja-frases-do-politico.ghtml, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Act nº 263/2001 of Anatel[*][[Act nº 263/2001 of Anatel (Standard defining the Brazilian local dialing codes)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ a b Pimenta, Angela. „Esqueça os países. O poder está com as cidades” (în portugheză). Revista Exame. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Estadao.Com.Br: ONU alerta para crescimento rápido das cidades brasileiras (în portugheză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ GaWC, Univ. Loughborough. „Inventory of World Cities” (în engleză). 
  7. ^ „The 150 richest cities in the world by GDP in 2005” (în engleză). City Mayors Statistics. Accesat în . 
  8. ^ „Produto Interno Bruto dos Municípios 2005” (în portugheză). IBGE. 
  9. ^ „Cidade do Mundo”. Secretaria de Relações Internacionais de São Paulo. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Tabela 793 – População residente, em 1º de abril de 2007: Publicação Completa”. Sistema IBGE de Recuperação Automática (SIDRA).  Parametru necunoscut |acessdata= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  11. ^ „World Gazetteer – Welt: Ballungsräume”.  Parametru necunoscut |acessdata= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  12. ^ PriceWaterhouseCoopers. „São Paulo será 6ª cidade mais rica do mundo até 2025, diz ranking”. Accesat în .  Parametru necunoscut |laguage= ignorat (ajutor)
  13. ^ „Netlegis” (în portugheză). Arhivat din original la . Accesat în .